https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/2oXZJeZu4iEFMzkocsCBUQ/8b46694aa5a9d83307e98418fc6c4127/01.Magazijninrichting-1190x350.jpg

Kantoorinrichting en magazijninrichting

De inrichting van je kantoor of magazijn is geen detail. Integendeel! Het heeft een niet te onderschatten invloed op de productiviteit, maar ook op het welbevinden en de motivatie van alle werknemers. Is er in jouw organisatie op dit vlak werk aan de winkel? Hou je bijvoorbeeld al rekening met het ‘werken van de toekomst’ en het feit dat werknemers misschien niet meer continu op kantoor (moeten) zijn, maar meer thuiswerken? Manutan helpt bedrijven aan een complete kantoorinrichting of magazijninrichting, en geeft zelf ook het goede voorbeeld! We werden namelijk in 2021 wederom verkozen tot Great Place to Work.

Ontdek hier alle blogartikels over « Kantoorinrichting en magazijninrichting »

Onthaal en ontspanningsruimte inrichten

Het onthaal is het visitekaartje van je organisatie. Je besteedt dus maar beter de nodige aandacht aan de inrichting! Enkele tips om in het achterhoofd te houden :

  • Waak over de zichtbaarheid en de herkenbaarheid. Concreet heeft je onthaal baat bij duidelijke signalisatie, maar moet ook de branding ervan afgestemd zijn op die van de rest van de organisatie.

  • Stel bezoekers meteen op hun gemak met een gezellig ingerichte coffee corner, sfeerverlichting, planten, een folderhouder, enz

  • Tref maatregelen om de akoestiek te optimaliseren, zodat medewerkers geen last hebben van lawaai aan het onthaal en andersom.

In de buurt van het onthaal bevinden zich meestal enkele toiletten, die je uiteraard uitrust met de nodige middelen om de hygiëne te waarborgen, zoals een wc-borstel en een bordje dat medewerkers en bezoekers eraan herinnert hun handen te wassen na elk toiletbezoek.

Een andere handige ruimte bij het onthaal is de garderobe, waar zowel medewerkers als bezoekers hun jassen en tassen kwijt kunnen (lockers voor kostbare spullen zijn geen overbodige luxe). Een garderobe vermindert de hoeveelheid rondslingerende spullen en creëert dus niet alleen een nettere, maar ook een veiligere werkplek.

Tot slot zou elke werkplek uitgerust moeten zijn met een ontspanningsruimte. Ontspanning is namelijk essentieel om productief te blijven! Richt je loungeruimte of ontspanningshoek in met een loungebank of zitzakken, een boekenkast, een pingpongtafel, een folderrek, enz. Een cosy corner of zithoek kan bovendien dienen om te werken of in te vergaderen. Zo’n verandering van omgeving werkt gegarandeerd inspirerend.


Kantoorinrichting


Werkplaatsinrichting

Een goed ingerichte werkplaats is een werkplaats waar je al je spullen makkelijk kwijt kunt (en waar je ze ook snel weer terugvindt) én die voldoende beweeg- en werkruimte biedt. Daarnaast horen bij een slimme werkplaatsinrichting natuurlijk ook essentiële hulpmiddelen zoals een kwalitatieve werkbank en werkstoelen. In onze whitepapers over werkplaatsmeubilair en over ergonomie op de werkplaats, net als in de artikelenreeks over ‘Slim en efficiënt werken’, komt de inrichting van de werkplaats uitgebreid aan bod, dus ga daar zeker een kijkje nemen voor meer informatie over onder meer opruimen met de S5- of de SPACE-methode.


Magazijninrichting

Magazijninrichting is geen sinecure. In een magazijn zitten algauw tien- tot zelfs honderdduizenden producten opgeslagen; er passeren honderden orders en er zijn duizenden pickmomenten per dag. Dat betekent ook dat je met de juiste inrichting heel wat kosten kunt besparen!


Klimaatbeheersing

Het spreekt voor zich dat een optimaal ingericht kantoor of magazijn niet te warm of te koud mag zijn. Klimaatbeheersing is met andere woorden een must. Wist je dat Belgische werknemers zich massaal storen aan het binnenklimaat op hun werk? En dat een slecht binnenklimaat het sick building syndrome kan veroorzaken, dat zich uit in vervelende symptomen zoals hoofdpijn en droge ogen? Kies dus voor een optimaal werkklimaat door te investeren in hulpmiddelen zoals een ventilatiekachel en afzuiging. Werken in een omgeving vol stoom, damp of vocht is namelijk evenmin bevorderlijk voor de gezondheid!


Je buitenruimte inrichten