Zoals bij elke start van een nieuw jaar heeft het adviesbureau AgileBuyer in samenwerking met de Conseil National des Achats (FR) zijn jaarlijkse studie gepubliceerd met als titel ‘Trends en prioriteiten voor procurementafdelingen‘*. Dit jaar staat de evolutie van de relatie tussen klanten en leveranciers in de picture, net als de onvermijdelijke soft skills. Een overzicht van de trends en prioriteiten voor procurementprofessionals in 2020 …
Procurement: wat zijn de trends en prioriteiten voor 2020?
Slim en efficiënt werkenKostenverlaging: steeds minder een prioriteit voor procurementafdelingen
De kosten drukken is altijd al een prioriteit geweest op het vlak van procurement. Maar dit jaar stipt ‘slechts’ 68 % (-7 punten in vergelijking met 2019) van de procurementafdelingen dit aan als een prioritaire doelstelling. Meteen het laagste cijfer sinds de eerste editie van deze enquête in 2011! Het is wel zo dat deze doelstelling belangrijker blijft in de privésector (meer bepaald de industrie) dan bij de overheid.
Een nieuwe positionering dus van de procurementfunctie, die momenteel met andere uitdagingen dan kostenverlaging krijgt af te rekenen: risico’s, het verzekeren van de bevoorrading, de samenwerking met leveranciers …
Beheer van de leveranciersrelaties: een populaire strategie bij procurement
Om de kosten te verlagen, zet de procurementfunctie in op onderhandelen, specificaties bijsturen, de behoeften herzien en van leveranciers veranderen. Daarnaast zien we dat het aspect ‘integratie van leveranciers/gezamenlijke ontwikkeling’ beduidend is gestegen (+11 punten) tegenover vorig jaar. De boodschap is duidelijk: de procurementfunctie wil meer en meer terugvallen op haar leveranciersrelaties om haar doelstellingen te realiseren.
Soft skills erg in trek bij procurement
De competenties die de procurementfunctie zoekt, zijn meer en meer gericht op sociale vaardigheden. In de top drie vinden we de samenwerking met leveranciers, leiderschap en projectbeheer. Onderhandelen, sinds mensenheugenis dé competentie van de aankoper , valt naast het podium!
MVO: stabiel, maar geen prioriteit voor procurement
De helft van de procurementprofessionals zal het komende jaar doelstellingen nastreven die gekoppeld zijn aan duurzame ontwikkeling of MVO. Het zijn met name de overheidssector en de grote ondernemingen (> 5000 werknemers) die de resultaten opkrikken. De cijfers stagneren nu al zeven jaar lang en dat wijst er andermaal op dat MVO nog altijd geen prioriteit is voor procurement.
Meer weten over procurement in lageloonlanden, offshoring, opleidingen in bedrijfsethiek, het terugschroeven van het aantal leveranciers of de digitalisering van de procurementfunctie? Je leest het allemaal in de vermelde studie*!
*Studie enkel beschikbaar in het Frans.