Steiger kopen? Bekijk deze 7 tips en ga voor veilig werken op hoogte

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Heb je een steiger nodig voor jouw klus, maar ben je nog zoekende naar het juiste type? Bekijk in dit artikel dan handige aandachtspunten voor het kiezen en kopen van een steiger. Zo kies je meteen de ideale steiger voor je klus of bedrijf.

1. Brede of smalle steiger?

Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt bij de werkzaamheden. Is een smalle steiger met één platform van 0,75 meter genoeg of wil je een brede variant met twee platformen en een breedte van 1,35 meter. Dit geeft je meer bewegingsruimte, maar neemt ook meer ruimte in. Bepaal daarnaast de gewenste lengte. De meest voorkomende steiger lengtes zijn 190 cm, 250 cm en 305 centimeter.

2. Wat voor soort steiger heb je nodig voor de klus?

Er zijn diverse soorten steigers beschikbaar, met elk hun eigen kenmerken. De meest gekozen typen zijn:

  • Rolsteigers/ mobiele steigers

  • Trapsteigers

  • Kamersteigers/ binnensteigers

  • Bouwsteigers

  • Telescopische steigers

  • Vouwsteigers

Lees meer over de soorten op onze pagina over steigers.

3. Het verschil tussen werk- en platformhoogte

Per type steiger kan ook de hoogte variëren. Zorg dus dat je een steiger kiest die hoog genoeg is. Hierbij worden de termen werkhoogte en platformhoogte nogal eens door elkaar gebruikt. De platformhoogte is de daadwerkelijke hoogte van het plateau. De werkhoogte is de hoogte die je met je lichaam kunt bereiken en bereken je door twee meter bovenop de platformhoogte te tellen. Stem hierop je steiger keuze af en voorkom dat je tijdens de klus net een metertje tekort komt.

4. Moet de steiger geschikt zijn voor professioneel gebruik?

Steigers die je inzet binnen professionele werkomgevingen zoals de bouw, moeten aan extra veiligheidseisen voldoen. Dit heeft voornamelijk betrekking op de maximale belasting, dikte van het steigermateriaal en in hoeverre hij bestand is tegen regelmatig opbouwen en afbreken.

De belangrijkste regels voor steigers zijn de EN 1004 voor rolsteigers, de EN 12811 voor niet-verrolbare steigers en de EN 1298 waarin de eisen staan voor de handleiding van het opbouwen en gebruik van steigers.

5. Hoeveel personen zijn er nodig voor de opbouw van de steiger?

De hoeveelheid werk om een steiger op te bouwen verschilt per type. Zo is een kamersteiger of vouwsteiger vaak een stuk sneller opgezet dan een bouwsteiger. Bedenk daarom hoeveel tijd je hierin wilt steken en of je de klus ook met één persoon wilt kunnen uitvoeren of met een paar man opbouwt. Hier speelt ook automatisch het gewicht van de steiger een rol.

6. Wat is je budget voor een steiger?

Zoals bij alles wat je aanschaft, speelt ook bij een steiger budget een rol. Zo zijn Altrex en Tubesca bekende A-merken binnen de markt en daarmee ook hoger geprijsd. Ga je voor een lager budget, maar wel nog steeds met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding? Dan is een steiger van het Manutan huismerk, inclusief 10 jaar garantie, een betrouwbare keuze.

7. Heb je extra steigeronderdelen nodig?

In de praktijk komt het vaak voor dat je nog extra onderdelen nodig hebt om veilig en efficiënt op hoogte te werken. Denk daarom meteen na over welke steiger onderdelen je nog nodig hebt.  Veel gekozen toevoegingen zijn bijvoorbeeld steigerwielen, leuningframes, diagonaalschoren en trappen voor in de steiger.

Veilig werken op hoogte? Vraag het onze specialisten

Tot zover onze tips voor het kopen van een steiger. Wil je meer informatie of heb je nog specifieke vragen over veilig werken op hoogte? Contacteer dan vrijblijvend onze helpdesk, het Manutan team kijkt graag met je mee. En wil je meer handige tips voor slimmer, comfortabeler en veiliger werken? Bekijk dan ook onze blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 mei 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels