Voorkom valpartijen en uitglijden op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Vallen en uitglijden is de meest voorkomende oorzaak van bedrijfsongevallen. In dit artikel geven we tips om het aantal valpartijen te verminderen en welke preventieve maatregelen er genomen kunnen worden.

Bedrijfsongevallen door valpartijen vaak te voorkomen

Val- en glijpartijen zijn oorzaak nummer 1 van 4 dagen of langer ziekteverzuim. Toch zijn dit soort incidenten met de juiste preventieve maatregelen of goede antislipschoenen te voorkomen.

Zo blijkt uit eerder onderzoek van de arbeidsinspectie dat in bijna één vijfde van de ongevallen niet is gezorgd voor een stroeve vloer of antislipschoeisel terwijl de situatie hier wel om vroeg. In andere gevallen werd een ongeval veroorzaakt doordat een vochtige of gladde vloer niet te vermijden was en/of door geen antislipschoenen te gebruiken.

Veel voorkomende oorzaken vallen en uitglijden

Onderstaand veel voorkomende oorzaken van vallen en uitglijden op een rij: • Natte vervuiling van de vloer met bijvoorbeeld olie, chemicaliën en water. • Droge vervuiling van de vloer door stof, poeder, hout etc. • Te gladde vloeroppervlakte door onvoldoende slipweerstand/ wrijvingscoëfficiënt. • Schoenen met (te) gladde zool. • Onveilige werkmethodes. • Pas geboende vloeren. • Loszittende vloeronderdelen (tegels, vloerbedekking). • Rommel of obstakels in doorgangen. • Losliggende kabels.

Richtlijnen voor de werkvloer

De werkvloer is best zo goed mogelijk vrij van oneffenheden en gevaarlijke hellingen. Daarnaast moet deze ook zoveel mogelijk vast, stabiel en stroef zijn, en eenvoudig schoongemaakt kunnen worden.

Het sliprisico op de werkvloer kun je beperken door rekening te houden met de volgende zaken: • Kies in de ontwerpfase voor een vloer met voldoende slipweerstand. • Breng bij een bestaande vloer een antisliplaag aan. • Plaats bij (schoonmaak)werkzaamheden of als de vloer vervuild is. • Draag veiligheidsschoenen met antislipzool.

Minder bedrijfsongevallen door veiligheidsschoenen met antislip

Schoenen met een goede antislipzool bieden je net die extra grip die een val- of glijpartij kan voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je de veiligheidsschoenen draagt waar de situatie om vraagt. De eisen aan goede veiligheidsschoenen staan omschreven in de EN ISO 20345, waarbij de ISO 345 extra ingaat op de specifieke eisen qua slipweerstand. Deze weerstand wordt beoordeeld op basis van drie categorieën: SRA: hierbij zijn schoenen getest met zeepoplossing op keramische tegels. SRB: hierbij zijn schoenen getest met glycerol op een metalen ondergrond. SRC: geeft aan dat schoenen zowel aan SRA- als SRB-eis voldoen.

Manutan heeft een groot assortiment veiligheidsschoenen voor zowel dames als heren die aan deze CRS-eis voldoen. Van S1 CRS, S2 CRS en schoenen voor de voedingsmiddelensector tot S3 CRS heren- en damesschoenen.

Twijfel je over welke veiligheidsschoenen het beste bij jouw werkplek passen? Laat je dan goed informeren door onze klantenservice, zodat je zeker weet dat je de juiste schoenen aanschaft.

Verhoog de veiligheid op de werkvloer

Bij Manutan bieden we diverse accessoires en kleding om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Zo bieden we niet alleen een  groot assortiment veiligheidsschoenen, maar ook waarschuwingsborden en EHBO-benodigdheden. Handige producten om bedrijfsongevallen te voorkomen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 februari 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels