Een gezonde werkomgeving? Vergeet het onderhoud van je ventilatiesysteem niet!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Uit een studie van Harvard University blijkt dat de lucht op kantoor vaak erg vervuild is. Dat is nefast voor de productiviteit en gezondheid van je werknemers, want zij brengen er het grootste deel van hun dag door. Zo worden ze sneller ziek door het hoge CO2-gehalte in de lucht en de aanwezigheid van zogenaamde volatiele organische stoffen (afkomstig van bijvoorbeeld lijm, printers, poetsmiddel, verf, …). Ook virussen blijven langer hangen en verspreiden zich sneller. Dit alles leidt tot het zogenaamde sick building syndrome en is veelal te wijten aan een slecht onderhoud van het ventilatiesysteem. Een goede airco-hygiëne is dan ook aangeraden!

onderhoud ventilatiesysteem

Oorzaken van vervuilde lucht

Zoals hierboven vermeld, is vervuilde lucht op de werkvloer vaak het gevolg van slechte ventilatie. Dat houdt enerzijds het gebrek aan ventilatie in, waarbij vervuilde binnenlucht blijft hangen en niet vervangen wordt door verse lucht. Anderzijds is dat te wijten aan een slecht onderhouden ventilatiesysteem. Als je systeem niet voldoende hygiënisch is, verspreiden stof en ziektekiemen zich makkelijk over het hele gebouw.

Het onderhoud van je ventilatiesysteem

Het onderhoud van je ventilatiesysteem is afhankelijk van het soort systeem dat je hebt. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten: A, C en D, die elk een verschillende aanpak eisen. Zo vraagt een ventilatiesysteem type A slechts een beperkt onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen, is de toevoer- en afvoeropeningen proper houden. Een ventilatiesysteem C vraagt iets meer onderhoud, omdat je naast de toevoer- en afvoeropeningen nog het kanalennet, de afvoerventilatoren en -ventielen minstens om de drie à vijf jaar moet reinigen. Een ventilatiesysteem D vraagt het meeste onderhoud, omdat daarbij hetzelfde moet gebeuren als bij een C-ventilatie plus een tweejaarlijks onderhoud van de filters.

Je ventilatiesysteem schoonmaken, doe je onderdeel per onderdeel. De toevoer- en afvoeropeningen en ventielen maak je proper met allesreiniger, water en een spons. De filters kun je bij elke onderhoudsbeurt vervangen of je kunt ervoor kiezen om ze goed te stofzuigen. Sowieso moet je de filters wel op jaarlijkse basis vernieuwen. De ventilatoren, luchtkanalen en warmtewisselaars van je ventilatiesysteem laat je het best nakijken door een professional.

Manutan helpt je graag

Wil je voorkomen dat de lucht op kantoor vervuild is en ben je van plan het ventilatiesysteem een grote schoonmaakbeurt te geven? Dan kun je bij Manutan terecht voor het juiste poetsmateriaal, zoals stofzuigers, onderhoudsproducten en toebehoren.

Volg Manutan op