Brandpreventie – Hoe maak je het veiliger in je bedrijf?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Jaarlijks zijn er in België ongeveer 10.000 branden in gebouwen. Goede reden om eens extra scherp te kijken in jouw bedrijf. Hoe staat het met de brandbeveiliging? Is de preventie in orde? Zijn de juiste hulpmiddelen en brandblussers voor het grijpen als het mis gaat? Is er een ontruimingsplan en wordt de vluchtroute goed aangegeven?

|||||

Brandpreventie

Brandpreventie begint al met heel kleine dingen. Van vlamdovende afvalbakken en brandwerende kasten tot rookmelders. Die (en meer) vind je in ons uitgebreide assortiment brandbeveiliging. En de brandweer adviseert je graag!

Brand! En nu…?

Je hoopt het nooit mee te maken, maar het kán gebeuren: brand. Wat moet je doen? En hoe krijg je een beginnende brand onder controle? Vier tips.

brandbestrijdingsborden

 1. Weet je de brandalarmknop en blussers te vinden? Het wordt een stuk duidelijker als je brandbestrijdingsborden plaatst.
 2. Zet direct de brandsirenes in werking, laat iedereen het alarm horen.brandblussers
 3. Een beginnende brand kan je eenvoudig bedwingen met blusmiddelen. Uiteraard moeten ze geschikt zijn voor de omgeving waarin je ze gebruikt. Er zijn vijf brandklassen (A, B, C, D, E, F) die met een pictogram op de blusser worden aangegeven.
  • Een schuimblusser werkt doeltreffend bij branden in vaste stoffen (klasse A), bij vloeistofbranden (klasse B) en bij elektrische apparatuur onder spanning. Zeer geschikt voor kantoren en winkels.
  • Een poederblusser is geschikt voor branden in klasse A en B maar ook voor gasbranden (klasse C). Een goede keuze voor industriële en landbouwbedrijven en voor alle situaties waar nevenschade weinig problemen geeft. Ook zeer doeltreffend voor voertuigen en werktuigen.
  • Een koolzuurblusser of CO2-blusser werkt doeltreffend bij vloeistofbranden (klasse B) en beginnende branden in vaste stoffen wanneer nevenschade absoluut voorkomen moet worden. Geschikt voor kostbare apparatuur, schakelkasten, telefooninstallaties en voor gebruik in keukens.
  • Een vetbrandblusser is speciaal bestemd voor branden van zeer heet frituurvet en zeer hete frituurolie. Frituurvet ontbrandt spontaan bij 350 °C en zo’n brand is dan niet met normale blusmiddelen te doven. Gebruik daarom in keukens met frituurovens een blusser uit de klasse AF.
  • Een blusdeken is uitermate geschikt voor kleine beginnende branden ter grootte van een voetbal (vlam in de pan) en om een persoon te doven. Niet geschikt voor frituurbranden.
 4. noodevacuatiebordenKent iedereen het vluchtplan? Kunnen alle aanwezigen veilig en snel het gebouw verlaten? In winkels, in bedrijven en op alle plekken waar mensen samenkomen is het verplicht om de vluchtroute aan te duiden met goed geplaatste noodevacuatieborden en met groene noodverlichting of nood-evacuatieverlichting.

bedrijfshulpverlening
Als de brand is geblust…

Is het vuur onder controle, maar ging het er voor sommige collega’s te heet aan toe? Dan is het belangrijk om direct de juiste eerste hulp te kunnen verlenen. Daarvoor bieden wij een uitgebreid assortiment voor bedrijfshulpverlening, eerstehulpinrichting en verbanddozen voor EHBO.

Met bovenstaande tips heb je een goede indruk van wat er bij brandpreventie komt kijken. Vind je niet wat je zoekt of wil je meer weten? Bel dan onze helpdesk. Zij helpen je graag verder.

Volg Manutan op