Van veiligheidsnetten tot zwaailichten: veiligheid op de werf

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een werf is een plek waaraan redelijk veel risico’s verbonden zijn. Op bouwplaatsen waar meer dan één aannemer aan het werk is, moet je daarom een veiligheidscoördinator aanstellen. Deze regel geldt zelfs als de aannemers niet samen aanwezig zijn, en zelfstandigen en nutsbedrijven tellen ook als aannemers. Daarnaast is het juiste materiaal uiteraard cruciaal om de veiligheid op de werf te garanderen. Een overzicht.

Werfafbakening: geen toegang voor onbevoegden!

Terreinafbakening is een belangrijke voorwaarde wat veiligheid betreft. Je moet met andere woorden maatregelen treffen, zodat alleen bevoegde personen de bouwplaats kunnen betreden. Een werfafsluiting en werfdoek zorgen hier bijvoorbeeld voor. Als een deel van het voetpad of van de rijweg wordt ingenomen, moet je signalisatieborden plaatsen volgens het signalisatieplan.

Verlichting op de werf

Nu de dagen korter worden, is een degelijke verlichting op de werf geen overbodige luxe. Met behulp van schijnwerpers, werklampen en bouwlampen voor het verlichten van grote oppervlakken kun je de veiligheid garanderen. Schijnwerpers bestaan in draagbare vorm, maar je hebt er evengoed met een handige voet, zodat je ze kunt neerzetten.

Transport op een veilige manier regelen

Een werf is vaak een en al bedrijvigheid. Er lopen mensen rond en er rijden vrachtwagens af en aan. Om in dit kluwen van mensen en voertuigen de veiligheid te garanderen, kun je niet zonder de nodige signalisatie. Ook het transport op de werf moet op een veilige manier gebeuren. Zwaailichten komen daarbij van pas, maar ook veiligheidsnetten zijn een must om te voorkomen dat er materiaal van een open vrachtwagen valt.

Veilige werkkledij

Tot slot verdient werkkledij de nodige aandacht. Of werkkledij al dan niet veilig is om in te werken, hangt af van verschillende criteria, die per werf kunnen verschillen. Misschien heb je nood aan goed zichtbare kledij of signalisatiekleding (het belang van zichtbaarheid op de werf is niet te onderschatten) of eerder aan brandwerende kleding of aan veiligheidskleding voor chemisch gebruik.

Omdat er op elke werf een verhoogd risico bestaat op verwondingen aan hoofd,  voeten of enkels, zijn veiligheidsschoenen en een helm verplicht. Dit wordt aangegeven met speciale gebodsborden. Tot slot is je eigen comfort natuurlijk belangrijk: denk aan regenkleding of kleding die goed tegen koude beschermt.

Graag nog extra tips over veiligheid op de werf? Onze helpdeskmedewerkers weten raad!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 november 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels