https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/4KrBLPnMwmlwXlQzpqThvv/8f4580f04f84ccdfb83a5910333c1783/01.slimenefficie__nt-openingsfoto-1190x350.jpg

Slim en efficiënt werken

Bedrijven en organisaties zijn vandaag de dag continu in ontwikkeling, beïnvloed door onder meer digitalisering en globalisering. Stuk voor stuk stellen ze zich operational excellence tot doel en willen ze de productiviteit verbeteren en kostenbesparingen doorvoeren. Om die ambitieuze doelen te kunnen verwezenlijken, is lean werken een populaire aanpak. Het idee is niet méér werken, maar wel: slimmer werken en efficiënt werken. Denk hierbij onder meer aan planmatig werken en verspillingen vermijden.

Op deze pagina buigen we ons over de drie grote onderdelen die je moet aanpakken als je lean wil werken: de werkplek (de werkplaats, het magazijn en het kantoor), het beleid en de processen. Volg even mee!

Ontdek hier alle blogartikels over « Slim en efficiënt werken »

De werkplek organiseren en ordenen

Je organisatie verbeteren en efficiënt werken invoeren, begint bij … de werkplek organiseren! Er wordt weleens gezegd dat “orde in je huis” gelijk is aan “orde in je hoofd”, en voor de werkplek geldt eigenlijk net hetzelfde. Een rommelig magazijn of wanordelijke werkplaats is bijvoorbeeld een bijzonder grote ergernis onder werknemers – en terecht. Het veelgehoorde excuus dat de tijd ontbreekt om op te ruimen, houdt eigenlijk geen steek. Door op te ruimen, bespaar je namelijk net tijd, omdat je je spullen sneller terugvindt. Bovendien maak je de werkomgeving in één klap een pak veiliger.


Beleid en management

Je organisatie continu verbeteren om slimmer en efficiënter te werken, vraagt niet alleen om een doordachte inrichting, maar ook om beleidsingrepen zoals plaatsonafhankelijk werken (het zogenaamde ‘nieuwe werken’) én om voldoende aandacht voor overkoepelende factoren zoals timemanagement en werkplezier. We gaan er hieronder dieper op in.


Efficiënte processen en projectmanagement

Wil je een nieuwe projectmethodiek of een nieuwe manier van projectmatig werken introduceren om efficiënter te werken? Een gouden raad is om niet te snel te willen gaan, want elke vorm van changemanagement moet weldoordacht gebeuren. Hieronder bespreken we enkele methodes voor beter projectmanagement, en overlopen we enkele processen die je onder de loep kunt nemen.


Wil je ook slimmer en efficiënter werken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? De medewerkers van onze helpdesk staan je graag bij!