Het blijft onveilig op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

44% van de medewerkers op de werkvloer in een  fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan weleens een struikel- en/of valpartij te hebben meegemaakt. 24% maakte soms een misstap. Uit recent onderzoek van Manutan* blijkt dat struikelen of uitglijden bovenin de top 5 staat van meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. “Het geeft aan dat lopen op de werkvloer nog steeds niet zonder risico is”, stelt Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan. “Enerzijds zou er dus meer aandacht moeten komen voor een schone, overzichtelijke werkvloer, anderzijds is het juist toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen, van veiligheidskleding tot val- en gehoorbescherming, heel belangrijk.”

Een valpartij kan grote gevolgen hebben

“Het lijkt zoiets onschuldigs,” stelt Jan Piet, ”je struikelt, staat op en gaat weer door. Toch blijft het daar niet altijd bij. Soms ontstaat letsel aan spieren of pezen, of zelfs een botbreuk. En erger nog, iemand komt verkeerd op zijn of haar hoofd terecht terwijl er geen veiligheidshelm gedragen werd. Verzuim van enkele dagen tot zelfs enkele weken kan het gevolg zijn. Heel vervelend voor het slachtoffer én de werkgever. Manutan is al jaren actief op het gebied van veiligheid en levert meer dan 12.500 producten die de veiligheid in fabriek, werkplaats, buitenlocatie en kantoor bevorderen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat veiligheidsmiddelen in 35% van de gevallen niet altijd  aanwezig zijn. “Dat is een hoog percentage,”zegt Jan Piet, “blijkbaar wordt veiligheid nog niet overal even serieus genomen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de gekozen beschermingsmiddelen passen bij de eisen die de werkomgeving stelt.”

Kies voor de juiste beschermingsmiddelen

“Neem bijvoorbeeld veiligheidsschoenen”, vervolgt Jan Piet. “We hebben bijna 200 verschillende soorten in ons assortiment. Werk je in een natte omgeving, liggen er scherpe voorwerpen op het bouwterrein, werk je met chemische producten of met elektriciteit, kan er iets op je schoenen vallen, kun je met je voet bekneld raken? Allemaal zaken die van belang zijn om bij de aanschaf van de schoenen mee te nemen. Daarnaast zijn natuurlijk maatvoering en comfort belangrijk. De ervaring leert dat medewerkers hun schoenen eerder dragen als ze makkelijk zitten. En zo geldt dat voor vrijwel alle persoonlijke beschermingsmiddelen: kies de juiste veiligheidsklasse voor de juiste werkomgeving en zorg voor een goede pasvorm waar de medewerker zich prettig in voelt en goed in kan bewegen.”

Top 5 van de meest voorkomende ongevallen die lichamelijk letsel veroorzaken op de werkvloer:

Struikelen of uitglijden

44 %

Verkeerd tillen

29 %

Misstappen

24 %

Getroffen door vallend voorwerp

15 %

Val van minder dan 2,5 meter hoogte

12 %

Manutan werkt voor je, ook op het gebied van veiligheid

Jan Piet: “We besteden veel aandacht aan veiligheid en kunnen door onze kennis en ervaring goed adviseren. Ook vind je op onze blog veel informatie over waar op te letten bij de aanschaf van het juiste veiligheidsmateriaal. Daarnaast zijn we natuurlijk per mail of telefonisch bereikbaar voor advies. Onder het thema  ‘Manutan werkt voor je’  ondersteunen we je op de werkvloer én in het kantoor om je nog veiliger te laten werken.”

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 836 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in België.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 2 april 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels