Flexwerkers? Zo richt je je kantoor optimaal voor hen in

Slim en efficiënt werken

Onder flexibel werken verstaan we enerzijds ’s avonds en op zondag werken. Dat is heel gewoon bij onze noorderburen en veel minder in België[1]. Maar ook een flexibele werkomgeving hoort erbij. Op dat laatste gaan we hier dieper in. Het volstaat namelijk niet om de tussenmuren op kantoor neer te halen en iedereen een vederlichte laptop te geven. Bovendien is er op dit vlak veel ruimte voor groei, want uit een onderzoek van Colliers International (een bedrijf gespecialiseerd in zakelijk vastgoed) blijkt dat minder dan 2% van alle kantoorruimte wereldwijd flexibel is ingericht.

1.    Voorzie voldoende opbergruimte voor flexwerkers

Flexwerken en een clean desk policy gaan hand in hand, want het is niet erg uitnodigend om aan een bureau te gaan zitten als de spullen van je voorganger er nog rondslingeren. Om een clean desk policy mogelijk te maken (lees: elke werknemer aan te moedigen om het bureau volledig leeg te maken bij vertrek), is het zaak om voldoende persoonlijke opbergruimte te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan kasten die op slot kunnen voor waardevolle zaken of vertrouwelijke documenten.

2.    Kies voor verstelbare bureaus en stoelen

Ergonomie, meer bepaald een goede zithouding, is cruciaal voor gezonde en gelukkige werknemers. Als iedereen eender waar kan gaan zitten, is het des te belangrijker om stoelen en bureaus te voorzien die je makkelijk kunt afstemmen op de verschillende beenlengtes, schouderhoogtes en ga zo maar door.

3.     Geef de voorkeur aan kleine overlegplekken

Overleg is cruciaal in kantoorcontext, maar een grote vergaderzaal neemt vaak nodeloos veel plaats in. Kies daarom voor meerdere kleine zalen, zodat flexwerkers meer opties hebben om zich te installeren aan een vergadertafel en even afgezonderd kunnen gaan zitten om geconcentreerder te werken.

Hoeveel plekken voor flexwerkers voorzien?

Hoeveel plekken je nu precies moet voorzien voor je werknemers, verschilt van situatie tot situatie. HNTW of Het Nieuwe Team Werken (een initiatief van Vlerick Business School en Arteveldehogeschool) bespreekt bijvoorbeeld de kantoorinrichting van het Belgische IT-bedrijf Swift, en dat voorziet per tien werknemers acht bureaus. Acht jaar geleden voorspelde softwarebedrijf Citrix een drastischere bureaubesparing tegen 2020, met iets meer dan zes bureaus per tien werknemers.[ 1 ] Andere bedrijven voorzien dan weer voor 70% van het personeel bureauruimte.[ 2 ]

Het ideale aantal plaatsen hangt natuurlijk af van de frequentie waarmee je medewerkers thuiswerken. Maak een overzicht van hoeveel medewerkers per dag aanwezig zijn en wie van hen een werkplek nodig heeft. Let op de piekdagen om niet voor verrassingen te komen staan.

Wil je meer tips om slim en efficiënt te werken? Lees dan ook onze andere blogs of contacteer de helpdesk voor advies over handige hulpmiddelen voor je  magazijn, werkplaats of kantoor.

1 Bron: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/belgen-bij-minst-flexibele-werknemers-van-europa/10084921.html, 8 januari 2019

2 Bron: https://www.forbes.com/sites/jeffsteele/2020/01/08/how-2020-shapes-up-for-coworking-and-flexible-office-space/#74dbb8e85e9b, 8 januari 2020

3 Bron: https://www.jobat.be/nl/art/6-bureaus-per-10-werknemers-in-2020, 7 november 2012

4 Bron: https://www.hln.be/geld/jobs/zijn-wij-klaar-voor-de-flex-desk~a40a0cfa/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F, 19 november 2016

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 augustus 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels