‘Zitten is het nieuwe roken’: zo houd je bureauwerk gezond

Ergonomie op de werkvloer

Veel en lang zitten is slecht voor lichaam en geest. Zittend werk verhoogt je kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Zelfs wekelijks sporten compenseert dat niet. Hoe houd je bureauwerk toch gezond?

‘Zitten het nieuwe roken’? Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zittend werk heel ongezond is. Belgen zijn koplopers ‘zitten’ van Europa: ongeveer 7 uur per dag, tegen 5 uur voor de gemiddelde Europeaan. Er is dus dringend werk aan de winkel voor mensen met een zittend beroep.

Wil je een gezond bedrijf met gezonde mensen? Geef je collega’s (en jezelf!) een goede mix van zitten, staan en bewegen. Hieronder vind je een flinke serie suggesties voor de hele dag!

1. Bij het naar kantoor gaan

Woon je niet verder dan 10 kilometer van je werk, dan pak je natuurlijk de fiets. Dat is het beste voor het milieu en voor je gezondheid. Woon je dichterbij, probeer het dan eens wandelend: dat zet de beenspieren aan het werk en is goed voor de doorbloeding. Zelfs met het openbaar vervoer krijg je extra beweging, lopend van en naar de halte of station. Alles beter dan (zittend!) in de auto.

2. Tijdens werktijd

Een werkdag van 8 uur op kantoor betekent vaak zo’n 7 uur zitten. Dat vertraagt de doorbloeding van je beenspieren (de grootste spiergroep van je lichaam) en remt je stofwisseling. Probeer daarom elk uur achter je bureau af te wisselen met 10 minuten lopen en bewegen. Loop even naar die collega toe in plaats van te bellen of te mailen. Neem de trap in plaats van de lift. Breng dat pakketje zelf naar de postkamer. En vergaderen? Ook dat kan prima staand – dat geeft kortere meetings en heldere besluiten!

3. Slim kantoormeubilair

Er is ook steeds meer kantoormeubilair geschikt om zowel zittend als staand aan te werken. Zoals deskbikes, zit-stabureaus, zitballen en loop- en kniestoelen. Daarmee combineer je bureauwerk met bewegen. Ook slimme techniek kan helpen: smartchairs geven automatisch een signaal als je er verkeerd (ongezond) op zit. Ook de deskbikes (‘fietsen terwijl u werkt’) zijn in opkomst. Voor wie veel zit, is een ergonomisch goede bureaustoel natuurlijk sowieso een eerste vereiste.

4. Tijdens de pauzes

Ook de middagpauze is een prima gelegenheid voor gezonde beweging en afwisseling. Gaan je collega’s liefst naar de kantine om (zittend!) te genieten van de snack van de dag? Jij weet beter: de beste manier om pauze te houden is een gezonde lunch in de buitenlucht. Je hele lichaam – body én mind – doen dan weer nieuwe energie en inspiratie op. Maak je daar een gewoonte van, dan merk je vanzelf hoe verslavend prettig dat is. Neem samen met een groep(je) collega’s een stappenteller en kijk wie het vaakst de 10.000 stappen per dag haalt.

5. In je vrije tijd

Ben jij zo iemand die een of twee keer per week sport, en verder niet? Let op: jezelf flink afmatten is best lekker op z’n tijd, maar is niet genoeg compensatie als je verder voornamelijk zit. Het draait om een gezondere levensstijl: met een bewuste afwisseling van inspanning en ontspanning. Elke dag minstens 30 minuten bewegen: stevig wandelen, fietsen, tuinieren. Dat hoeft niet heel extreem of uitputtend. Als je ’t maar doet.

Ook sporten kan samen met collega’s. Ga bijvoorbeeld samen trainen voor een hardloopevenement in de regio, of regel bedrijfsabonnementen voor de lokale sportclub. Dat stimuleert enorm, is goed voor de teamspirit en gezondheid. Een andere, fiscaal voordelige, mogelijkheid voor bedrijven is het schenken van sport- en cultuurcheques.

Sport- en cultuurcheques

https://www.sodexo.be/nl/bedrijven/onze-oplossingen/sport-en-cultuur-pass/

https://www.edenred.be/nl/werkgevers/sport-cultuur

6. Ben jij een gezonde baas?

Volgens de ARAB-wetgeving moet je als baas zorgen voor een gezonde werkomgeving. Je bent immers aansprakelijk voor de gezondheidsrisico’s van je medewerkers tijdens werktijd! Steeds vaker hoor je in de media tot wat voor nare claims dat kan leiden. Nu ‘zitten’ officieel wordt gezien als arbeidsrisico, is het extra belangrijk dat je doet wat je kunt om deze gevaren te beperken. Met de juiste hulpmiddelen, de juiste mentaliteit én het goede voorbeeld. Zo krijg je direct voordeel in de vorm van gezondere en fittere medewerkers, plus meer productiviteit én een gezonder bedrijf op lange termijn.

ARAB

Manutan wil je met zijn ruim assortiment producten voor kantoor, magazijn, werkplaats en terrein helpen het werk leuker, makkelijker, gezonder en veiliger te maken. De helpdesk van Manutan denkt graag met je mee en geeft vrijblijvend advies.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 februari 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels