Ergonomie: zo ga je vermoeidheid tegen!

Ergonomie op de werkvloer

’s Avonds in de zetel ploffen en heerlijk ontspannen tv kijken, of met het gezin gezellig aan tafel schuiven om te eten: zitten kan zonder twijfel deugd doen. Maar we zitten met z’n allen veel te véél! Zo’n 9 tot 11 uur per dag is het indrukwekkende gemiddelde waarmee westerse landen uitpakken. Die stevige zittijd ligt vooral aan hoe de meeste mensen hun werkdag invullen, en leidt vaak tot vermoeidheid en een futloos gevoel. Lees hier hoe je het tij kunt keren!

ergonomie vermoeidheid

Ontspanningsruimtes die aanmoedigen om te bewegen

Een cosy corner is handig om te vergaderen of iets te bespreken, maar daarnaast heb je als organisatie nood aan een ontspanningsruimte die uitnodigt tot actie, bijvoorbeeld tot pingpongen of tafelvoetballen. Beweging bevordert de bloeddoorstroming (ook naar de hersenen en naar de benen die soms zo zwaar aanvoelen) en geeft energie. Bovendien maak je door te sporten endorfines aan, waardoor je na een korte, actieve pauze dubbel zo enthousiast weer in het werk vliegt.

Breng elkaar eens een bezoekje

Mailen is efficiënt en makkelijk, maar waarom zou je voor korte vragen niet even naar je collega wandelen? Zo heb je weer wat bewogen én krijg je snel reactie. De kantoorinrichting kan er overigens toe bijdragen dat werknemers meer bij elkaar langslopen: open eilanden moedigen dat soort contacten bijvoorbeeld extra aan.

Rechtstaand werken: ook dat is ergonomie

Ergonomie wordt vaak geassocieerd met de juiste bureaustoel en een goede zithouding. Dat klopt natuurlijk wel, maar er zijn nóg opties om te overwegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bureau waaraan je zowel staand als zittend kunt werken? De afwisseling tussen zitten en staan maakt je productiever en vermindert de kans op rugklachten.

Geen idee hoe je ergonomie op de werkvloer kunt introduceren? Op onze blog vind je een handig plan om in slechts vijf stappen naar een ergonomische werkomgeving te evolueren. De medewerkers van onze helpdesk staan bovendien altijd paraat om je te helpen.

Volg Manutan op