Een duurzaam aankoopbeleid, hoe zien aankoopverantwoordelijken dat?

Een duurzame werkplek

Duurzaam aankopen staat vandaag de dag bovenaan de agenda bij tal van bedrijven. Hoe groot of klein ze ook zijn en in welke sector ze ook werken. Meer dan twee derde van de aankoopverantwoordelijken vindt het ‘zeer belangrijk’ om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor bedrijven te halen_[1]_. Met de verschillende meningen die EcoVadis (het wereldwijde evaluatie- en samenwerkingsplatform voor MVO) verzamelde als inspiratie, laten wij de aankoopverantwoordelijken aan het woord. Zij spelen namelijk een cruciale rol in de ecologische en maatschappelijke transformatie van hun onderneming als reactie op de steeds hogere verwachtingen van belanghebbenden. Dit is de ideale gelegenheid om te weten te komen wat hen er écht toe drijft om duurzamer aan te kopen en welke lessen ze tot nu toe uit deze aanpak hebben getrokken.

Duurzaam aankopen om aan de regels te voldoen

Voor de meeste aankoopverantwoordelijken is een duurzaam aankoopbeleid eerst en vooral een hulpmiddel om aan alle wettelijke regels te voldoen. Erik Richter, directeur duurzame aankopen bij de PSA Group, zegt het als volgt: “De eerste pijler, compliance, is eigenlijk vanzelfsprekend.”

Het klopt dat de regels door de jaren heen verstrengd zijn, zowel wat milieu betreft als op het vlak van ethisch zakendoen, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, overheidsopdrachten enzovoort. Dat geldt in het bijzonder in de Europese Unie, die met de Europese Green Deal een versnelling hoger wil schakelen.

Enkele typische voorbeelden van het regelgevende kader in de Europese Unie:

  • De UK Modern Slavery Act

Als gevolg van de uitvaardiging van de Britse wet inzake moderne slavernij moeten sommige bedrijven een jaarverslag publiceren met de maatregelen die ze nemen om te garanderen dat hun volledige toeleveringsketen vrij is van moderne slavernij of mensenhandel.

  • Zorgplicht

De Franse zorgplichtwet verplicht grote bedrijven om een waakzaamheidsplan te publiceren. Zo’n plan is bedoeld om risico’s te voorkomen op het vlak van het milieu, de mensenrechten en corruptie in hun activiteiten en bij hun filialen, onderaannemers en leveranciers over de hele wereld. Andere Europese landen hebben zich door deze wet laten inspireren en leggen soortgelijke regels op.

  • Europese richtlijn inzake duurzaamheidsverslaglegging (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Deze richtlijn vervangt binnenkort de richtlijn niet-financiële rapportage (NFI-richtlijn) en verplicht een bepaald type bedrijven om informatie over hun toeleveringsketen, hun impact op het ecosysteem, hun governance en meer te publiceren.

Duurzaam aankopen om de toeleveringsketen te versterken

Een duurzaam aankoopbeleid is essentieel om een sterke toeleveringsketen op te bouwen en je aankoopafdeling ‘agile’ te maken. Door de coronacrisis is dit nu belangrijker dan ooit. In dat kader vindt meer dan twee derde van de aankopers en leveranciers dat hun initiatieven om duurzaam te handelen hebben geholpen om deze erg moeilijke periode te doorstaan[1].

Mars investeert al jaren enorme bedragen om zijn toeleveringsketen nog duurzamer te maken. Barry Parkin, directeur duurzame ontwikkeling en toelevering van de multinational, onderstreept de voordelen die hij in die aanpak ziet: “__Wereldwijd hebben we ongeveer 150 fabrieken. Verbazingwekkend genoeg hebben we ze allemaal heel 2020 lang draaiende kunnen houden, ondanks de schommelende vraag en logistieke chaos. Wat ik heb geleerd, is hoe veerkrachtig de toeleveringsketens eigenlijk zijn. [] We zijn ervan overtuigd dat, door ze de voorbije jaren te verduurzamen, we ze ook weerbaarder hebben gemaakt.”[2]

Voor Bayer steunt een duurzame, veerkrachtige toeleveringsketen vooral op gezonde relaties met partners. Thomas Udesen, aankoopdirecteur van de industriële chemie- en farmareus en medeoprichter van Sustainable Procurement Pledge[3], een aankoopcommunity die zich inzet voor duurzame ontwikkeling, legt uit: “Bayer vastgesteld dat onze sterke partnerschappen en onze investeringen in diepgaande, betrokken relaties van de voorbije tien jaar echt hun vruchten hebben afgeworpen. [] Tot nu toe hebben we in geen enkele fysieke toeleveringsketen een onderbreking gekend tijdens de coronaperiode. Wat nog mooier is: zelfs al is het gevaar nog niet helemaal geweken, we hebben duidelijk gezien hoe geweldig onze partners zijn.[4]__”

Duurzaam aankopen om waarde te creëren

Naast compliance en sterkere toeleveringsketens is er nog een derde reden waarom bedrijven een duurzaam aankoopbeleid willen hanteren. Sommige ondernemingen willen namelijk nog een stap verder gaan en van hun duurzame aankoopbeleid een prestatie-indicator maken waarmee ze zich onderscheiden op de markt.

Dat bevestigt Erik Richter, directeur duurzame aankopen bij de PSA Group: “Dan wordt het pas echt interessant: we willen niet alleen compliant zijn, maar die compliance ook omzetten in prestaties. Dat betekent dat we wendbaarder moeten zijn dan de markt. We moeten niet gewoon doen wat van ons wordt verwacht, maar die verwachtingen een stap voor zijn.”

Clariant wil mede dankzij hun prestaties op het vlak van duurzame ontwikkeling uitgroeien tot een wereldleider in de chemische sector. Cesare Guarini, de voormalige directeur strategische aankoopinitiatieven en duurzame ontwikkeling van het Zwitserse bedrijf, legt uit wat dat voor de aankoopafdeling betekent: “Het is de bedoeling dat we een bijdrage leveren door de kosten om te zetten in meerwaarde en door ons te concentreren op drie belangrijke pijlers: duurzame ontwikkeling, innovatie en groeiende markten. Om daarin te slagen, zijn we van plan samenwerkingsprogramma’s met onze leveranciers op te zetten.” 

Met deze verhalen in het achterhoofd lijkt een duurzaam aankoopbeleid de perfecte oplossing voor de uitdagingen waar bedrijven vandaag mee kampen én een wezenlijke factor in elke MVO-strategie. Er bestaat geen twijfel over: een duurzaam aankoopbeleid is onmisbaar voor elk concurrentieel bedrijf.

Download onze whitepaper ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

[1] EcoVadis & Stanford Graduate School of Business, Sustainable Procurement Barometer 2021 [2] EcoVadis, Hoe heeft uw duurzame aankoopbeleid bijgedragen aan de toegenomen veerkracht van de toeleveringsketen?, 8 april 2021 [3] In het Nederlands kunnen we dit vertalen als ‘Verbintenis voor duurzame aankopen’. __[4] EcoVadis, Hoe heeft uw duurzame aankoopbeleid bijgedragen aan de toegenomen veerkracht van de toeleveringsketen?, 8 april 2021

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 2 mei 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels