Terug naar school … met creatieve buitenlessen!

Slim en efficiënt werken

April is traditioneel dé maand voor Buitenlesdag. Buitenlesdag is een initiatief van Gezonde Schoolpleinen om op een leuke manier een gezonde leefstijl onder kinderen te stimuleren. Door het coronavirus viel de buitenlesdag van 30 april dit jaar in het water, maar misschien is het een idee om vanaf nu sowieso wat vaker buiten les te geven. MOS, de organisatie die ijvert voor milieuvriendelijkere en duurzamere leer- en leefomgevingen, roept leerkrachten alvast op om van élke dag een buitenlesdag te maken. Een goed idee, want onder de blote hemel is het niet alleen makkelijker om de nodige afstand te houden, maar kunnen leerlingen zich ook beter concentreren. We zetten de voordelen van creatieve buitenlessen op een rij én reiken tips aan om er het maximum uit te halen – heel leuk voor de leerlingen die gefaseerd terug naar school gaan, maar zeker ook voor de kinderen die nog even thuis moeten blijven.

De vele voordelen van buitenlessen

Met leerlingen naar buiten gaan om ze meer te leren over de natuur: dat doen leerkrachten al veel langer dan vandaag. Maar in open lucht eens een andere les organiseren, dat is nog niet zo ingeburgerd – of tenminste, in ons land nog niet, want de Zweden zijn bijvoorbeeld kampioen in ‘outdoor learning’. Ook vakken als rekenen, kunstgeschiedenis, verkeer en lichamelijke opvoeding lenen zich perfect voor een buitenles, zo bewijzen de Zweedse leerkrachten. Het levert zelfs tal van voordelen op.

Leerlingen…

  • doen nieuwe ervaringen op

  • ervaren minder stress dan achter de schoolbanken

  • tonen zich makkelijker van hun creatiefste kant

  • ontdekken de mogelijkheden van hun eigen lichaam en krijgen meer zelfvertrouwen

  • raken hun energie kwijt

  • werken aan hun oriëntatie

  • slapen ’s nachts beter na een gezonde portie buitenlucht

Hoe je zo’n buitenles nu leuk en creatief kunt maken?

1. Gebruik je omgeving

Gebruik je omgeving op een creatieve manier. Op een speciaal ‘rekenplein’ van stoeptegels kun je bijvoorbeeld allerlei sommen maken. En tijdens de Franse les wijs je dingen in je omgeving aan en benoem je die, zoals een boom, wolk of vogel. Een stimulerende omgeving vraagt om creatieve lessen.

2. Plan je buitenles

Denk goed na over welke lessen je buiten wil geven. Zorg ervoor dat de school tijd en ruimte vrijmaakt in het lesrooster, en voorzie een back-upplan bij slecht weer. Bekijk ook welke factoren bepalend zijn voor een succesvol ‘buitenlokaal’.

3. Creëer een aangepaste lesplek

Al sta je dan buiten les te geven: richt je lesplek goed in. Maak het jezelf en je leerlingen makkelijk met buitenmeubilair en andere nuttige spullen. Denk hierbij aan handige klaptafels en klapbankeneen mobiel whiteboard of een flip-over, stiften of verrijdbare kastjes voor boeken. Leerlingen zullen een buitenles veel serieuzer nemen als de plek echt aanvoelt als een lesplek. En het werkt voor jou als leerkracht natuurlijk ook eens zo prettig!

4. Gebruik speciaal lesmateriaal

Natuurpunt organiseert projecten rond Educatief Natuurbeheer. Die richten zich in eerste instantie tot leerlingen van de derde graad basisonderwijs, maar op de website van MOS vind je inspiratie voor alle leeftijden, zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Neem gerust een kijkje! Ook onze pagina met tips over hoe je op school de nodige coronamaatregelen kunt toepassen zal je zeker inspireren.

Nog vragen? Onze helpdeskmedewerkers staan voor je klaar!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 12 mei 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels