De voordelen van sporten op het werk: op naar gezondheid en productiviteit!

Een duurzame werkplek

Gezondheid op het werk is een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, en dat is terecht. Hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen nemen elk jaar toe en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om die problemen terug te dringen. Ontdek de vele voordelen van sporten op het werk: een welkome onderbreking die je energieniveau gedurende de dag op peil houdt. Maar die gewoontes moeten uiteraard wel binnen de bedrijfsstructuur worden aangemoedigd.

Bewegen op het werk

De voordelen van sporten op het werk: belangrijke cijfers

Voor de werknemer

  • Tot 50% minder stress, angst en depressies.

  • Tot 30% minder kans op chronische ziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker.

  • Een verbetering van je slaapritme van tot wel 20%.

Voor de maatschappij

  • Een besparing tot wel € 348,- op de zorgkosten (per persoon per jaar).

  • Tot 20% minder ongevallen op de werkplek.

  • Tot 20% minder zorgkosten die gerelateerd zijn aan een zittende leefstijl.

Voor het bedrijf

  • Een verhoogde productiviteit, met een toename van 5 tot 10%.

  • Een verbeterde winstgevendheid, met een toename van 4 tot 14%.

  • 35% minder ziekteverzuim bij bedrijven die sportieve activiteiten hebben ingevoerd.

Volgens studies die werden uitgevoerd door het IRDES en de WHO in 2022, de Universiteit van Cambridge en het Sapiens Instituut in 2023.

Veelvoorkomende beroepsziekten

Van alle erkende beroepsziekten zijn 85% aandoeningen aan het bewegingsapparaat (ook wel musculoskeletale aandoeningen, oftewel MSA's genoemd). Peesontstekingen en pijn in de onderrug staan bovenaan de lijst. Die aandoeningen ontstaan als gevolg van repetitieve bewegingen, een slechte houding, slechte werkomstandigheden of continue overbelasting. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen die problemen te voorkomen.

Ook stress blijft een probleem binnen veel bedrijven. Volgens een onderzoek heeft bijna 87,2% van de managers geconstateerd dat werknemers wel eens stress ervaren. Die werkdruk beïnvloedt hun prestaties en kan leiden tot ziektes, verzuim en een verminderde motivatie en productiviteit.

WERKNEMERS BEWUST MAKEN VAN HET BELANG VAN SPORT

Regelmatige lichaamsbeweging is de beste manier om die problemen te bestrijden en stress te verminderen. Het zorgt voor energie, kracht, een competitieve instelling en meer motivatie. Daarnaast wordt er tijdens het sporten endorfine aangemaakt: die hormonen kunnen stress verlichten en geven je een goed gevoel. Sporten draagt dus bij een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid en bovendien kan het de levensverwachting verhogen.

Via praktische oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften en beperkingen van je werknemers kun je ze aanmoedigen om te sporten. Er zijn verschillende effectieve manieren om een bedrijfscultuur te creëren die gericht is op het welzijn en de gezondheid van de werknemers. Zo kun je bijvoorbeeld een fitnessruimte inrichten, wekelijkse sportactiviteiten aanbieden of een samenwerkingsverband aangaan met een sportclub.

Manutan biedt haar medewerkers al ruim 10 jaar sportlessen en sportactiviteiten in de vorm van onder andere groepslessen, fitness, yoga, tennis, bokslessen en gezamenlijke sportieve evenementen. Het is tijd om deze best practices ook in jouw bedrijf te implementeren en maak sporten op het werk mogelijk!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 juni 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels