Werkschoenen of veiligheidsschoenen nodig? Ontdek onze tips voor de juiste voetbescherming

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veiligheidsschoenen, werkschoenen, werklaarzen … Ze zijn er in allerlei soorten, beschermingsniveaus en uitvoeringen. Waarin zit dan precies het verschil? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor voetbescherming op een rij en vertellen we meer over de veiligheidsklassen.

Werkschoenen verplicht?

Zijn werkschoenen verplicht of niet? In veel werksituaties wel. Zeker in de bouw, industrie en logistiek vallen goede veiligheidsschoenen onder de standaard persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Ook in werkplaatsen met risico op slipgevaar zijn veiligheidsschoenen aangewezen. Toch worden veiligheidsschoenen soms niet gedragen. Veelgehoorde argumenten hebben bijna allemaal te maken met comfort. De schoenen zijn te zwaar of ze zitten ongemakkelijk. Of ze bemoeilijken zelfs het lopen of het gehurkt werken. Zonde, want een goed passende werkschoen biedt naast bescherming ook comfort en voorkomt gezondheidsklachten.

Waarop letten bij het kopen van veiligheidsschoenen?

Verkeerde veiligheidsschoenen bieden onvoldoende bescherming tegen omgevingsrisico’s en worden vaker niet gedragen. Wil je nieuwe veiligheidsschoenen kopen? Let dan op de volgende aandachtspunten:

  • Beweging en flexibiliteit: we vermeldden het al: comfort is een belangrijke factor. Werk je regelmatig in een gehurkte of geknielde houding? Kies dan voor een lage werkschoen die de voet en enkel bewegingsvrijheid biedt.

  • De werkomgeving: de schoen moet bestand zijn tegen allerlei omgevingsinvloeden. Werk je bijvoorbeeld veel in een natte of chemische omgeving? Dan zijn kunststoflaarzen een goede keuze. Werk je in de keuken of een voedingsbedrijf? Dan zijn waterdichte veiligheidsschoenen met antislipzool aangewezen.

  • Het seizoen: factoren zoals de temperatuur en sneeuw hebben een invloed op de schoenen én je voeten. Overweeg eventueel een zomerpaar en een winterpaar werkschoenen.

  • Uitstraling: je werkschoenen maken deel uit van je bedrijfskleding. Door het brede assortiment veiligheidsschoenen vind je zeker een paar dat bij de rest van je kleding past.

  • De pasvorm: een goede pasvorm en de juiste maat zijn uiteraard belangrijk. Zorg dat de schoen nauw aansluit, maar ook niet te strak zit.

  • Beschermingsniveau: de juiste bescherming is natuurlijk de doorslaggevende factor in je keuze voor je schoenen. Zo zie je in de bouw vaak werklaarzen of werkschoenen met stalen neuzen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende beschermingsniveaus.

Veiligheidsschoenen voor alle omstandigheden

De vereisten voor een schoen moet je afstemmen op het werk en de omstandigheden. Soepelheid en lichtheid zijn bijvoorbeeld belangrijke aspecten als je veel moet rondlopen.

Werk je regelmatig in een gehurkte of geknielde houding, dan moet de schoen voldoende bewegingsvrijheid bieden voor de voet en de enkel. Een laag model is hiervoor meer geschikt dan een hoog model.

Op sommige werkplekken is de bescherming tegen vocht en het uitglijden op gladde oppervlakken erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan keukens of voedingsbedrijven. Voor deze situaties zijn waterbestendige schoenen met een goede antislipzool aangewezen.

Kom je in aanraking met verschillende risico’s dan is het uiteraard niet praktisch om voortdurend van veiligheidsschoenen te wisselen. In dat geval kies je best voor een schoen die in alle omstandigheden voldoende bescherming biedt.

Tot slot kunnen ook esthetische aspecten een rol spelen. Schoenen horen bij de kleding waarin je rondloopt. Soms is dat een uniform of gelden er kledingvoorschriften. Gelukkig is er een ruim aanbod aan veiligheidsschoenen en is er altijd wel een paar te vinden in de juiste kleuren.

Beschermingsniveau van werkschoenen, beschermschoenen en veiligheidsschoenen

Voetbescherming is opgedeeld in drie grote groepen die overeenstemmen met het beschermingsniveau van de schoenen.

Beschermingsniveau

Kenmerk

Symbool

Norm

Werkschoenen

Geen stalen neus, geschikt voor werkplekken zonder risico op vallende voorwerpen

O (occupational)

NBN EN ISO 20347

Beschermschoenen

Met stalen neus, biedt bescherming tegen impact tot 100 joule

P (protection)

NBN EN ISO 20346

Veiligheidsschoenen

Met stalen neus, biedt bescherming tot 200 joule

S (safety)

NBN EN ISO 20345

De verschillende klasses in veiligheidschoenen en werkschoenen

In de ISO-norm EN-ISO 20345:2012 zijn de richtlijnen en eisen rondom voetbescherming vastgelegd. Deze richtlijnen hanteren verschillende S-klassen en aanvullende symbolen.

Klasse veiligheidsschoen:

  • SB: basisveiligheidsschoenen met een stalen neus en antistatische zool, geschikt voor lichte werkzaamheden

  • S1: veiligheidsschoenen met een stalen neus, gesloten en energieabsorberende hiel. Antistatisch en geschikt voor droge werkomstandigheden.

  • S2: veiligheidsschoenen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energieabsorberende hak en waterdichte schacht. Voor werk onder natte omstandigheden.

  • S3: veiligheidsschoenen met dezelfde eigenschappen als S2 en bovendien uitgerust met een penetratiebestendige tussenzool. Deze schoen is geschikt voor veel verschillende werkomstandigheden en daardoor erg populair.

Klasse werklaarzen:

  • S4: waterdichte werklaarzen met beschermende neus, antistatische zool en energieabsorberende hak. De laarzen bestaan uit (gevulkaniseerd) rubber of uit (gespoten) polymeren en zijn vloeistofdicht.

  • S5: waterdichte werklaarzen met veiligheidsneus, geprofileerde, antistatische zool, antislipprofiel, energieabsorberende hak en penetratiebestendige tussenzool. Ook deze laarzen bestaan geheel uit(gevulkaniseerd) rubber of (gespoten) polymeren en zijn daardoor vloeistofdicht.

Symbolen veiligheidsschoenen:

Veiligheidsschoenen voor dames of heren: verschillende modellen

De makers van veiligheidsschoenen hebben alsmaar vaker oog voor het design van de schoen. Dat is niet langer enkel functioneel, maar heeft ook oog voor de uitstraling van de schoenen. Je moet ze tenslotte elke dag dragen!

Hoog of laag model veiligheidsschoenen

Je kunt kiezen voor een laag model, dat ideaal is voor medewerkers die regelmatig moeten knielen of hurken. Een hoge schoen biedt iets minder bewegingsvrijheid, maar geeft wel voldoende steun en bescherming aan de achillespees. Daardoor zijn ze het meest geschikt voor arbeiders in de bouw.

Leer of kunststof: wanneer kies je voor werklaarzen?

Werklaarzen of veiligheidslaarzen (klasse S4 of S5) zijn vooral aangewezen wanneer je in natte of vochtige omstandigheden moet werken. De laarzen moeten uiteraard perfect waterdicht zijn. Soms zijn leren laarzen niet voldoende bestand tegen de werkomstandigheden. In dat geval kies je beter voor een kunststoflaars. Bepaalde kunststoflaarzen zijn ook beter bestand tegen chemicaliën die door het leer zouden kunnen dringen.

Veiligheidsschoenen voor dames: is er verschil met werkschoenen voor heren?

Veiligheidsschoenen voor vrouwen hoeven niet per se te verschillen van die van mannen. Toch neemt de vraag naar vrouwenwerkschoenen toe. Niet alleen de pasvorm en ondersteuning verschillen, sommige vrouwen zouden graag een elegantere werkschoen dragen. Veiligheidsschoenen voor vrouwen zijn doorgaans smaller dan die voor heren. Ook de steunpunten in de schoen zijn anders dan die bij mannen, want een vrouw steunt op een andere manier op haar voeten. Ten slotte proberen fabrikanten de schoenen ook lichter te maken voor meer comfort tijdens het dragen. De veiligheidsnormen zijn uiteraard dezelfde als die voor de werkschoenen voor mannen.

Denk goed na over je veiligheidsschoenen

Je staat er misschien niet bij stil, maar je schoenen zijn enorm belangrijk als je vaak rechtstaand werk verricht. Samen met ergonomie op het werk zijn goede veiligheidsschoenen de eerste stap om gezondheidsklachten te voorkomen. De ideale schoen biedt de geschikte bescherming onder jouw werkomstandigheden én is comfortabel om te dragen. Denk dus goed na over je aankoop!

Manutan helpt je graag

Ben je er nog niet helemaal uit welke veiligheidsschoen je wilt kopen? Contacteer de medewerkers van onze helpdesk, ze beantwoorden met plezier je vragen. Zoek je nog andere informatie over veiligheid op de werkvloer of ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goede veiligheidshelm? Lees dan de andere artikels op onze blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 juli 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels