Pallets in strijd tegen het overvolle (inefficiënte) magazijn

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Een overvol magazijn. Het is een fenomeen dat je binnen veel bedrijven ziet. Toch is het soms meer een kwestie van schijn en inefficiënte inrichting dan dat de ruimte echt optimaal gebruikt is. Pallets kunnen je een handje helpen om die ruimte wél efficiënt te benutten. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten? Dat lees je in deze blog.

Een efficiëntere opslagdichtheid in je magazijn

Een efficiënt ingericht magazijn begint met een goed inzicht van de beschikbare ruimte en het benodigde type opslagcapaciteit. Autobanden vragen tenslotte om een andere inrichting dan goederen die op pallets staan. Bereken daarom hoeveel pallets je maximaal in je magazijn kwijt kunt.

Kijk hierbij echter niet enkel naar het grondoppervlak, maar ook naar de hoogte. Bereken hoe hoog de maximale pallethoogte is en analyseer ook regelmatig de hoogte van de pallets die het magazijn binnenkomen. Zo benut je zowel het vloeroppervlak als de beschikbare hoogte en benut je de aanwezige ruimte een stuk beter. Een goed warehouse management systeem (WMS) kan je hierbij helpen.

De juiste pallets kiezen

Een efficiënte indeling is een eerste stap, maar de keuze voor de juiste dragers een belangrijke tweede. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten pallets, elk met hun eigen kenmerken. Onderstaand de belangrijkste op een rij:

  • Houten pallets: de klassieke pallets. Veelzijdig inzetbaar en met een lage aanschafprijs. Voordelen van houten pallets zijn het milieuvriendelijke karakter en de mogelijkheid om hem te repareren. De meest bekende vorm is de Europallet die op grote schaal voorkomt

  • Kunststof pallets: deze pallets hebben een zeer lange levensduur, vergen weinig onderhoud en zijn hoog stapelbaar. Ze zijn breed inzetbaar en zeer geschikt voor de opslag en het transport van voeding en chemische stoffen. Andere eigenschappen zijn dat ze niet splinteren en recycleerbaar zijn

  • Stalen pallets: door de metalen constructie hebben deze pallets een uitzonderlijk hoge draagkracht. Ideaal als je zware en/of kostbare goederen wil opslaan. De aanschafprijs ligt bij deze pallets hoger, maar mits goed onderhouden is de levensduur dan ook lang

  • Kartonnen pallets: goedkope en lichtgewicht pallets die niet splinteren. Geschikt als je goedkoop goederen wilt exporteren. Let wel op dat deze niet geschikt zijn voor vochtige omgevingen

  • Palletboxen: dit zijn speciale opbergbakken met het onderstel van een pallet. Hierdoor kunnen ze verplaatst worden met bijvoorbeeld een handpallettruck of heftruck. Afhankelijk van het soort palletbox kun je er allerlei goederen in opslaan zoals voedingsmiddelen, vloeibare stoffen en/of afval. Indien gewenst kunnen de meeste boxen met een deksel afgesloten worden

Meer weten over pallets? Bekijk dan ook onze tips over pallets kopen

De juiste stellingen

Er zijn meerdere manieren om pallets in je magazijn op te slaan. Natuurlijk kun je pallets los neerzetten, maar een efficiëntere manier is over het algemeen om palletstellingen te plaatsen. Deze stellingen zijn speciaal ontwikkeld voor de opslag van gepalletiseerde goederen en naar wens op te bouwen. Denk aan verschillende hoogtes, valbeveiligingsroosters en toegang aan één of beide zijdes. Een voordeel van de stellingen is niet enkel de efficiënte ruimtebesteding, maar ook de eenvoudige montage.

Je logistiek op rolletjes

Tot slot heb je nog de transportfactor. Binnen het magazijn is het tenslotte een komen en gaan van goederen. En zeker met pallets is het belangrijk dat je hiervoor over de nodige hulpmiddelen beschikt. Kies daarom voor de transportmiddelen die bij jouw magazijn passen. De meest voorkomende zijn de handpallettrucks, vorkheftrucks en mechanische stapelaars. Houd bij de keuze ook rekening met de beschikbare ruimte qua gangpaden en de draaicirkel van de transportwagens.

Handpallettruck kopen? Bekijk dan ook onze Koopwijzer Zo kies je de juiste handpallettruck

Manutan werkt voor je efficiëntere magazijn

Tot zover onze tips voor een efficiëntere magazijninrichting met pallets. Meer weten over pallets? Bekijk dan ook onze tips over pallets kopen. Vergeet daarnaast ook niet om je goederen waar nodig te beschermen en/ of de opslagcapaciteit op de pallet te optimaliseren. Zo helpt bijvoorbeeld rekfolie niet enkel om je producten bij elkaar te houden, maar fungeert het ook als een extra beschermlaag.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 maart 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels