Koopwijzer: tips bij het kiezen van een nieuwe werkbank

Slim en efficiënt werken

Een goede werkbank is onmisbaar in de werkplaats. Maar waar let je eigenlijk op als je nieuwe werkbanken voor je werkplaats aanschaft? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Creëer een ergonomische en functionele werkplaats

Een goed ingerichte werkplaats zorgt voor een hogere productiviteit en draagt bij aan het welzijn van werknemers. Logisch, want een werkplek die is aangepast aan de omstandigheden werkt een stuk comfortabeler en efficiënter. Hierin speelt onder andere ergonomie een belangrijke rol. Denk aan instelbare werkbanken, sta-zit stoelen en anti-vermoeidheidsmatten. Daarnaast draagt ook overzicht bij aan een werkbare plek. Daarom is voldoende en passende opbergruimte een waardevolle toevoeging. Bekende voorbeelden hiervan zijn werkplaatskasten, gereedschapswagens en koffers en stellingen.

Tips bij het kopen van een werkbank

In dit artikel vertellen we alles over de werkbank. Werkbanken zijn er tenslotte in allerlei soorten en maten, dus hoe kies je de juiste? Daarvoor zijn er een aantal aandachtspunten die we hieronder toelichten.

1. De belasting van de werkbank

Een eerste aandachtspunt is de belasting die de werkbank moet kunnen dragen. Lichte werkzaamheden brengen tenslotte een andere belasting mee dan intensieve activiteiten waarbij gewerkt wordt met zware objecten. Daarom verdelen we werkbanken onder in drie categorieën:

 • Incidenteel gebruik met werkbanken voor een belasting tot 150 kg
 • Regelmatig gebruik met werkbanken voor een zware belasting van 150 – 500 kg
 • Intensief gebruik voor extreme belastingen boven de 1500 kg

2. Verstelbare werkbank of met vaste hoogte?

Eerder hadden we het al over de meerwaarde van ergonomie op de werkvloer. In hoogte verstelbare werkbanken spelen hierop in en zijn aanpasbaar aan de lengte van werknemers. Sommige maken het mogelijk om zittend en staand werken af te wisselen. Over het algemeen is een werkbank met vaste hoogte enkel aan te raden bij incidenteel tot regelmatig gebruik. Let bij de keuze voor een vaste werkbankhoogte ook op de lengte van de persoon die hieraan werkt voor een ergonomische werkhouding.

3. Kies het juiste werkblad

Het juiste werkblad hangt af van de activiteiten die je uitvoert en kan variëren in dikte, breedte en materiaalsoort. Onderstaand de meest voorkomende werkbladen:

 • Massief beuken werkblad: bestemd voor zware mechaniek en met UV-bestendige lak. Daarnaast bestand tegen zuur en met weerstand tegen zware lasten.
 • Multiplex werkblad: voor (elektro)mechanische toepassingen. Geschuurd beukenmultiplex met UV-bestendige lak op het oppervlak of geïmpregneerd en waterafstotend. Tot 80 graden bestand tegen water.
 • Arphenol werkblad: voor mechanische en metrologische toepassingen of laboratoria. Hout met fenolcoating die vormvast is en bestand tegen water, oliën, vetten en zuren.
 • Gelamineerd werkblad: voor laboratoria en elektrische en montagewerkzaamheden. Samengeperst hout met een hoge dichtheid en bekleed met een gelamineerde plaat. Bestand tegen schuren en boren.
 • Linoleum werkblad: voor montagewerkzaamheden, controlemechaniek en laboratoria. Hout bedekt met linoleum dat bestand is tegen schokken, oliën en vloeistoffen. Eenvoudig in inhoud en met zeer hoge weerstand tegen de gebruikelijke oplosmiddelen.
 • Polyrey werkblad: voor elektronische toepassingen. Massief hout met een gelamineerde, geleidende plaat. Goede weerstand tegen warmte en chemische producten en elimineert statische elektriciteit. Dit blad kan geaard worden.
 • Glasal werkblad: voor elektrische en elektronische werkzaamheden. Paneel van samengeperst hout met een hoge dichtheid bedekt met een glasalplaat die bestand is tegen hoge temperaturen.
 • ESD werkblad: voor elektrische en elektronische werkzaamheden. Dit werkblad is antistatisch en volumegeleidend.

4. Vast of mobiel?

Als vierde een simpel aandachtspunt: wil je de werkbank kunnen verplaatsen? Zo ja, dan is een werkbank op wielen de beste keuze. Werk je altijd op dezelfde plek? Dan is een vaste werkbank een prima optie.

5. Opbergruimte

Normaliter is een werkplaatskast de belangrijkste plek om materialen en gereedschappen op te slaan. Wil je echter gereedschappen, documenten en kleine objecten bij de hand hebben? Dan is een werkbank met lades en/of kastjes de ideale keuze. Ook handig: veel werkbanken zijn modulair op te bouwen met ladeindeling en vakverdeling waardoor je ook later nog opbergruimte toe kunt voegen. Of je zet er natuurlijk gewoon een ladeblok op poten of wielen los bij.

Tip: snel een opgeruimde werkplek? Lees dan meer over de handige 5S methode.

Toch liever een persoonlijk advies?

Tot zover de tips op weg naar de perfecte werkbank. Ook iets voor jou? Bekijk dan direct ons assortiment werkbanken of neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We helpen je graag. En wil je de volledige werkplaats onder de loep nemen? Maak dan kennis met de Manutan projectservice. Vakmanschap gegarandeerd.

Volg Manutan op