Afvalwijzer: wat mag in welke zak of container?

Afvalbeheer

Afval goed sorteren is belangrijk. De juiste zakken en containers voorzien op de werkplek of op kantoor is één ding, maar duidelijkheid scheppen over welk afval nu juist waarbij mag, is de volgende cruciale stap. In deze afvalwijzer geven we je een helder overzicht van welk afval wel en niet in een bepaalde zak of container hoort.

Pmd

Pmd staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Je mag dus niet zomaar álle plastiek en metaal in een pmd-container gooien. Momenteel mag je enkel plastic flessen en flacons gemaakt van pet of HDPE bij pmd sorteren. Andere plastic verpakkingen, zoals botervlootjes of yoghurtpotjes, horen er dus niet bij, net zomin als huishoudfolie, plastic zakjes, enzovoort. Maar de sorteerregels voor pmd zijn geleidelijk aan het veranderen. Het is de bedoeling dat tegen 2021 elke regio de ‘nieuwe blauwe zak’, met de nieuwe sorteerregels, heeft ingevoerd. Als er in jouw gemeente sprake is van p+md (de nieuwe blauwe zak) in plaats van pmd, dan mag er meer ‘p’ in de zak, en niet enkel plastic flessen en flacons.

Zo goed als alle metalen verpakkingen mogen bij het pmd: van eet- en drankblikken over eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne tot spuitbussen van zowel voeding als cosmetica. Ook kroonkurken en metalen deksels mogen bij het pmd. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Zo mag er geen aluminiumfolie in de pmd-zak en ook chipszakken zijn uit den boze (die laatste zijn gemaakt van plastic met een laagje aluminium). Spuitbussen waarin bijtende of gevaarlijke middelen hebben gezeten (zie de gevarensymbolen), moet je evengoed apart naar het containerpark brengen. Let er verder nog op dat alle verpakkingen leeg zijn en bijvoorbeeld geen etensresten meer bevatten.

Papier en karton

De benaming ‘papier en karton’ lijkt voor zich te spreken. Weet wel dat enkel droog en proper papier en karton bij het papier en karton horen. ‘Vuil’ papier of karton (bij voorbeeld een pizzadoos met etensresten erin) moet je bij het restafval gooien. Reclamefolders of ander papier of karton haal je uiteraard eerst uit hun plastic verpakking.

Glas

Bij het glas horen glazen flessen en bokalen. Zorg dat je hier enkel hol glas bij gooit en verwijder doppen, deksels en kurken. Waak er verder over dat het glas volledig leeg is en er dus geen etensresten meer in zitten. Glas wordt vaak gesorteerd op kleur: zo moet het witte of doorzichtige glas bij elkaar, gescheiden van het gekleurde glas. Let op: in een glasbak mag je geen vlak glas gooien, zoals spiegels of ramen. Lampen, borden, tassen, porselein, aardewerk of keramiek zijn evenmin welkom. Ook hittebestendig glas (denk aan ovenschotels) is uit den boze! Tot slot mag optisch glas van bijvoorbeeld een bril of een vergrootglas niet. Dit soort glas heeft een andere smelttemperatuur en kan dus niet samen met de rest van de glazen verpakkingen gerecycleerd worden.

Gft

Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Etensresten mag je in een gft-container gooien. Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, vaste zuivelproducten, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij. Zelfs vlees- en visresten mogen bij het gft. Tot tuinafval worden bladeren, gras, onkruid, haagscheersel en kamer- en tuinplanten gerekend, inclusief potgrond. Ook mest van kleine huisdieren en mogen bij het gft. Mogen niet bij het groenten-, fruit- en tuinafval: vloeibare etensresten, theezakjes en koffiepads, schelpen van zeevruchten, aarde of zand, grof tuinafval en beenderen of dierlijk slachtafval.

Restafval

Bij het restafval mag je (bijna) al het afval gooien dat niet in een van de voorgaande gesorteerde afvalgroepen mag. Denk eraan dat restafval niet gerecycleerd maar wel verbrand wordt. Probeer dit soort afval dus zoveel mogelijk te beperken. Tot slot mag ook niet zomaar álles bij het restafval. Zo horen gevaarlijke stoffen, batterijen, olie of elektrische apparaten er niet thuis: die moet je naar het containerpark brengen.

Ga ook voor een duurzaam afvalbeheer met Manutan

Met deze afvalwijzer weet je welke afvalstromen waar horen. Nu nog de juiste containers voorzien en je bent vertrokken. Daarvoor kun je steeds bij Manutan terecht! Bekijk hier ons volledige assortiment voor afvalbeheer. Meer weten over duurzaam afvalbeheer op de werkvloer? Bekijk dan onze andere blogs over zakelijk afvalbeheer en afval scheiden.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 februari 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels