Een duurzaam kantoor met de juiste verlichting

Een duurzame werkplek

Verlichting op kantoor is iets vanzelfsprekends: we denken er amper bij na – tenzij het licht uitvalt of er te weinig of te veel licht is om te zien wat er zich op je computerscherm afspeelt. Toch heeft kantoorverlichting een cruciale invloed op het werknemerswelzijn. In een te donker kantoor worden medewerkers snel moe, terwijl het juiste licht net de concentratie én de productiviteit verhoogt. In de American Football League hebben ze dat alvast goed begrepen. De spelers krijgen aangepaste verlichting net voor de match (onder meer in de kleedkamer) om scherper te starten. Bovendien is ook natuurlijk licht belangrijk: werknemers worden er vitaler en fysiek actiever van, én ze zullen ‘s nachts beter slapen. Maar als je de foute keuzes maakt, kan kunstmatig licht een energieslokop zijn. Verder mag je ook zeker het duurzaamheidsaspect niet uit het oog verliezen. Hier ontdek je waarop je moet letten!

De juiste verlichting voor elke toepassing

Duurzame verlichting betekent niet te veel en niet te weinig licht, of met andere woorden: je verlichting afstemmen op de toepassing. Zo volstaan staande lampen niet om bij te werken (daarvoor heb je goede plafondverlichting en voldoende binnenvallend natuurlijk licht nodig), maar ze zijn wél perfect geschikt als bijverlichting en om een gezellige sfeer te creëren. Op zoek naar bijverlichting voor wanneer het te donker wordt? Dan is een bureaulamp een goede keuze.

Intensiteit en zuinigheid: aandachtspunten

Er zijn heel wat verschillende soorten lampen op de markt. Op hun verpakking staat een hoeveelheid lumen. Dit cijfer geeft aan hoeveel licht de lamp geeft, onafhankelijk van de afstand. 3000 tot 6000 lumen is ideaal voor een bureau. Lux slaat dan weer op de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak valt. Hoe dichter een lamp op je bureau hangt, hoe meer lux er dus op de oppervlakte van dat bureau valt. Ook het aantal watt staat op de verpakking. Als je het aantal lumen (de hoeveelheid licht) deelt door het aantal watt (de stroom die de lamp verbruikt), weet je hoe energiezuinig de lamp is. Een duurzaam kantoor kiest waar mogelijk voor ledlampen, en let op het energielabel (A++ is het zuinigst).

De ‘warmte’ van verlichting

De kleur van de verlichting is bepalend voor de sfeer op kantoor, maar moet afgestemd zijn op de functie van de ruimtes. Warm of gelig licht is bijvoorbeeld geschikt voor de koffieruimte en de receptie, terwijl een bureau eerder gebaat is bij kouder, blauwer licht. Maar let ook op de ‘warmte’ in de zin van de temperatuur die een lamp afgeeft. De gloeilampen van vroeger warmden bijvoorbeeld sterk op, waardoor veel energie verloren ging. Bij ledlampen heb je daarentegen een minimale warmteproductie.

Nog tips nodig voor een duurzame verlichting op kantoor? De medewerkers van onze helpdesk weten zeker raad!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 21 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels