Onmisbare producten om je magazijn mee in te richten

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Ben je van plan om een nieuw magazijn op poten te zetten? Of is je huidige magazijn vatbaar voor verbetering, bijvoorbeeld omdat je medewerkers niet over het juiste of voldoende kwalitatief materiaal beschikken om hun werk naar behoren te doen? Hier zetten we op een rijtje welke producten van je magazijn een veilige en efficiënte werkplek maken, en geven we extra tips voor de inrichting.

Materiaal om producten te vervoeren en stapelen

Een magazijn dient om goederen (tijdelijk) op te slaan, dus je kunt niet zonder hulpmiddelen om al die items naar de juiste plek te transporteren en ze efficiënt te stapelen. Een steekwagen (1), palletwagen (2) en rolcontainer (3) zijn met andere woorden onmisbaar in een magazijn.

Moeten je medewerkers de steekwagen kunnen meenemen, of blijft hij op een vaste plaats staan? In het eerste geval opteer je het best voor een inklapbare variant die zich makkelijk laat vervoeren. Wat een palletwagen betreft, moet je bij de keuze letten op het draagvermogen, het gebruiksgemak, de ergonomie, de lengte van de vorken, het formaat (zijn de gangen van je magazijn wel breed genoeg voor het exemplaar dat je op het oog hebt?) en het type wielen. Ook een rolcontainer helpt je om goederen door je magazijn te transporteren. Er bestaan verschillende soorten rolcontainers, afhankelijk van wat je moet transporteren. Denk aan varianten met een groot volume voor omvangrijke goederen of met een antisliplegbord voor breekbare materialen.

Palletwagens brengen een vracht maximaal vijftien centimeter omhoog, dus ze kunnen niet echt dienstdoen als stapelmiddel. Wil je producten toch op elkaar kunnen stapelen? Gelijk heb je, want door in de hoogte te werken, bespaar je heel wat kostbare plaats. Opteer in dat geval voor een heftafel, een stapelaar of een vorkheftruck (4), en doe navraag naar de beschikbare accessoires. Voor vatentransport moet je bijvoorbeeld een speciale haak aan je heftruck bevestigen.

Rollenbaan: maak de juiste keuze

Natuurlijk hoeven magazijnmedewerkers niet elk product afzonderlijk op hun steek- of palletwagen te laden. Een rollenbaan of transportband (5) staat hen bij. Er bestaan verschillende types van. Opnieuw hangt wat het beste bij jouw magazijn past, af van de goederen die je vervoert (de maximale belasting van een rollenbaan staat bijvoorbeeld af te lezen op het apparaat en geldt voor producten die aan een snelheid van tien meter per minuut over de baan gaan), maar ook van de manier waarop goederen contact maken met baan (hebben ze een platte bodem of niet, zijn er scherpe randen, …) en tot slot van de afmetingen van de goederen.

Je magazijn inrichten met stellingen

Geen magazijn zonder stellingen! Door met palletstellingen (6) te werken, verhoog je de opslagcapaciteit én de omslagsnelheid. Maar er zijn ook verschillende andere types stellingen beschikbaar, zoals zwaarlaststellingen (7) of breedvakstellingen. Accessoires zoals stapelbare bakken en ladebakken zijn dan weer slimme ruimtewinners als de schapruimte in je magazijn ontoereikend is.

Afval scheiden en sorteren

In een magazijn ontstaan verschillende afvalstromen, en goed sorteren is een must (en voor elk bedrijf overigens bij wet verplicht). Afval scheiden wordt veel makkelijker met handige afvalbakken en containers (8). Hebben jullie veel verpakkingsfolie weg te gooien? Dan doe je je team vast een plezier met een grote afvalzak in een afvalzakhouder (9).

Veiligheid voorop in je magazijn

Bovendien kun je de kans op ongelukken in je magazijn tot een minimum beperken met deze veiligheidshulpmiddelen:

  1. Een veiligheidsspiegel of dodehoekspiegel (10)

  2. Stellingbeveiliging, zoals doorvalbeveiliging, verankering en aanrijdbeveiliging

  3. Vloermarkering (11), zodat het magazijn een gestructureerde omgeving wordt

Tot slot: enkele tips!

De ABC-methode is erg populair voor magazijninrichting, en ze houdt rekening met de omloopsnelheid van de verschillende producten die opgeslagen liggen. Maar dit kenmerk is niet het enige dat telt: je kunt bijvoorbeeld de kans op vergissingen beperken door hetzelfde type goederen net níet naast elkaar te leggen. Ga zeker te rade bij je magazijnmedewerkers. Zij hebben vast heel wat ideeën over hoe het nog beter kan in het magazijn!

Meer informatie nodig over onze producten? Bel gerust naar onze helpdesk, of lees meer over ons projectteam dat instaat voor de totaalinrichting van magazijnen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 januari 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels