Rookmelder op het werk en thuis: dit hulpmiddel kan levens redden

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Iedereen weet intussen dat het verplicht is om op elke verdieping in alle (huur)woningen in      Vlaanderen minstens één rookmelder geïnstalleerd te hebben. Woningbranden eisen namelijk elk jaar heel wat levens, zeker als ze ’s nachts uitbreken. Maar ook op de werkvloer zijn branden natuurlijk altijd een reëel risico, bijvoorbeeld als je met gevaarlijke (ontvlambare) stoffen werkt of moet lassen. Uit een onderzoek van Ipsos is gebleken dat er in België elk jaar ongeveer 3.000 branden bij organisaties zijn, waarvan 150 branden meer dan 1 miljoen euro schade veroorzaken. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, dus is het niet alleen zaak om brandblussers te voorzien en de brandveiligheid te verhogen met een duidelijke vluchtroute, maar ook om rookmelders te installeren. Op dat laatste gaan we in dit artikel dieper in.

Zijn rookmelders in bedrijven verplicht?

De overheid legt organisaties verplichtingen op rond brandveiligheid in onder meer artikel 52 van het Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming of ARAB en Het koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen. Daaruit blijkt dat onder meer de volgende maatregelen verplicht zijn:

  • Een risicoanalyse uitvoeren Je moet zowel de brandrisico’s inventariseren (voor machines en installaties, maar ook voor het gebouw en de bedrijfsprocessen) als de beschikbare hulpmiddelen en evacuatievoorzieningen in kaart brengen.

  • Een brandbestrijdingsdienst oprichten De samenstelling ervan en de middelen die je ter beschikking stelt van die dienst zijn afhankelijk van de aard van de activiteiten op de werkvloer, het aantal werknemers, het brandrisico, enzovoort.

  • Procedures ontwikkelen Onder andere voor de evacuatie en het gebruik van beschermingsmiddelen.

Wat betekent dat concreet voor rookmelders? Die zijn dus niet verplicht in bedrijven, handelspanden of kantoren, maar dat betekent uiteraard niet dat ze mogen ontbreken op een veilige werkvloer. Rookmelders zijn trouwens wél verplicht in deze uitzonderlijke gevallen:

  • Wanneer er in het bedrijfspand een woonlokaal aanwezig is Dan geldt de wetgeving voor particuliere woningen, die de installatie van rookmelders wel verplicht.

  • Wanneer de brandweer ze verplicht Bij de ingebruikname van een gebouw voor professioneel gebruik of een openbaar gebouw is de goedkeuring van de lokale brandweer verplicht en ben je ook verplicht hun advies te volgen. De brandweer kijkt onder meer naar de structuur van het gebouw en de eventuele opslag van gevaarlijke producten en legt op basis daarvan eisen op.

  • Wanneer je verzekeraar het verplicht De installatie van rookmelders is een bijkomende voorwaarde in sommige polissen; je verzekeringsinstantie kan er je zeker meer over vertellen.

Waarop letten bij de aankoop van een rookmelder?

Bij de aankoop van een rookmelder hou je het best de volgende aandachtspunten in het achterhoofd:

Een goede rookmelder …

  • is CE-gemarkeerd

  • voldoet aan de norm NBN EN 14604

  • beschikt over een testknop

Heb je doven of slechthorenden onder je collega’s? Dan moet je investeren in een speciale rookmelder die felle lichtflitsen uitstuurt, al dan niet in combinatie met een trilplaat die actief wordt bij gevaar.

Moderne rookmelders gebruiken een infrarode lichtstraal om rook te detecteren. Vroeger waren er ook ionische rookmelders op de markt, die op basis van licht radioactief geladen deeltjes werkten, maar die mogen in België niet meer verkocht worden.

Zowel rookmelders met een vervangbare als met een niet-vervangbare batterij zijn een degelijke keuze, maar in het laatste geval kies je idealiter wel voor een batterij met een levensduur van tien jaar.

Waar moet je je rookmelder hangen?

Terwijl particulieren verplicht zijn om minstens op elke verdieping een rookmelder te installeren, bestaan dergelijke wettelijke verplichtingen niet voor bedrijven. Wel kunnen we natuurlijk advies geven over de beste plaats om je rookmelders te hangen.

Installeer de toestellen bij voorkeur in het midden van de ruimte. Rook maakt namelijk een ‘krulbeweging’ en komt niet snel in de hoeken, waardoor je het beste minstens dertig centimeter van de muur blijft. Daarnaast is een rookmelder aan het plafond sowieso te verkiezen boven eentje aan de muur, want de apparaten zijn gevoelig voor stof. Tot slot moet je er vlot bij kunnen voor onderhoud.

Rookmelder testen en onderhouden

Voor je je rookmelders in gebruik neemt, moet je ze testen. Daarnaast moet je die test maandelijks herhalen. Verder is het een goed idee om af en toe het stof van de rookmelder te verwijderen met een doekje of een stofzuiger (nooit met water).

Meer weten over brandveiligheid?

We hebben een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen voor brandpreventie en bieden heel wat inspiratie in onze blogartikels over veiligheid op het werk. Vragen? Meer informatie nodig? Neem gerust contact op met onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 september 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels