Op vakantie? 5 tips waarmee jij je werk relaxt achterlaat

Slim en efficiënt werken

Vakantie, een heerlijk vooruitzicht, maar wel eentje die je goed moet voorbereiden op je werk. Want je wilt toch met een relaxt gevoel weg? Bekijk daarom onze tips en vertrek onbezorgd naar je vakantiebestemming.

relaxt op vakantie|Out of office|vakantiebestemming|relaxt op vakantie

Een goede voorbereiding…

Een ontspannen vakantie begint met een goede voorbereiding. Dus ook op je werk. Begin daarom al twee tot drie weken van tevoren met de ‘vakantievoorbereidingen’. Stel bijvoorbeeld klanten en collega’s ruim op tijd op de hoogte van je vakantieplannen. Bespreek de vakantieoverdracht ook al de week voor je op vakantie gaat en niet pas de laatste dag.

Afbouwen doe je ook door ruimte in je agenda te creëren. Plan bijvoorbeeld voldoende tijd in voor de overdrachten en neem de laatste week geen nieuwe taken meer aan. Zo rond je alles mooi op tijd af en zijn de laatste dagen voor je vakantie een stuk relaxter.

Maak een duidelijke vakantieoverdracht

Wil je met een gerust gevoel de werkdag eindigen op je laatste dag? Dan is een duidelijke vakantieoverdracht onmisbaar. Je slaapt tenslotte een stuk beter als je weet dat het werk goed wordt opgepakt. Zorg dat in de werkoverdracht sowieso de volgende zaken staan:

  1. Wat je verwacht
  2. Wanneer taken uitgevoerd moeten worden
  3. Wie betrokken is
  4. Waar benodigde gegevens staan
  5. Geef indien nodig een procesbeschrijving of voorbeeld hoe het gedaan moet worden
  6. Vermeld waar nodig een status

Tip: Benieuwd hoe je zo een vakantieoverdracht maakt?
Bekijk dan ook ons artikel “In 3 stappen naar een duidelijke vakantieoverdracht

Mailen vanuit je hangmat of niet?

Met duidelijkheid kom je verder. Communiceer daarom duidelijk of je wel of niet bereikbaar bent tijdens je vakantie. Ben je echt even van de aardbol verdwenen? Laat dan weten wie je collega/ klant dan wel kan benaderen. Wil je ook tijdens je vakantie nog wat zaken regelen en bereikbaar zijn? Dan is het slim om vaste tijdstippen af te spreken waarop je bereikbaar bent en jij je mail checkt. Zo creëer je duidelijkheid wanneer je bereikbaar bent en creëer je voor jezelf rust.

Tip: Je mailbox efficiënt opruimen? Werk dan volgens het 3S systeem: Scannen, Sorteren en Simpelweg weggooien.

De kracht van een duidelijke out-of-office

Terwijl jij van je vakantie geniet, stromen de mails binnen. Tijd dus voor een duidelijke out-of-office waarin staat wanneer je weg bent en wie een alternatief contactpersoon is. Activeer de afwezigheidsmail ook alvast ’s ochtends zodat je niet onnodig gestoord wordt door niet dringende zaken. Zo rond jij op je gemak de laatste dingen af.

Vooruit kijken

Wil je na terugkomst nog lekker nagenieten van dat ontspannen vakantiegevoel? Plan dan ook voldoende tijd in na je vakantie om in alle rust zaken op te pakken en de uitgevoerde taken te bespreken. Plan bijvoorbeeld even een meeting met je vervangers, plan tijd in om je mail bij te werken en eventueel een evaluatie van wat beter kan.

Tip: Nog even in de vakantiesferen blijven? Zet dan een souvenir of vakantiefoto op je werkplek!

Ga voor meer werkplezier

Op zoek naar nog meer inspiratie om jouw werkdag en werkplek leuker te maken? Bekijk dan ook onze andere blogs of contacteer de Manutan helpdesk voor vrijblijvend advies. Onze medewerkers helpen je graag!

Volg Manutan op