5 tips voor een creatieve buitenles

Slim en efficiënt werken
|||||

Het is al langer bekend dat lesgeven in de buitenlucht erg goed is voor leerlingen. Ze kunnen zich beter concentreren waardoor een inspirerende buitenles effectiever is dan een binnenles.

Creatief buitenles

Met je leerlingen naar buiten gaan om ze meer te leren over de natuur is iets wat door leerkrachten al regelmatig gedaan wordt. Maar buiten een andere les organiseren, zoals een rekenles, dat gebeurt nog niet zo vaak. Vakken als natuuronderwijs, rekenen, kunstzinnige vorming, verkeer en gym lenen zich volgens leerkrachten uitstekend voor een buitenles. Hoe kun je dit nu leuk en creatief maken?

 1. Gebruik je omgeving
  Gebruik je omgeving op een creatieve manier. Op een speciaal ‘rekenplein’ van stoeptegels kun je bijvoorbeeld allerlei sommen maken. En bij de Franse les kun je dingen uit je omgeving aanwijzen en benoemen, zoals een boom, wolk of vogel. Een stimulerende omgeving vraagt om creatieve lessen.
 2. Plan je buitenles
  Denk goed na hoe en welke lessen je buiten wilt geven. Zorg er voor dat de school tijd en ruimte vrijmaakt in het lesrooster. En maak een back up plan bij slecht weer. Bekijk ook welke factoren bepalend zijn voor een succesvol buitenlokaal.
 3. Van de “Buitenspeeldag” naar de “Buitenlesdag
  In België hadden we op 13 april jongstleden de buitenspeeldag, maar bij onze noorderburen werd op 12 april in 135 scholen de eerste buitenlesdag georganiseerd. De buitenlesdag is een initiatief van het project Gezonde Schoolpleinen. Scholen stimuleren zo op een leuke manier een gezonde leefstijl onder kinderen.
 4. Gebruik speciaal lesmateriaal
  O.a. Natuurpunt biedt educatieve pakketten aan voor natuuronderwijs voor het basis- en secundair onderwijs.  Hiermee kun je het hele jaar door aan de slag. Leer meer over vogels, bloemen, insecten, het weer, klimaatverandering … Op elke school een succes!
 5. Creëer een aangepaste lesplek
  Richt je lesplek ook als een echte lesplek in. Daarbij helpt Manutan je graag met buitenmeubilair en allerlei andere handige producten. Denk hierbij aan makkelijk te plaatsen klaptafels en klapbanken, een mobiel whiteboard of flip-over, verrijdbare kastjes voor boeken en stiften om mee op het raam te schrijven. Leerlingen zullen een buitenles veel serieuzer nemen als de plek ook echt voelt als een lesplek. En het werkt voor jou als leerkracht prettig.

Manutan helpt je graag

Manutan levert een groot assortiment artikelen die helpen om je werkplek en werkomgeving te verbeteren. Kijk eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips www.manutan.be/blog of bel de helpdesk 02-583 01 01 voor een vrijblijvend advies.

Volg Manutan op