Afvalzakken en afvalbakken voor elk type ‘waste’

Afvalbeheer

Op een werkplek wordt heel wat ‘geproduceerd’ – en dan hebben we het niet alleen over producten en ideeën, maar ook over afval en restmateriaal. En net zoals je kasten hebt voor elk type spullen, bestaan er afvalzakken en -bakken voor elk type ‘waste’. We geven je een overzichtje om de keuze te vergemakkelijken.

Afvalbakken: voor elk wat wils

Bedrijven moeten hun afval zo veel mogelijk scheiden, en doen er daarom goed aan vuilbakken met meer dan één vak te installeren. Doordat je meerdere vakken per afvalbak hebt, hou je het afval meteen gescheiden en maak je recycleren makkelijk. Naast de keuze voor zo’n afvalscheider heb je heel wat opties die het gebruiksgemak beïnvloeden. Wil je je afvalbak met een deksel, en zo ja, wil je die openen met een sensor of een voetpedaal, of door zacht op het deksel te duwen? Welke variant je ook kiest, op de werkplek is het wel aangeraden om een afvalbak te nemen met geruisloze sluiting, zodat je niet telkens een klap hoort als het deksel dichtvalt.

Vergeet de vuilzakken niet

De keuze van je afvalbak is belangrijk, maar daar horen natuurlijk ook de juiste afvalzakken bij – denk maar aan wat er gebeurt als je een scherp voorwerp in een zak stopt met weinig scheurweerstand …

  • Licht of zwaar afval zonder scherpe kantjes stop je het best in HDPE-zakken.

  • Voor afval mét scherpe kantjes neem je LDPE-zakken, omdat die niet snel zullen scheuren.

  • Supertene-zakken zijn dan weer bestand tegen uitrekken en scheuren. Dit type vuilzak is bijzonder sterk en toch relatief dun.

Tips voor het berekenen van de juiste maat van afvalzak, vind je op onze blog.

Ook buiten telt afvalscheiding!

Afvalscheiding trek je natuurlijk ook naar buiten door. De rokersruimte, de picknicktafels of het parkeerterrein: er zijn tal van zones waar je je werknemers en bezoekers kunt aanmoedigen om, ten eerste, hun afval niet zomaar op de grond te gooien en, ten tweede, hun afval te sorteren. Dat doe je bijvoorbeeld met een stijlvolle afvalbak met twee emmers (en zelfs een afdakje tegen de regen) die je aan de vloer kunt bevestigen.

Daarnaast toont werken met kleuren iedereen in één oogopslag welk afval waar naartoe moet:

  • Een gele container is typisch bestemd voor oud papier en karton (vergeet vertrouwelijke documenten niet eerst door de papiervernietiger te halen!).

  • Een blauwe container dient voor PMD (belangrijk: plastic flessen en flacons, drankkartons, … moeten leeg zijn om ze makkelijk te kunnen recycleren).

  • Groenafval of GFT is bestemd voor de lichtgroene container, terwijl glas in een donkergroene container

  • Een grijze of zwarte container dient voor restafval.

  • Je kunt tot slot nog een rode/oranje container plaatsen voor overig specifiek afval, zoals kunststof verpakkingen die niet bij PMD horen.

Communiceer goed over de gebruikte kleuren en voorzie eventueel pictogrammen om verwarring te vermijden.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan onze helpdeskmedewerkers!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 oktober 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels