Welke voordelen kunnen risicobeheertools jouw bedrijf bieden?

Slim en efficiënt werken

We leven in een complexe en onzekere wereld en risicobeheer is een prioriteit geworden voor elke organisatie. Voor een optimale aanpak werk je bij voorkeur met efficiënte methodes en tools voor risicobeheer. Deze tools zijn essentieel voor de goede werking van elk bedrijf.

Menselijke risico's versus machinerisico's

Welke tools zijn er om je bedrijfsrisico's te beheren?

Sommige bedrijven hebben genoeg aan enkele Excel-spreadsheets om hun risicobeheer te plannen en in te voeren, maar organisaties met meerdere vestigingen en/of activiteiten doen er goed aan om gespecialiseerde software met een kwaliteitskeurmerk te gebruiken. De enige vereiste is dat je eerst een methodologie voor het beheer van bedrijfsrisico's invoert voordat je in een technische oplossing investeert.

Volgens de recentste enquête van Ernst & Young en AMRAE (Association de Management des Risques et des Assurances de l'Entreprise) werkt 70% van de gebruikers van risk management information systems (RMIS) in grote bedrijven.

Deze risicobeheertools helpen bedrijven om verschillende risico's te beheren om zo hun impact te voorkomen of op zijn minst te beperken. Op basis daarvan kunnen ze vervolgens hun processen aanpassen, elk type probleem beheren en hun teams vertrouwd maken met deze strategische kwestie.

Deze oplossingen worden weergegeven in de onderstaande modules:

  • Risico's in kaart brengen: risico's identificeren, formaliseren, beoordelen en prioriteren, indicatoren controleren ...

  • Risico's beheersen: risicobezoeken beschrijven en beheren, preventierapporten, conformiteit en aanbevelingen opvolgen ...

  • Incidenten beheren (ook financiële): gecentraliseerde incidenten beschrijven en monitoren, non-conformiteiten, juridische procedures ...

  • Conformiteit: naleving van de geldende normen en regelgeving.

  • Interne controle: beheer van referentiesystemen, zelfevaluaties ...

  • Audit: het definiëren en beheren van het auditplan en aanbevelingen ...

  • Bescherming van persoonsgegevens: toezicht op intern beleid, het opsporen en oplossen van incidenten ...

  • Gegevensanalyse: verbinding met gegevensbronnen, geautomatiseerde analyses, visualisatie van de resultaten ...

  • Cyberbeveiliging: het beheer van beveiligingsincidenten en zwakke punten, kwetsbaarheidsscans ...

  • Crisismanagement: modellen van bedrijfscontinuïteitsplannen (BCP) formaliseren en gebruiken, ondersteuning bij crisismanagement ...

  • Economische intelligentie: monitoring van concurrenten en technologieën, het verzamelen en verwerken van informatie ...

In de loop der jaren zijn deze risicobeheertools geëvolueerd om te voldoen aan de veranderende behoeften van bedrijven. Zo werden onlangs nieuwe functionaliteiten toegevoegd met betrekking tot duurzame ontwikkeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en artificiële intelligentie (AI).

Dirk Wegener, voorzitter van FERMA (Federation of European Risk Management Associations), gelooft in de toekomst van digitale tools op dit gebied: 'Twee derde van de ondervraagden in het Risk Manager Report 2020 van FERMA zegt gebruik te maken van innovatieve technologieën zoals data-analyse, datavisualisatie, procesautomatisering en/of artificiële intelligentie. Aan de hand van dergelijke innovaties kunnen risicomanagers grote hoeveelheden gegevens gebruiken, meer analyses uitvoeren met grotere steekproeven en daar steeds nuttigere informatie uit putten. Zo kunnen ze beter voorspellen hoe risico's zich ontwikkelen en de onderlinge verbanden tussen risico's opsporen.'

De vijf voordelen van risicobeheertools

Omdat ze het hele risicomanagementproces opvolgen, bieden deze oplossingen tal van voordelen, niet alleen voor de teams, maar ook voor de hele organisatie.

Efficiënter werken

Om te beginnen, leveren deze risicobeheertools een enorme tijdsbesparing op en stijgt ook de operationele efficiëntie. Volgens experts besteden bedrijven zo minder tijd aan het consolideren en meer tijd aan het analyseren van gegevens. Door de realtime-zichtbaarheid en de automatische waarschuwingssystemen maken deze tools het dagelijks werk van de risicobeheerders een stuk eenvoudiger.

De hokjesmentaliteit tegengaan

Deze software is ook een fantastische manier om de coördinatie tussen de verschillende vakgebieden te versterken. Informatie wordt zo niet alleen sneller uitgewisseld, ook processen en reportages zijn beter op elkaar afgestemd. Dit bevordert de coherentie en doorstroming van de uitwisselingen binnen het bedrijf. Op die manier kunnen de verschillende vestigingen, afdelingen en bedrijfsonderdelen hun best practices bundelen.

Voldoen aan de regelgeving

Risicobeheertools kunnen bedrijven ook helpen om te voldoen aan de geldende regels, normen en wetten. In dit opzicht zegt 88% van de experts dat de modules voor interne controle en conformiteit worden gedekt door de ingevoerde oplossing. Dit betekent dat zodra er een nieuwe regel verschijnt, bedrijven sneller de nodige wijzigingen kunnen doorvoeren.

Het bedrijf accultureren

Deze risicobeheertools kunnen ook worden gebruikt als communicatiekanaal om de risicocultuur ruimer bekend te maken binnen het bedrijf. Zo wordt elk team zich beter bewust van risicobeheer en zullen alle betrokken zich ook meer verantwoordelijk voelen. Iedereen kan dan de situatie beter analyseren, de risico's afbakenen, de mogelijke gevolgen inschatten en maatregelen nemen om ze te vermijden.

De besluitvorming verbeteren

Aan de hand van risicobeheertools kan elk bedrijf weloverwogen beslissingen nemen. Resultaat: een betere controle over de informatiestromen, een betere inschatting van de risico's en zo een grotere flexibiliteit en zichtbaarheid om de juiste keuzes te kunnen maken.

De invoering van een risicobeheertool is een volwaardig project voor een bedrijf. Als de tool eenmaal zorgvuldig is geselecteerd en ingevoerd, dient de verandering in goede banen te worden geleid. Zodra alle teams de tool onder de knie hebben, wordt dit een geweldig hulpmiddel om risico's te analyseren en beslissingen te nemen, een synoniem voor prestaties, winstgevendheid en bedrijfscontinuïteit.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 november 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels