Afvalbeheer – 4 tips voor duurzame afvalscheiding

Afvalbeheer

Afvalbeheer blijft een actueel topic binnen bedrijven. Want een goed afvalbeheer inclusief correcte afvalscheiding draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaart ook kosten. Ook iets voor jouw bedrijf? Bekijk dan onderstaande vier tips hoe je afvalbeheer op het werk aanpakt.

Regels voor afvalscheiding bedrijven

Niet alleen thuis, ook binnen de werkomgeving produceren we veel afval. En de verantwoordelijkheid voor het verzamelen van bedrijfsafval ligt bij de organisatie zelf. Er zijn vanuit de verschillende gewesten in België dan ook regels rondom het hoe en wat voor (duurzaam) afval scheiden. Zo kiest Vlaanderen resoluut voor het sorteren van afvalstoffen aan de bron. Het is voor Vlaamse bedrijven dan ook verplicht om een contract af te sluiten met een afvalverzamelaar. Lees meer hierover op de website van Ovam.be.

Het goed aanpakken van afvalbeheer en afval scheiden staat gelukkig dan ook voor steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Want naast economische redenen is het ook vanuit duurzaam perspectief belangrijk om een goed beleid rondom afvalverwerking te hebben.

81% van de werknemers vindt afval scheiden een belangrijk onderdeel van duurzaamheid – Bron: NovioResearch

4 tips voor een succesvol afvalbeheer binnen je bedrijf

Tip 1: verminder de afvalproductie

Dit doe je bijvoorbeeld door een sterker of dikker product te gebruiken. Zo gebruik je minder materiaal en produceer je dus ook minder afval. Kies bijvoorbeeld voor dikke stretchfolie waarmee je palletladingen minder hoeft te omwikkelen. Of nog voor de hand liggender: dikkere papieren handdoekjes of handdoekrollen zodat je handen sneller droog zijn met één handdoekje. Hierdoor belandt er een stuk minder afval in de afvalbak.

Tip 2: producten hergebruiken door hogere kwaliteit

Hiermee in lijn is ook de kwaliteit van een product bepalend in je afvalproductie. Hoe hoger de kwaliteit van een product, hoe vaker je dit kunt hergebruiken. Een mooi voorbeeld zijn stevige dikke afvalzakken die je meerdere keren kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor dubbellaags kartonnen dozen en europallets die meerdere keren inzetbaar zijn in het productieproces.

Tip: lees ook onze handige tips om de juiste afvalzak te kiezen. 

Tip 3: afval sorteren en scheiden voor recyclage

Elk bedrijf heeft dus de wettelijke verplichting om zelf afval te scheiden. De Vlaamse overheid helpt je hierbij op weg met informatie over afvalscheiding van bedrijven. Zo behoren papier, karton, plastic en lampen niet tot restafval en dien je deze gescheiden in te zamelen voor recyclage. Hierdoor blijven kostbare grondstoffen bespaard én behouden, dus minder energieverbruik.

Er zijn verschillende systemen voor je afvalscheiding en verzameling. Denk hierbij aan afvalbakken voor gescheiden afval, speciale papierbakken, bekerverzamelaars en kleurgecodeerde recyclagestations. Maar ook voor batterijen, tl-buizen en ontvlambaar afval zijn verzamelaars verkrijgbaar. Overigens blijkt uit onderzoek dat medewerkers afval beter zou scheiden als de mogelijkheid er is.

Tip 4: maak duidelijke afspraken over afvalscheiding

Vergeet ook niet om duidelijke afspraken te maken over het verzamelen en verwerken van afval. Zorg bijvoorbeeld met symbolenstickers en pictogrammen dat duidelijk is welk afval waarin moet. Deze kan je vinden op desorteerwinkel.be. Zo minimaliseer je de kans op afval dat alsnog verkeerd terecht komt en zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Meer weten over afvalbeheer en recyclering?

Manutan helpt je graag op weg naar een duurzaam afvalbeheer. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaam afval scheiden en neem ook een kijkje in ons productassortiment voor afvalbeheer. Van afvalbak tot afvalzak, je vindt het allemaal bij Manutan.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 januari 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels