Moet je je medewerkers een thuisvergoeding geven?

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Thuiswerk is ondertussen voor een grote groep werknemers heel normaal geworden? Net zoals op kantoor, is het ook thuis belangrijk dat je medewerkers een goede zithouding aannemen en hun werkruimte voldoende verlichten. Maar ben je als werkgever verplicht om hen een vergoeding te geven om die werkruimte ergonomisch in te richten? En wat met de tegemoetkoming voor onder andere elektriciteit? Lees hier meer over de zogenaamde bureauvergoeding.

Structureel thuiswerk? Eventuele vergoeding besproken bij arbeidscontract

Heel wat bedrijven gaven hun medewerkers al voor de coronacrisis de mogelijkheid om thuis te werken. Die afspraken over structureel thuiswerk zitten vaak als bijlage bij je arbeidscontract. Daarin staat bijvoorbeeld dat er bepaalde kosten die gepaard gaan met thuiswerk gedeeltelijk worden terugbetaald. Meestal ligt deze vergoeding rond 10% van het brutoloon. Tijdens je thuiswerkdag verdien je dus je normale ‘dagloon’ en 10% van dat bruto dagloon. Of anders gezegd: ben je overeengekomen dat je twee van de vijf dagen thuiswerkt? Dan krijg je 10% van twee vijfde van je loon als thuiswerkvergoeding. Deze vergoeding komt tegemoet in allerlei kosten: verwarming, ergonomisch meubilair, computertoebehoren en kantoormateriaal.

Occasioneel thuiswerk? Denk na over een bureauvergoeding

Werkgevers bij wie thuiswerken eerder uitzondering dan regel was vóór de coronamaatregelen, kunnen hun personeel dat op dit moment wél thuiswerkt een zogenaamde bureauvergoeding geven. Die bureauvergoeding bedraagt 129,48 euro per maand. Je werknemers moeten dan wel minstens vijf dagen per maand telewerken. Deze bureauvergoeding is vrij van sociale zekerheidsbijdragen en je hebt er ook geen formele thuiswerkovereenkomst voor nodig. Als de bureauvergoeding van 129,48 euro hoger ligt dan het bedrag dat 10% van het brutoloon voor telewerk is, dan mag je ervoor kiezen om de bureauvergoeding te betalen.

Bijkomende vergoedingen voor thuiswerk

Boven op de bureauvergoeding mag je als werkgever nog twee keer maximaal twintig euro uitbetalen. Het eerste forfait is voor het gebruik van de eigen computer of laptop. Als je dus geen laptop voorziet voor je medewerkers, of het is niet mogelijk om die thuis te gebruiken, dan kun je tot twintig euro uitbetalen. Voor het gebruik van de eigen internetverbinding kun je eveneens een bedrag tot twintig euro uitbetalen. Ten slotte kun je de werkelijke kosten van je werknemers voor bijvoorbeeld een eigen telefoon, scanner of tweede scherm terugbetalen. De werknemer moet de gemaakte kosten dan kunnen aantonen.

Een thuiskantoor inrichten bij je werknemers? Manutan helpt!

Bekijk ons volledige assortiment ergonomische hulpmiddelen via onze overzichtspagina thuiswerk of lees onze blog voor meer inspiratie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wist je trouwens dat onze medewerkers ook langskomen om huiskantoren in te richten?

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 oktober 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels