Zonnepanelen reinigen en andere onderhoudsklussen voor de lente

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De lente is een tijd om werk te maken van allerlei klussen. Kriebelt het om onderhoudswerken uit te voeren, op te ruimen en schoon te maken? We vertellen je wat je het beste doet, zoals onkruid verwijderen, je hang- en sluitwerk controleren en je zonnepanelen reinigen.

1.    Onkruid en mos verwijderen

De lente is hét moment om klimop tegen het metselwerk te verwijderen, mos van de dakpannen te schrapen, je tegels schoon te spuiten met een hogedrukreiniger en onkruid op het buitenterrein aan te pakken. Als je een niet al te grote oppervlakte onkruidvrij moet maken, kun je aan de slag met een onkruidsteker. Voor grotere terreinen is een onkruidverdelger handiger. Er bestaan verstuivers – al dan niet op wieltjes – waar je een middel in kunt doen naar keuze (gebruik bij voorkeur een biologische onkruidverdelger), maar ook een thermische onkruidverdelger is een milieuvriendelijke optie.

2.    Zonnepanelen reinigen

Dankzij de regelmatige buien die bij de herfst en de winter horen, hoef je je zonnepanelen tijdens die seizoenen niet te veel aandacht te geven. In de lente en de zomer ligt dat net iets anders. Er is meer stof, er valt minder regen en de vogels zijn actiever. Je zonnepanelen reinigen is dan geen overbodige luxe om te verhinderen dat hun rendement een duik neemt. Hoe ga je te werk? Maak ze schoon met water en een zachte microvezeldoek. Zeep is niet nodig. Als je zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn, neem je beter je toevlucht tot een borstel met een lange steel of een telescoopsteel om een spons op te klemmen, of spoel je je zonnepanelen schoon met de tuinslag, nooit met de hogedrukreiniger.

3.    Ventilatie, rookmelders, leidingen en kranen controleren

Als derde klus kun je je ventilatie controleren. Dat betekent: open stootvoegen nakijken op verstopping door begroeiing (dit zijn voegen tussen twee stenen die niet zijn opgevuld met mortel, maar zijn opengelaten om de spouw te ventileren), en het ventilatiesysteem controleren, onderhouden en eventueel laten reinigen. Schakel voor dat laatste een gespecialiseerde firma in. Andere systemen die gebaat zijn met een regelmatige controle: je rookmelders en koolmonoxidemelders. Daarnaast moet je je afvoerleidingen reinigen en indien nodig ontstoppen, en je kranen controleren op loszitten, kalkaanslag en lekkage. Kalk gespot? Dat verwijder je met een aangepast reinigingsmiddel.

4.    Onderhoudswerken aan ramen en deuren

Ook je ramen en deuren verdienen wat extra aandacht. Controleer het schilderwerk en de kitranden, maak kunststof en aluminium kozijnen en deurlijsten schoon, en behandel ze met bijvoorbeeld (auto)was.

5.    Haal je smeermiddelen boven

Tot slot mag je je smeermiddelen bovenhalen om de scharnieren van deuren en toegangspoorten soepel te houden. Ook een must: de werking van eventueel aanwezige zonneschermen controleren en bewegende delen smeren. Verder is het slim om je hang- en sluitwerk binnen en buiten te controleren, en eventueel de sloten te smeren met olie.

Manutan helpt je graag

In het assortiment van Manutan vind je verschillende oplossingen die je kunnen helpen bij het uitvoeren van onderhoudswerken en andere typische klussen. Denk aan tuingereedschap, industriële reinigingsmiddelen, verven, vetten en smeermiddelen en kit- en dichtingsmiddelen. Je kunt natuurlijk ook onze andere blogartikel over de veiligheid en hygiëne op de werkvloer lezen, en onze helpdesk contacteren. Onze medewerkers denken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 maart 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels