Op vakantie? 5 tips waarmee jij je werk relaxed achterlaat

Slim en efficiënt werken

Vakantie, een heerlijk vooruitzicht, maar wel eentje dat je goed moet voorbereiden op je werk. Want je wilt toch met een ontspannen gevoel weg? Bekijk daarom onze tips en vertrek onbezorgd naar je vakantiebestemming.

Een goede voorbereiding…

Een ontspannende vakantie begint met een goede voorbereiding. Dus ook op je werk. Begin daarom al twee tot drie weken van tevoren met de ‘vakantievoorbereidingen’. Stel bijvoorbeeld klanten en collega’s ruim op tijd op de hoogte van je afwezigheid. Bespreek de werkoverdracht ook al de week voor je op vakantie gaat en niet pas de laatste dag.

Afbouwen doe je ook door ruimte in je agenda te creëren. Plan bijvoorbeeld voldoende tijd in voor de overdrachten en neem de laatste week geen nieuwe taken meer aan. Zo rond je alles mooi op tijd af en zijn de laatste dagen voor je vakantie een stuk relaxter.

Maak een duidelijke vakantieoverdracht

Wil je met een gerust gevoel de werkdag eindigen op je laatste dag? Dan is een duidelijke vakantieoverdracht onmisbaar. Je slaapt tenslotte een stuk beter als je weet dat het werk goed wordt opgepakt. Zorg dat in de werkoverdracht sowieso de volgende zaken staan:

  1. Wat je verwacht

  2. Wanneer taken uitgevoerd moeten worden

  3. Wie betrokken is

  4. Waar benodigde gegevens staan

  5. Geef indien nodig een procesbeschrijving of voorbeeld hoe het gedaan moet worden

  6. Vermeld waar nodig een status

Mailen vanuit je hangmat of niet?

Met duidelijkheid kom je verder. Communiceer daarom duidelijk of je wel of niet bereikbaar bent tijdens je vakantie. Ben je echt even van de aardbol verdwenen? Laat dan weten wie je collega/ klant dan wel kan benaderen. Wil je ook tijdens je vakantie nog wat zaken regelen en bereikbaar zijn? Dan is het slim om vaste tijdstippen af te spreken waarop je bereikbaar bent en jij je mail checkt. Zo creëer je duidelijkheid wanneer je bereikbaar bent en creëer je voor jezelf rust.

De kracht van een duidelijke out-of-office

Terwijl jij van je vakantie geniet, stromen de mails binnen. Tijd dus voor een duidelijke out-of-office waarin staat wanneer je weg bent en wie een alternatief contactpersoon is. Activeer de afwezigheidsmail ook alvast ’s ochtends zodat je niet onnodig gestoord wordt door niet dringende zaken. Zo rond jij op je gemak de laatste dingen af.

Vooruit kijken

Wil je na terugkomst nog lekker nagenieten van dat ontspannen vakantiegevoel? Plan dan ook voldoende tijd in na je vakantie om in alle rust zaken op te pakken en de uitgevoerde taken te bespreken. Plan bijvoorbeeld even een meeting met je vervangers, plan tijd in om je mail bij te werken en eventueel een evaluatie van wat beter kan.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 mei 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels