5 handige tips voor afval scheiden in het magazijn

Afvalbeheer

Binnen je magazijn of werkplaats heb je te maken met verschillende afvalstromen. Een goede sortering en verwerking van dit afval is essentieel om aan de (Europese) afvalwetgeving te voldoen. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we enkele tips voor een efficiënte afvalscheiding binnen je bedrijf.

Verschillende afvalstromen

Op de werkvloer heb je te maken met verschillende soorten bedrijfsafval. Per bedrijf kunnen deze afvalstromen verschillen. Waar het ene bedrijf vooral te maken heeft met papier en karton of kunststof verpakkingen, is bij andere organisaties houtafval en gevaarlijk afval het meest voorkomend. De overheid is echter strikt op het gebied van afvalscheiding. Zo ben je als bedrijf verplicht om afval te scheiden. Een goed afvalbeheer helpt je om dit goed op te pakken.

50% van de werknemers wil dat hun werkgever meer aandacht besteedt aan afvalscheiding – NovioResearch

5 tips voor afval scheiden in het magazijn

Klaar om het afvalbeheer binnen je organisatie (verder) te verbeteren? Onderstaand enkele handige tips voor afvalscheiding op de werkvloer op een rij:

Tip 1: duidelijke communicatie over afval scheiden

Een eerste stap is bewustwording creëren. Zorg hierbij dat het voor werknemers duidelijk is welk afval gescheiden moet worden en in welke bak het moet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld afvalstations met kleurcodes voor afvalscheiding of gebruik etiketten die de afvalstroom aangeven.

Efficiënt afval scheiden? Lees ook onze blog over kleurcodes voor afvalscheiding.

Tip 2: plaats de juiste afvalbakken en containers

Het voorzien van de juiste afvalbakken en containers is een logisch vervolg. Zorg daarom dat duidelijk is waar bijvoorbeeld de papiercontainer staat en plaats afvalstations die prullenbakken voor gescheiden afval bevatten.

Naast afvalbakken heb je ook afvalzakhouders. De grotere varianten hiervan zijn ideaal als je bijvoorbeeld plastic verpakkingsfolie eenvoudig weg wilt gooien. Geen gedoe met moeilijk in een zak proppen, maar gewoon in een soepele beweging die grote afvalzak in.

Tot slot: vergeet vooral de afvalbakken voor gevaarlijk afval niet. Een onmisbaar onderdeel binnen je afvalscheiding.

Tip 3: kies de juiste afvalzakken

Ook het kiezen van de juiste vuilniszak speelt een rol bij het zo gemakkelijk mogelijk maken van afvalscheiding. Want de ene afvalzak is de andere niet. Daarom maken we hier in grote lijnen het onderscheid tussen:

  • LDPE afvalzakken van polyethyleen met een lage dichtheid. Deze zijn geschikt voor scherp afval

  • HDPE afvalzakken van polyethyleen met een hoge dichtheid. Deze zakken zijn twee keer zo dun dan LDPE zakken, maar kunnen hetzelfde gewicht dragen. Geschikt voor licht en zwaar afval dat niet scherp is

  • Supertene afvalzakken zijn alleskunners van een nieuw sterker materiaal. Door de gevlochten rasters is de zak beter bestand tegen uitrekken en scheuren. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker door de geringe dikte en het gebruik van gerecycleerd materiaal. Deze zakken zijn geschikt voor vrijwel al het afval waaronder kantoorafval, voedsel en medisch afval.

Daarnaast zijn er nog speciale afvalzakken voor industriële omgevingen en bouwplaatsen. Denk hierbij aan vuilniszakken met een groot volume voor plastic afval of puinzakken.

Afvalzak nodig? Bekijk hier onze tips voor het kiezen van de juiste maat

Tip 4: produceer minder afval

Een andere manier om afvalscheiding simpeler te maken? Minder afval produceren. Een mogelijkheid om dit te doen is door te kiezen voor duurzame producten met een langere levensduur. Denk bijvoorbeeld aan steviger verpakkingsmateriaal waardoor je minder nodig hebt of herbruikbare reinigingsdoeken. Maar ook herbruikbare afvalzakken zijn een nuttige toevoeging.

Tip 5: kostenbesparend afval scheiden

Nog een laatste tip: zorg dat je bij het scheiden van het afval de inhoud van de restafvalcontainer verkleint of de ledigingsfrequentie naar beneden brengt. Dit is nuttig als de kosten voor de afvoer en verwerking van restafval op basis van het gewicht berekend zijn. Hierdoor dalen deze kosten automatisch bij een betere scheiding en profiteer je nog meer van de kostenbesparende werking van afvalstromen scheiden.

Ga ook voor een duurzaam afvalbeheer

Wil je meer weten over afval scheiden op de werkvloer of het invoeren van duurzame afvalscheiding? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval scheiden voor bedrijven of neem een kijkje bij onze producten voor afvalscheiding.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 januari 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels