In 3 stappen naar een duidelijke vakantieoverdracht

Slim en efficiënt werken

Tijd voor vakantie? Maak dan een duidelijke overdracht waarmee jij je takenpakket met een gerust hart overdraagt. Benieuwd hoe je zo een vakantieoverdracht maakt? Wij helpen je in drie stappen op weg (naar een onbezorgde vakantie).

relaxt op vakantie|

Stap 1: wiewathoewaar?

Wat moet er gedaan worden? Start vanuit deze vraag bij je vakantieoverdracht en prioriteer meteen wat er echt gedaan moet worden. Geen spoed? Pak het zelf op na je vakantie. Breng vervolgens duidelijk in kaart welke taken gedaan moeten worden en documenteer dit. Laat ook weten waar benodigde documenten zijn opgeslagen. Een goede start voor je tijdelijke vervangers.

Gerecycleerd ToDo-boek
To do boekjes
Mapje van gerecycled karton met elastiek en 3 kleppen Forever - A4
Mapjes van gerycleerd karton
T-kaart Miniplanner Nobo
T-kaart miniplanner Nobo

Stap 2: wees (niet) die ene collega

Ben jij die ene collega die op het laatste moment opeens allerlei taken doorschuift? Vast niet. Informeer daarom op tijd de collega’s die taken overnemen wat je van ze verwacht. Laat ook klanten weten dat je op vakantie gaat en wanneer je weer terug bent. Zo voorkom je onverwachte verrassingen en werkt iedereen een stuk aangenamer.


esther

Esther:“Ik hoor het nog te vaak: verhalen van doorwerkers die zich ‘dankzij’
een matige overdracht tureluurs zoeken, terwijl collega’s lekker in de zon liggen.
Zonde, want goed overdragen is eenvoudiger dan je denkt.”

Stap 3: een duidelijke planning

Is duidelijk wat gedaan moet worden en wie het gaat doen? Dan is het tijd voor een duidelijke planning. Wie gaat wat doen en wanneer? Maak dit zo overzichtelijk mogelijk zodat er geen ruimte is voor miscommunicatie. Zo een planning kun je natuurlijk online maken (bv. in Google Docs). Maar werken jouw collega’s eigenlijk wel online? Niet? Werk dan bijvoorbeeld met een planbord of agendaplanner. Simpele trucs voor een duidelijk overzicht en ook nog eens constant in beeld op de werkvloer.

AgendaplannerWeekplanner LynxKantelbord Combi email projectiestaal

Idee 2
Tip: Met een planbord weet iedereen waar hij aan toe is!

Bonus: de evaluatie

Terug van een heerlijk relaxte vakantie? Plan dan ook even een momentje voor een korte evaluatie. Zo achterhaal je direct eventuele knelpunten en weet je meteen wat je volgende keer anders kunt doen. Een win-win situatie voor iedereen!

Ga ook voor efficiënt werken

Op zoek naar nog meer inspiratie om slim en efficiënt te werken? Bekijk dan ook onze andere blogs hierover of contacteer de Manutan helpdesk voor vrijblijvend advies. We helpen je graag!

Volg Manutan op