Efficiënt en veiliger werken met kleurcodering

Slim en efficiënt werken

Binnen de 5S-methodiek wordt op de werkvloer veel kleurcodering toegepast. En dat is niet voor niets! Door op je vloer gekleurde lijnen en vakken aan te brengen, geef je visueel aan welke functie een bepaalde ruimte, plek of product heeft. Dat maakt je werkvloer of magazijn overzichtelijk en duidelijk. Op deze manier breng je eenvoudig structuur aan, waardoor je medewerkers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben en weten waar ze het terug moeten plaatsen.

Doordat alles een vaste kleur en plek krijgt, wordt er stukken efficiënter gewerkt en wordt de veiligheid vergroot. Je voorkomt verlies, onnodig geloop en het gebruik van verkeerde gereedschappen en producten bij het uitvoeren van een taak.

8 tips bij het gebruik van kleurcodering

  1. Rood en groen worden vaak gebruikt om aan te geven of een product wel of niet klaar/veilig is. Rood wordt vaker toegepast om gevaar/afval/afgekeurd materiaal aan te geven.

  2. Gebruik door het hele bedrijf dezelfde kleurcodering om verwarring te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld geel standaard voor gereedschap gebruiken, maar ook voor een bepaalde afdeling of subdivisie.

  3. Gebruik eenvoudige en duidelijk te herkennen kleuren, zoals rood, blauw, geel en groen. Bij kleuren die veel op elkaar lijken, kunnen al snel fouten gemaakt worden.

  4. Denk goed na over wat de juiste plaats is voor producten. Hoe vaak wordt een product gebruikt? Welke werknemers gebruiken de producten het meest?

  5. Bepaal hoeveel stuks er aanwezig moeten zijn. Hebben meerdere werknemers hetzelfde product of gereedschap nodig? Maak dan duidelijke afspraken over het gebruik en bijvoorbeeld de maximale gebruikstijd. Voorkom stilvallen en frustratie!

  6. Maak gebruik van bordjes en/of pictogrammen op de wand of de vloer, waarop vermeld staat wat voor product of gereedschap hier hoort te staan.

  7. En, zeer belangrijk, test met proefpersonen of de nieuwe indeling en werkwijze duidelijk is.

  8. Je kunt kleurcodering ook gebruiken om aan te geven welke gereedschappen of machines tot dezelfde groep behoren.

Ook al zijn ruimtes nog zo anders ingedeeld en ingericht, met kleurcodering worden standaardisatie en het verbeteren van werkprocessen gerealiseerd. Een praktische en georganiseerde manier van werken!

Wil je direct beginnen met de 5S-methodiek of met kleurcodering? Lees dan ook onze blogartikelen met nog meer praktische tips:

Manutan helpt je graag

Met bovenstaande tips zorg je voor een gestructureerde en veilige omgeving volgens de vierde S van 5S. Kijk ook eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips www.manutan.be/blog of contacteer onze helpdesk voor meer informatie over efficiënt werken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels