https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/25guxapSwRnnLpV1XwnQa0/5eb55fe5a72ef2e3a9fdb83193116f35/01.Duurzame-werkplek-openingsbeeld-1-1190x350.jpg

Een duurzame werkplek

Duurzaamheid is niet meer uit ons leven weg te denken. We zijn druk bezig met afval sorteren, we kopen biologische groenten en seizoensgroenten, en we nemen alleen de auto als het echt nodig is. Dat is het scenario voor thuis – duurzaam leven doen we met andere woorden best goed – maar wat op het werk?  Lees meer over duurzaamheid in ons Whitepaper over inkoopbeleid en MVO.  En dat gaat verder dan groene energie, tot ogenschijnlijk ‘kleine’ details zoals duurzame relatiegeschenken. Bovendien werkt een duurzaam bedrijf niet alleen zo milieuvriendelijk mogelijk, maar draagt het ook het welzijn van medewerkers hoog in het vaandel. Op deze pagina leggen we je graag uit wat duurzaamheid eigenlijk is en hoe je als bedrijf je steentje kunt bijdragen.

Ontdek hier alle blogartikels over « Een duurzame werkplek »

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid komt veel in het nieuws en staat hoog op de politieke agenda, maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk? Als we het over het milieuvriendelijke aspect hebben, betekent duurzaamheid dat je tegemoetkomt aan de behoeften van vandaag zonder toekomstige generaties te verhinderen om in hun behoeften te voorzien. Maar duurzaam werken betekent niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ‘mensvriendelijk’ werken. Namelijk: ervoor zorgen dat medewerkers zich goed voelen en gemotiveerd zijn, onder meer omdat hun werk afgestemd is op hun capaciteiten. Tot slot streeft een duurzaam bedrijf ernaar een maatschappelijke meerwaarde te bieden.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen of MVO

Duurzaam ondernemen betekent maatschappelijk verantwoord ondernemenMVO Vlaanderen definieert MVO als “de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant en ethisch gedrag.” MVO houdt in dat organisaties “aandacht hebben voor mensenrechten, consumentenbelangen en sociale, ethische en milieukwesties” en dat ze die elementen integreren in hun activiteiten en kernstrategie. Dit alles gebeurt “in nauwe samenwerking met hun stakeholders”. Het idee is om enerzijds “zoveel mogelijk gedeelde waarde te creëren voor hun eigenaren/aandeelhouders, voor hun andere stakeholders en de samenleving als geheel”. Anderzijds is het doel om “mogelijke negatieve effecten op te sporen, te voorkomen en te verminderen”.

Concreet houdt MVO een systematische verbetering in op het vlak van People Planet & Profit.

  • People: schadelijke gevolgen voor mens en maatschappij (binnen én buiten de organisatie) beperken.

  • Planet: negatieve effecten op ons natuurlijk leefmilieu beperken.

  • Profit: meerwaarde of maatschappelijke waardering als maatstaf hanteren voor je goederen en diensten.


Duurzaamheid en milieu: een ‘groene’ werkplek

Laten we, om te beginnen, inzoomen op ‘Planet’. Een ‘groene’ werkplek creëren begint met een duurzaam gebouw dat idealiter CO2-neutraal is, en dus op het vlak van verlichting, verwarming, water en elektriciteit telkens over de meest milieuvriendelijke oplossing beschikt om het energieverbruik in te dijken. Bestaat er een subsidie duurzame energie? De overheid stimuleert organisaties wel degelijk om maatregelen te treffen. Zo krijgen ondernemingen in het Vlaams Gewest van het Agentschap Innoveren en Ondernemen een subsidie voor ecologische investeringen. Het exacte bedrag hangt onder meer af van de meerkost van de investeringen en het type investeringen (energiebesparend, hernieuwbaar of milieuvriendelijk).

Het zijn echter niet alleen grote investeringen die het verschil maken. Ook met kleine ingrepen kom je al een heel eind! Lees verder om te ontdekken wat dat zoal inhoudt …


Duurzaamheid en mensen: een aangename werkplek

Een duurzame werkplek is verder een werkplek waar het aangenaam vertoeven is. Hygiëne speelt daarin een sleutelrol, maar er zijn nóg aandachtspunten. Hoe wij die precies kennen? Wel, Manutan zorgt niet alleen voor leuke werkplekken, maar is er zelf ook een!


Interesse om duurzaamheid in jouw organisatie bovenaan de prioriteitenlijst te zetten? De medewerkers van onze helpdesk staan je graag bij met tips en advies!