Veiligheidshelm of bouwhelm nodig? Deze criteria bepalen je keuze

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een veiligheidshelm beschermt je hoofd tegen allerlei soorten verwondingen. Een waardevolle toevoeging aan je persoonlijke beschermingsmiddelen, en een cruciale bondgenoot wat betreft de veiligheid op het werk! Maar aan welke criteria moeten veiligheidshelmen of bouwhelmen eigenlijk voldoen? En is het dragen van een helm verplicht? Ontdek het allemaal in deze blog over hoofdbescherming.

Is een veiligheidshelm verplicht?

De veiligheidshelm is een vertrouwd gezicht op de werf, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in productiebedrijven. Het dragen van een helm is op veel locaties bij wet verplicht. Deze vereiste wordt aangegeven door het pictogram ‘veiligheidshelm verplicht’. Dit is onder meer het geval voor werknemers die aan de slag zijn op werven en in de meeste chemische en petrochemische bedrijven, of die werken met hefwerktuigen of op stellingen.

Die wettelijke verplichting kwam er natuurlijk niet zomaar. Werknemers kunnen namelijk met allerlei gevaren in aanraking komen. Denk bijvoorbeeld aan vallende voorwerpen of de kans om hun hoofd te stoten. Daarnaast zijn er helmen die werknemers beschermen tegen bijzonder hoge of lage temperaturen, tegen spattend gesmolten metaal of chemicaliën, tegen elektrocutie of samendrukking. Een goede helm voorkomt of verkleint de kans op (blijvend) letsel.

Soorten veiligheidshelmen op een rij

Voor een optimale bescherming tegen de risico’s op de werf of in het magazijn is het belangrijk om de juiste veiligheidshelm te kiezen. Over het algemeen onderscheiden we de volgende helmen:

 • Een gewone veiligheidshelm of bouwhelm: voor situaties waarin voorwerpen op het hoofd kunnen vallen

 • Een veiligheidshelm met gootje: voor situaties waarin je werkt met chemicaliën of die op je hoofd kunnen belanden

 • Een veiligheidshelm met verkorte klep: voor werk waarbij je veel omhoog moet kijken

 • Een veiligheidshelm met verlengde achterkant: voor werk waarbij je veel gebukt werkt en daardoor een grotere kans loopt om vallende voorwerpen in je nek of op het achterhoofd te krijgen

 • Een veiligheidshelm in combinatie met gelaatsbescherming. Ook zijn er helmen met een geïntegreerde veiligheidsbril

 • Een veiligheidshelm gecombineerd met gehoorbescherming voor situaties met harde geluiden en lawaai

 • Veiligheidspetten om te beschermen tegen stoten

Verplichte kost: CE-keurmerk op de veiligheidshelm

Vanzelfsprekend moet hoofdbescherming van goede kwaliteit zijn. Dit betekent niet alleen dat de helm van stevig materiaal gemaakt is (het harde materiaal aan de buitenkant van de helm noemen we de helmschaal), maar ook dat het hoofddeksel aangepast is aan de specifieke risico’s op de werkplek (lassers moeten bijvoorbeeld een speciale lashelm dragen).

Om de kwaliteit te waarborgen, moet een helm voorzien zijn van het CE-keurmerk. Ook moeten de volgende gegevens onuitwisbaar in de helm staan volgens de EN 397-norm:

 • Het materiaal waaruit de helmschaal bestaat

 • De productiedatum (de maanden en het jaar zijn aangegeven in een cirkel). De uiterlijke gebruikerstermijn vind je dan weer in de handleiding

 • De maat

 • De naam van de fabrikant

 • De modelbenaming

Daarnaast kunnen er nog optionele gegevens in de helm staan, zoals:

 • MM (Molten Metal): dit betekent dat de veiligheidshelm in kwestie getest is op bescherming tegen rondvliegende gesmolten metaalspatten

 • -20 of -30 °C: de helm is geschikt voor gebruik bij lage temperaturen

 • LD (Lateral Deformation): de helm is getest wat de belasting van de zijkant betreft. Zo blijft hij bijvoorbeeld veilig als je ermee klem komt te zitten.

 • 440 VAC: de helm is bestand tegen contact met elektrische kabels tot 440 VAC.

Europese kwaliteitsnormen voor veiligheidshelmen

Naast de CE en EN 397-norm zijn er verschillende Europese normen voor specifieke soorten toepassingen. De meest bekende zijn de EN 14052 voor veiligheidshelmen met hoog beschermingsniveau en de EN 50365 voor veiligheidshelmen voor laagspanningsinstallaties (1000 VAC of 1500 VDC). Bekijk deze dus goed als je zeker wil weten of de gekozen veiligheidshelm aan de eisen voldoet.

Wist je dat: je een helm na een val of stoot moet vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is? Dat is de enige manier om de veiligheid te waarborgen.

Andere criteria bij het kiezen van een bouwhelm

Bij de keuze van een veiligheidshelm moet je natuurlijk letten op de veiligheids- en kwaliteitsnormen die we hierboven aanhaalden, maar dat zijn niet de enige aandachtspunten. Om te beginnen is het natuurlijk cruciaal dat de helm goed past. Focus daarnaast bij de aankoop op onder meer het draagcomfort en het materiaal. Een comfortabele helm heeft een binnenwerk en een kinband die je kunt aanpassen, zodat de helm vast op het hoofd staat. En wat het materiaal betreft: een helmschaal is meestal gemaakt van kunststof, en sommige types kunststof kunnen nu eenmaal beter tegen uv-straling of gevaarlijke producten dan andere.

Meer weten over veiligheidshelmen en bouwhelmen? Neem gerust contact op met onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 september 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels