Afval voorkomen: preventie bij jou op de werkvloer!

Afvalbeheer

We worden overspoeld met nieuwsberichten waarvan onze haren overeind gaan staan: zeedieren stikken in plastic, koeien sterven omdat ze per ongeluk blikjes opslokken, … Het is duidelijk dat we ons afval niet zomaar mogen weggooien. Afval goed sorteren is ieders plicht, zodat het hopelijk gerecycleerd kan worden. Nog beter is het natuurlijk om afval te voorkomen. Ook op het werk!

Het hele jaar door ‘zero plastic week’

Elk jaar produceren we zo’n 320 miljoen ton plastic, een indrukwekkend cijfer dat rechtstreeks verband houdt met de plasticsoep of drijvende vuilnisbelt op zee die zoveel ophef veroorzaakt. Plastic is een ernstig probleem, want het valt uit elkaar in minuscule deeltjes die niet helemaal worden afgebroken (microplastics) en het zeeleven vergiftigen. De oplossing ligt voor de hand: minder plastic gebruiken. Ook op de werkplek dus.

  • Ban plastic bekertjes en geef medewerkers hun eigen porseleinen mok of een kartonnen alternatief voor koffie of thee

  • Drinken je medewerkers hun water toch liever uit een bekertje dan uit een glas? Opteer dan voor een biologisch afbreekbare variant. Of nog beter: stel een persoonlijke herbruikbare drinkfles ter beschikking.

  • Schrijf met potloden of vulpennen in plaats van plastic balpennen, of kies voor een digitale aanpak met een gekoppeld notitieblok of een elektronisch tekentablet.

  • Overweeg ook het gebruik van papieren mappen. Als je er voorzichtig mee omgaat, gaan ze even lang mee als hun plastic variant.

Als je het plastic uit je werkomgeving kunt bannen, zet je al een hele stap in de goede richting. De volgende overweging die je kunt maken is om over te schakelen op een paperless office.

‘Paperless office’? Papiervrij op kantoor

Papierafval is goed voor driekwart van het afval dat we produceren. We hebben alles in huis om papierloos te werken – denk aan de laptops, smartphones of tablets waarmee we zowat vergroeid zijn – maar toch blijft het zogenaamde ‘paperless office’ bij dromen.

  • Alles begint bij bewustwording: maak medewerkers attent op het belang van papierbesparing en neem eventueel maatregelen zoals individuele printaccounts waarop ze telkens moeten inloggen.

  • Schakel over op digitale facturatie.

  • Probeer papiervrij te vergaderen: noteren doe je dan simpelweg op whiteboards of op een iPad, en de agenda deel je digitaal in plaats van hem af te printen.

Afval voorkomen: alle beetjes helpen

Maak tot slot afspraken met leveranciers over de toners die je gebruikt voor printers en kopieerapparaten. Laat die zo veel mogelijk inzamelen. Probeer in het algemeen zo veel mogelijk verpakkingen te vermijden. Ze zijn vaak overbodig en veroorzaken veel afval.

Een duwtje in de rug nodig? Onze helpdeskmedewerkers geven graag meer tips en advies!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 8 oktober 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels