Hoe kun je je magazijn efficiënter beheren?

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Magazijnen zijn, ongeacht de sector, voortdurend op zoek naar oplossingen om hun activiteiten en prestaties te optimaliseren. Daarom is het essentieel dat we onderzoeken hoe we de processen kunnen verbeteren om ze zo efficiënt mogelijk te maken. Want meer efficiëntie betekent meer productiviteit. Wil je de werking van je magazijn optimaliseren? Volg dan de twaalf tips in dit artikel!

Manutan tips efficiënt magazijnbeheer

Twaalf tips voor een beter magazijnbeheer

Verhoog de productiviteit van je team en sla twee vliegen in één klap: minder ziekteverzuim in je afdelingen en meer efficiëntie in je magazijn!

1. Maak van productiviteit een prioriteit

Of je nu je logistieke processen automatiseert met behulp van robots of je teams stimuleert met incentives, het optimaliseren van je productiviteit moet altijd hoog op je agenda staan. En met reden: loonkosten vormen vaak de grootste uitgavenpost van alle afdelingen samen.

2. Gebruik iedere vierkante centimeter

Maximaliseer en optimaliseer alle beschikbare ruimte. Bedenk hoe je je verticale ruimte beter kunt benutten in plaats van de oppervlakte van je magazijn te vergroten. Met hogere opbergeenheden en de juiste apparatuur om goederen op te halen en weg te zetten, kun je op dezelfde oppervlakte meer opslaan, in de plaats van extra kosten te maken om je magazijn uit te breiden.

Denk ook na over het type en de verschillende soorten rekken die je gebruikt. Als je kleine artikelen opslaat in rekken voor pallets, verspil je kostbare ruimte en raken producten gemakkelijker zoek. Gebruik niet overal in je magazijn dezelfde rekken; ga voor verschillende soorten en maten zodat de uiteenlopende goederentypes allemaal een geschikte plek krijgen. Bekijk ook hoe je gestandaardiseerde bakken kunt gebruiken om de rekken ordelijk en netjes te houden.

3. Verzorg de opstelling van je werkbanken

Lang in dezelfde houding werken en dezelfde handelingen uitvoeren kan na verloop van tijd leiden tot specifieke pijnen of zelfs ernstigere aandoeningen, zoals MSA (musculoskeletale aandoeningen). Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat het ontwerp van de werkbank afgestemd wordt op de medewerker en de taak die hij moet uitvoeren. Een werkblad afgesteld op de juiste hoogte verbetert de ergonomie en dus ook de productiviteit.

4. Analyseer je pickingmethodes

Is de methode die je momenteel in je magazijn hanteert geschikt? Is dat de beste methode? Hoe zit het met het traject dat je orderpickers doorlopen op hun werkplek? Wat werkt het beste voor je bestellingen en medewerkers? Dat zijn allemaal belangrijke vragen die je moet stellen om de doeltreffendheid van je methodes te beoordelen.

5. Pas de Lean-filosofie toe

Het is ruimschoots bewezen dat de Lean-filosofie bedrijfsprocessen doeltreffend optimaliseert. De flow die je op deze manier creëert, voorkomt verspilling, doet de productie toenemen en verlaagt de kosten. Als medewerkers bijvoorbeeld op een ordelijke plek werken, zijn ze efficiënter en controleren ze hun handelingen beter.

6. Gebruik de nieuwste technieken

Hoe kun je innovaties toepassen om de concurrentie een stap voor te blijven? Met de nieuwste technieken creëer je slimmere industriële omgevingen waar mensen doeltreffender werken.

7. Zorg ervoor dat alles binnen handbereik ligt

Je werkt productiever wanneer je artikelen en andere benodigdheden snel terugvindt. De Kanban-methode is bijvoorbeeld de uitgelezen oplossing voor werkplaatsen en magazijnen. Ze maakt het gemakkelijker om je voorraad te organiseren en bij te houden, zodat je nooit zonder bepaalde producten komt te zitten.

8. Blijf je processen voortdurend verbeteren

Houd altijd de veranderende behoeften van je magazijn en klanten in het oog. Denk niet alleen aan de korte termijn, maar stel ook doelen voor verbetering op de lange termijn. Start met je team een project op om de processen te verbeteren en pas daarbij de beproefde Scrum-techniek toe.

9. Houd je inventaris beperkt

Een beperkte inventaris heeft alleen maar voordelen voor het beheer van je magazijn. Het basisprincipe van een beperkte inventaris is dat je alleen maar neemt wat je nodig hebt, en niets meer. Verklein je buffervoorraad of doe hem helemaal weg, en probeer leveranciers te vinden die vaker kleinere hoeveelheden komen leveren.

10. Gebruik gespecialiseerde technologie

Een WMS of een ERP-systeem met een krachtige WMS-module kan de doeltreffendheid verbeteren door de beste routes en methodes voor te stellen voor het ophalen of wegbergen van goederen.

Deze tools genereren bovendien geautomatiseerde ophaallijsten die naar lezers en mobiele apparaten verstuurd kunnen worden om fouten te voorkomen en tijd- en papierverspilling te verminderen. Het resultaat: een netter en milieuvriendelijker magazijn.

Het gebruik van barcodelezers of RFID (radio-frequency identification) kan transacties nauwkeuriger maken en het aantal pickingfouten verminderen. Onderzoek aan de universiteit van Arkansas heeft immers aangetoond dat het gebruik van RFID de nauwkeurigheid van het voorraadbeheer met 27% heeft doen toenemen in slechts dertien weken.

11. Zorg voor een georganiseerde werkplek

Een georganiseerde werkplek verhoogt de productiviteit, want medewerkers hoeven niet constant naar gereedschap of materiaal te zoeken. Gebruik de 5S-methode om ervoor te zorgen dat je werkplekken zo goed mogelijk georganiseerd zijn. Deze methode, afkomstig van het Lean Management, bestaat uit vijf stappen:

  • Sorteren,

  • Ordenen;

  • Schoon houden;

  • Regels standaardiseren;

  • Het systeem handhaven.

Al die technieken zijn bedacht om wanorde te vermijden, het aantal fouten te verminderen en de veiligheid en organisatie te verbeteren.

12. Optimaliseer de doeltreffendheid van het werk

Als je WMS geen doeltreffende plannen voor orderpicking genereert, stel die dan zelf op. Analyseer de gebruiksschema's van je materiaal en sla grote artikelen samen op, vooraan in het magazijn, om de verplaatsingstijd te verkorten.

Zet ook vaak verkochte artikelen bij elkaar. Door populaire goederen op een toegankelijke plek te bewaren, voorkom je vertragingen bij het orderpicken en stroomlijn je de werkprocessen.

Efficiënt magazijnbeheer is essentieel om je klanten tevreden te houden, aangezien je op die manier hun grootste verwachtingen inlost: een snelle verzending waar ze niet te lang op hoeven te wachten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 oktober 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels