Zwart op wit: alles wat je over whiteboards moet weten

Een duurzame werkplek

Ze helpen je om documenten op te hangen, processen te schematiseren en je gedachtegang te ordenen (tussendoor even vegen en opnieuw beginnen is toegestaan): whiteboards zijn vandaag de dag een onmisbare partner op het werk. Maar zulke borden bestaan in verschillende vormen en maten, van bescheiden varianten met een houten kader voor aankondigingen in de kantine tot exemplaren die de hele muur van de vergaderzaal beslaan en zo uitnodigen tot brainstormen. We maken je wegwijs!

Gelakt of geëmailleerd: that’s the question

Whiteboards vallen uiteen in drie basisgroepen: je hebt gelakte en geëmailleerde borden, maar ook glasborden – buitenbeentjes die dezelfde functie vervullen als whiteboards.

  • Gelakte whiteboards zijn een ideale keuze voor occasioneel gebruik in ruimtes waar ze niet gauw met scherpe voorwerpen in contact zullen komen.

  • Geëmailleerde whiteboards zijn de stevigere tegenhanger van gelakte whiteboards. Op deze robuuste borden van geëmailleerd staal hebben krassen geen vat. De borden houden bovendien zelfs na zeer intensief gebruik hun oorspronkelijke uitzicht. Tip: dit type bord is zeer glad, dus traag schrijven is de boodschap voor een leesbaar resultaat.

  • Glasborden zijn, zoals hun naam doet vermoeden, gemaakt van (veiligheids)glas. Dit glas is vaak mat om storende reflecties te vermijden en fleurt je interieur in een handomdraai op: in tegenstelling tot whiteboards bestaan glasborden namelijk ook in zwarte of rode varianten.

Whiteboards zorgen voor structuur

Hoewel glasborden in verschillende kleuren bestaan, zijn de echte whiteboards enkel in het wit beschikbaar. Die kleur komt de leesbaarheid dan ook ten goede. Maar dat betekent niet dat je beperkt bent in je creativiteit! Markers koop je namelijk wél in allerlei tinten, en door aan elke kleur een andere functie toe te kennen, schep je op een visuele manier duidelijkheid. Wie zijn whiteboard gebruikt om de taken van een project bij te houden, kan bijvoorbeeld de soorten taken en hun statussen ordenen per kleur. Tip: je kunt ook een vlak inkleuren en daarna met je wisvilt schrijven om witte tekst op een gekleurd vlak te krijgen.

Je whiteboard onderhouden

Hoe gladder het oppervlak, hoe makkelijker het wordt om het schoon te vegen. Al wat je nodig hebt, is een wisser of een reinigingsdoek. Foutje gemaakt? Droge markerinkt is makkelijker weg te vegen dan natte, dus even wachten voor je gaat wisse n!

Heb je per ongeluk een permanente marker gebruikt? Ga de tekening niet zomaar met thinner of aceton te lijf, want die producten kunnen het whiteboard permanent beschadigen. Bevochtig een doekje met ontsmettingsalcohol of gebruik een speciale spray.

Meer weten? Neem contact op met de helpdesk van Manutan voor vrijblijvend advies. Maakt de introductie van een whiteboard deel uit van een heel nieuwe projectmethodiek? Lees dan de tips op onze blog.

Gelakt of geëmailleerd: wat is het verschil?

Gelakt staal

Geëmailleerd

Glas

Intensief gebruik

+

++++

+++

Duurzaamheid

++

+++

+++

Prijs

++

+++

++++

Beschrijfbaarheid

++

++++

+++

Kleurcontrast

++

+++

+

Magnetisch

++++

++++

++++

Droog uitwisbaar

++++

++++

++++

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 april 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels