Hout- en metaalrecyclage: zo werkt het

Een duurzame werkplek

Afvalrecyclage is een essentieel onderdeel van een doeltreffend MVO-beleid en speelt tevens daarom een belangrijke rol bij het aantrekken én behouden van klanten. Hout en metaal zijn veelgebruikte materialen, die veel afval opleveren en dus vragen om een slimme aanpak omtrent het recycleren ervan. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Lees verder en kom meer te weten over deze materialen, die gelukkig relatief gemakkelijk te recycleren zijn!

Metaalrecyclage: waarom en hoe?  

Het belangrijkste belang van het recycleren van metaal is vooral ecologisch. Maar er zijn nog drie prominente redenen om je metaalafval te recycleren: 

  1. De recyclage van metalen bespaart hulpbronnen die niet onuitputtelijk zijn. De situatie is vooral zorgwekkend voor koper en tin en, in mindere mate, voor ijzer en aluminium. 

  2. Recyclage bespaart energie. Voor de productie van gerecycleerd aluminium is 20 maal minder energie nodig dan voor het smelten van aluminium. Bovendien komen bij recyclage geen gassen vrij die bij verbranding ontstaan, zoals kooldioxide en zwavel. 

  3. Tenslotte beperkt de recyclage van metalen de vervuiling die door de afbraak ervan in het milieu wordt veroorzaakt. In de natuur hebben ijzer en staal tot 10 jaar nodig om te roesten en uiteindelijk te verdwijnen. Het afbreken van aluminium kan tientallen jaren duren.

Wat zijn de processen bij het recycleren van metalen?  

Gelukkig hoef je als bedrijf niet zelf aan de slag te gaan met recycleren; dit proces wordt voor bedrijven vergemakkelijkt door de aanwezigheid van talrijke spelers op het gebied van metaalrecyclage en -verwerking in heel Europa. Een partner hiervoor is dus gemakkelijk te vinden. 

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk te weten om welke metalen het gaat. Bijna alle metalen kunnen worden gerecycleerd, voor onbepaalde tijd en zonder eigenschappen te verliezen. De materialen aluminium en staal, die het meest worden gebruikt, worden ook het meest gerecycleerd. Bij het recycleren doorloopt men drie fases: 

Fase 1 – Het sorteren Ferrometalen (met ijzer als belangrijkste bestanddeel) worden eruit gehaald met magneten, terwijl non-ferrometalen (zoals aluminium en koper) achterblijven. Een tweede sortering, die soms met een spectrometer wordt uitgevoerd, maakt het mogelijk de metalen nauwkeuriger te scheiden, met name op basis van kwaliteit.  

Fase 2 – Het behandelen De teruggewonnen materialen worden vervolgens gebroken, versneden, afgeschuind en eventueel behandeld om onzuiverheden te verwijderen (verf, lijm, etc.) om het tot slot samen te persen tot balen van homogene materialen.  

Fase 3 – Het recycleren De behandelde metalen, nu secundaire grondstof, kunnen vervolgens worden gesmolten in industriële ovens. De shredderresiduen worden opnieuw gesorteerd in “lichte fractie”, die bijvoorbeeld schuim, kunststoffen en weefsels bevat, en “zware fractie”, die bestaat uit hout, rubber, mineralen en non-ferrometalen, om deze materialen terug te winnen.  

Wat gebeurt er met metalen als ze eenmaal gerecycleerd zijn?  

Alle metalen zijn oneindig recycleerbaar. Staal wordt omgesmolten tot nieuw staal, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de fabricage van o.a. blikjes en voedselverpakkingen, staalconstructies en versterkingen voor de bouwindustrie, huishoudelijke apparaten en kleine voorwerpen zoals sleutels. Volgens de Worldsteel Association bevatten staalproducten in Europa gemiddeld 30% gerecycleerd staal. Ook kan het worden gebruikt om milieuvriendelijke verpakkingen te maken, zoals die door Manutan worden aangeboden.  

Aluminium kan onder meer worden gerecycleerd tot verpakkingen voor levensmiddelen (blikken, bakjes, aluminiumfolie, etc), spuitbussen, timmerwerk, dakgoten, keukengerei en auto-onderdelen.  

Houtafval: recyclage en hergebruik 

Vandaag de dag is het voor iedereen duidelijk dat afvalrecyclage en -terugwinning moeten worden aangemoedigd als onderdeel van de energietransitie. En hout is hiervoor de ideale kandidaat. Houtafval is voornamelijk afkomstig uit de (bouw)industrie (zaagsel, snoeiafval, resten en pallets), handel (pallets, kratten, verpakkingen, beschadigde producten en meubilair dat retour wordt genomen) en van particulieren (huishoudelijk afval en grofvuil). Nadat het houtafval is ingezameld en gesorteerd, kan het voor twee doeleinden worden gebruikt: terugwinning van materiaal of terugwinning van energie.  

Hoe kunnen bedrijven zich ontdoen van hout?  

Het vervoer van hout is duur en veroorzaakt een CO2-uitstoot die per vervoerde ton ongunstig uitvalt. Deze impact is nog groter voor houtenergie, waarvan de koolstofvoetafdruk zo laag mogelijk moet blijven. Gelukkig zijn er vaak tal van lokale transformatoren die binnen een beperkt bereik aanzienlijke hoeveelheden houtafval kunnen opnemen, bijvoorbeeld voor de fabricage van verwarmingspellets of mulching. 

Wat gebeurt er met houtafval?  

Nadat het houtafval is ingezameld en gesorteerd, kan het voor twee soorten recyclage worden gebruikt: materiaalterugwinning of energieterugwinning.  

Terugwinning van materiaal  Hierbij wordt het houtafval opnieuw gebruikt voor de productie van o.a. spaanplaat. De terugwinning van materiaal omvat ook de vervaardiging van pallets, die zo bijdragen tot een vermindering van de energie-impact van het vrachtvervoer. Er bestaan recyclagebedrijven die vaak lokaal opereren voor het omzetten van houtafval naar o.a. mulching, papierpulp, verwarmingspellets, strooisel voor huisdieren of broedsubstraat voor insecten.  

Terugwinning van energie  Hierbij kan het houtafval worden gebruikt als biomassa in industriële boilers, verwarmingsnetwerken voor grote flatgebouwen en commerciële gebouwencomplexen of het verwarmen van kassen. Warmte/elektriciteit cogeneratie is ook mogelijk. 

Recyclage: onmisbaar binnen je MVO-beleid 

Het leven van hout en metaal houdt dus niet op wanneer het afval wordt. Wat de nieuwe bestemming ook is, het recycleren ervan is dé oplossing van de toekomst om de impact van menselijke activiteiten op het milieu te verminderen. Een verstandige keuze dus als onderdeel van je MVO-beleid! 

Meer weten over duurzaamheid op de werkvloer en MVO? Laat je inspireren door onze whitepaper over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 april 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels