Flexwerk en thuiswerk: naar een nieuwe invulling van de kantoorruimte

Slim en efficiënt werken

Flexwerken, telewerken en co-working: onze manier van werken is volop in verandering. Daardoor stellen meer en meer werkgevers het traditionele gebruik van hun kantoorgebouwen in vraag. Nu we met z’n allen proefondervindelijk geleerd hebben dat we niet elke dag naar kantoor moeten om te werken, gaan bedrijven op zoek naar een nieuwe invulling van de kantoorruimte.

Flexwerk en thuiswerk zitten al lang in de lift

In 2018, nog voor het coronavirus een gezondheidscrisis ontketende, was er al een sterke toename van flexibele kantoorruimtes merkbaar in het Europese tertiaire vastgoed. Dat bleek uit een studie van vastgoedconsultant JLL.1 In de vijf jaren voordien was het aandeel van flexibele kantoorgebouwen jaarlijks gestegen van 25 naar 30%, waardoor ze 5% van het totale Europese tertiaire vastgoed gingen uitmaken.

Flex offices als oplossing voor de toekomst

Dat de coronacrisis deze trend versneld heeft, behoeft geen verdere uitleg. Hoewel de meeste werknemers een voorkeur hebben voor telewerk en het thuiskantoor, overwegen bedrijven toch eerder flexwerk als de toekomstige werkvorm. Al in 2016 toonde een studie van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield aan dat 89% van de grote Europese bedrijven verschillende flexibele werkomgevingen aan het uittesten waren, of plannen hadden om hun kantoorruimtes ervoor in te richten.

In 2018 bevestigde een studie van vastgoedadviseurs Savills en Workthere2 die trend, door te voorspellen dat in de twintig grootste Europese steden het aandeel in flex offices op de middellange termijn zou stijgen met vijftien procent, en zelfs met twintig procent op de lange termijn. Hoewel er op dit moment, nu de ergste piek van de coronacrisis achter de rug lijkt, nog geen onderzoeksgegevens beschikbaar zijn, ziet het ernaar uit dat het aantal flex offices nog sterker zal groeien.

Inspelen op de vraag naar flexibiliteit

Financiële besparingen zijn niet de enige reden waarom bedrijven hun kantoorruimtes anders gaan inrichten. Er zijn een aantal andere, minstens zo belangrijke criteria. Zo is flexibel werken erg populair geworden onder werknemers. Sinds telewerken ingeburgerd raakte door de coronacrisis, willen de meesten van hen niet meer terug naar hun oude werksituatie. Uit een studie van opnieuw Cushman & Wakefield, uitgevoerd in 2020, bleek dat 73% van de medewerkers de flexibele manier van werken graag willen behouden.3

Die flexibiliteit bestaat uit de keuze om van thuis te kunnen werken, in een co-workingruimte of in het kantoorgebouw. En die keuze maakt dat we de werkruimte gaan herdefiniëren. Waarom zouden werknemers nog dagelijks moeten pendelen? Wat voor werkruimte bevordert hun concentratie of interactie met collega’s, om bijvoorbeeld vragen te stellen over een project? Welke locatie en welke inrichting stimuleren betrokkenheid, productiviteit en welzijn en levenskwaliteit op het werk? Kortom: wat is vandaag het doel van het kantoor en wat is de toegevoegde waarde ervan?

Flexwerk: het kantoor als plek voor vergaderingen en interactie

Telewerk en de vele (online) samenwerkingstools hebben de grenzen van de werkomgeving verlegd. Uit verschillende studies blijkt dat thuiswerk de productiviteit en de betrokkenheid van medewerkers heeft doen stijgen. Daardoor komt ook het hele idee van een eigen fysieke werkplek per medewerker op losse schroeven te staan. Welkom in het flex office! Een kantoorruimte die dient als ontmoetingsplek, vergaderruimte en omgeving om samen te werken.

Het nieuwe werken: thuis en op kantoor

Kantoren zullen in de toekomst meer en meer hubs zijn voor samenwerking, waar medewerkers hun collega’s ontmoeten, werkvergaderingen bijwonen of de belangrijke presentaties komen volgen. Het kantoorgebouw wordt zo een uithangbord voor de bedrijfsidentiteit of corporate identity. Dat zegt ook Ludovic Delaisse, Managing Director van Cushman & Wakefield Frankrijk: “De kantoorruimtes zijn de longen van het bedrijf, het kloppende hart van de sociale interactie onder de medewerkers.”

Het kantoor als symbool voor je bedrijf

Het kantoorgebouw wordt dus meer dan ooit het symbool voor de bedrijfscultuur, een plaats waar sociale cohesie heerst en waar je het gevoel krijgt ‘erbij te horen’. Bovendien wordt de bedrijfsruimte ook een etalage voor bezoekers. Daarom is het belangrijk om kantoorruimtes modulair in te richten, polyvalente ruimtes te voorzien en een sfeer van ongedwongenheid en gastvrijheid te creëren. Het open landschapsbureau is achterhaald in een tijd van flex offices en telewerk. De focus van kantoorinrichting verschuift naar een onthaal, enkele vergaderruimtes, een aangename lunchruimte, stilteplekken en ruimtes waar medewerkers kunnen ontspannen tussen twee productieve werkvergaderingen door.

Het kantoor als extra troef in de ‘war for talent’

Kantoorruimtes moeten nu meer dan ooit hun meerwaarde bewijzen ten opzichte van andere werkomgevingen, zoals co-workplekken of het thuiskantoor. Om talent te blijven aantrekken, moeten werkgevers op zoek naar de juiste balans tussen flexibiliteit en cohesie tussen de collega’s. Je kantoorgebouw is dan ook een extra troef om je employer brand uit te bouwen: een bedrijf dat telewerk mogelijk maakt, maar ook een kantoorruimte biedt waar (nieuwe) werknemers wíllen werken, zal het altijd halen van een stoffig bedrijf dat niet met zijn tijd meeging. Je kantoorruimte weerspiegelt je succes als bedrijf. Het is niet langer belangrijk om ál je medewerkers op hetzelfde moment een werkplek te kunnen geven. Wel moet je een fijne, comfortabele plek voorzien waar ze zelf ook trots op zijn en waar ze met een goed gevoel hun werk kunnen doen.

Manutan helpt je graag

Ontdek al onze producten voor flex offices op onze webshop, en doe inspiratie op dankzij de andere blogartikels over slim en efficiënt werken. Vind je niet wat je zoekt of heb je extra informatie nodig? Dan staat de helpdesk van Manutan voor je klaar.

1 Bron: www.jll.fr/fr/etudes-recherche/recherche/espaces-flexibles-effet-de-mode-ou-lame-de-fond 2 Bron: www.savills.fr/etudes-and-opinions/savills-news/278911/le-flex-office-gagne-du-terrain-partout-en-europe—workthere 3 Bron: www.cushmanwakefield.com/en/insights/covid-19/the-future-of-workplace

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 augustus 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels