Meer productiviteit en efficiency in je magazijn: 8 tips

Slim en efficiënt werken

Verbeter de productiviteit van je team, met een vermindering van het ziekteverzuim en een complete verbetering van de efficiëntie tot gevolg. We geven je 8 tips om de productiviteit en efficiency in je magazijn te verbeteren.

  1. Maak productiviteit tot een prioriteit; of dat nu door middel van automatisering met behulp van robots, beloningen of op andere manieren is, het optimaliseren van de productiviteit zou meer prioriteit moeten krijgen. Omdat arbeidskosten over het algemeen de grootste kostenpost zijn, mag hier de focus op liggen.
  2. Benut iedere centimeter; omdat de ruimte op de werkvloer soms beperkt kan zijn of worden, zou iedere centimeter benut moeten worden, dus ook in de hoogte. Er zijn meerdere oplossingen om een magazijn in te richten. Denk aan een platform of palletstellingen. Dat zijn twee van de meest gebruikte manieren om producten op te slaan. Bovendien verhogen ze de opslagcapaciteit enorm. Lees meer in het artikel ‘Ruimte winnen in je magazijn’.
  3. Creëer goed georganiseerde werkbanken; wanneer je lang in een bepaalde houding werkt, kunnen daar specifieke klachten uit ontstaan. Om klachten te voorkomen die ontstaan door het voortdurend uitvoeren van dezelfde handeling is het belangrijk werkbanken zo in te richten dat ze afgestemd zijn op de werknemer en zijn of haar taak. Door de werkbank op de juiste hoogte in te stellen, worden ergonomische voordelen vergroot en wordt de productiviteit verhoogd. Lees er meer over in “Dit heb je nodig voor een slimme werkplek“.
  4. Analyseer de order picking methodes; past de huidige methode bij je bedrijf? Is het de meest efficiënte manier of route? Wat werkt het beste voor je bestellingen en medewerkers? Zie ook het artikel over ‘looproutes in je magazijn’.
  5. Implementeer het Lean/5S gedachtegoed; het Lean/5S gedachtegoed wordt steeds belangrijker bij procesoptimalisatie. Met Lean Manufacturing worden processen gestroomlijnd. Verspillingen worden geëlimineerd waardoor flow gecreëerd wordt. De productie wordt efficiënter en de kosten lager. Dankzij een opgeruimde werkplek bijvoorbeeld kunnen medewerkers fijner werken met meer overzicht.
  6. Gebruik de nieuwste technieken; hoe kunnen innovaties gebruikt worden om de concurrentie een stap voor te blijven? De nieuwste technieken zorgen voor steeds slimmere, industriële omgevingen waar nog efficiënter gewerkt kan worden.
  7. Verbeter de vindbaarheid; producten en gereedschap dat sneller gevonden wordt, zorgt ook voor een verhoging van de productiviteit. De Kanban methode kan hier een oplossing voor zijn. Een georganiseerde voorraad zorgt ervoor dat je minder snel ergens op misgrijpt. Bovendien wordt je opslagruimte beter benut en kan de voorraad gemakkelijker bijgehouden worden. Een magazijn efficiënt inrichten, daar draait het om.
  8. Focus op voortdurende procesverbetering; houd voortdurend voor ogen hoe de behoeften in de toekomst kunnen veranderen, in het magazijn, voor de klant etc. Denk niet alleen aan de korte termijn maar stel ook doelen voor verbetering op de lange termijn. Start met je team een project tot procesverbetering en pas de succesvolle scrum techniek toe.

Magazijn efficiënt inrichten. Aan de slag!

Met bovenstaande tips kun je gericht de processen in je magazijn optimaliseren. Wil je weten wat je daarbij nodig hebt, lees dan ook het artikel “Producten om het proces in je magazijn te optimaliseren.“.
Kijk ook eens op www.manutan.be, op onze blog boordevol tips of bel de helpdesk op 02-583 01 01 voor meer informatie over veilig en efficiënt werken. Onze medewerkers helpen je graag.

Volg Manutan op