Lekker buiten werken, hoe en waarom

Een duurzame werkplek

Pas op: er zijn straks geen smoesjes meer om nog binnen te zitten!

Eigenlijk hoef je er geen onderzoek tegenaan te gooien. Intuïtief weten we al lang dat buitenlucht goed voor ons is. Zelfs, of eigenlijk vooral, onder werktijd. Uit onderzoek[1] van Manutan blijkt dat 34% van de werknemers de zomer de ideale tijd vindt om eens te kijken hoe het werk beter en slimmer kan. Voor wie toch nog overtuigd moet worden van nut en noodzaak van buiten werken, een drietal keiharde onderzoeksresultaten[2] op een rij. En, in de volle overtuiging dat je daarna meteen naar buiten wilt, antwoord op de vraag hoe buiten werken in de praktijk gaat.

3 waarheden

  1. Contact met de natuur kan stress wegnemen en mentale uitputting verhelpen
    In een onderzoek in 2007 lieten onderzoekers mensen iets engs zien of een moeilijke taak vervullen. Daarna werden ze blootgesteld aan zowel een natuurlijke als een stadse omgeving. Op drie momenten werd hun stressniveau gemeten: helemaal aan het begin, na de stressveroorzakende ervaring en na afloop. Na hun tijd in de natuur hadden de deelnemers een verbeterd humeur, konden ze moeilijke taken beter uitvoeren en waren ze duidelijker hersteld van de eerdere stress dan de controlegroep die niet in een natuurlijke omgeving was geweest.
  2. Natuur kan zieken sneller beter maken
    Patiënten die in een ziekenhuis grote afbeeldingen van natuur te zien kregen met de bijbehorende geluiden, gebruikten minder pijnstillers dan de ‘stadse’ controlegroep. Ook waren er minder kleine complicaties tijdens het herstel van een operatie en het verblijf in het ziekenhuis werd korter. Die lijn valt door te trekken: wie buiten zit te werken, voelt zijn hoofdpijn minder en vergeet andere lichamelijke ongemakken. En de zomer is hiervoor natuurlijk bij uitstek geschikt door het overwegend lekkere weer.
  3. Op de lange termijn verbetert de gezondheid en het welzijn
    Wie in de natuur zit, heeft minder pijn en minder negatieve emoties. De positieve gevoelens en energie nemen toe. Sterker nog: het blijkt dat alleen al kijken naar natuur bijdraagt aan het algemeen beter voelen. Dit is onder meer gebaseerd op een onderzoek onder gevangenen en hun gedrag in verhouding tot hun uitzicht: de binnenplaats van de gevangenis of een open weide. De gevangenen die een natuurlijke buitenomgeving zagen, vertoonden na verloop van tijd minder agressie en waren socialer dan de gevangenen die alleen de binnenplaats konden zien.

Als bijvangst zijn er nog meer positieve effecten van buitenwerken. Het haalt je bijvoorbeeld uit je bureaustoel, want “zitten is het nieuwe roken”. Buiten werken leidt af, op de goede manier. Het wandelingetje buiten tijdens de lunch, is een mooie break. De omgeving is ineens inspirerend en we weten allemaal dat 100 procent concentratie gedurende een hele (werk)dag simpelweg onmogelijk is. Tot slot zijn luchtcirculatiesystemen op kantoren ook niet altijd je-van-het. Wie buiten werkt, ademt toch net iets meer frisse lucht in.

buiten vergaderenMaar wanneer dan?

Allereerst: doe het gewoon. Willen is kunnen in dit geval. Laptop mee, telefoon mee, dongel voor de internetverbinding mee en gaan. Of kies een specifieke taak uit die zonder computer en/of internet kan, ook die zijn er genoeg op een dag. Rapportje of wat vakliteratuur lezen bijvoorbeeld. Het kan helpen een terugkerende taak als ‘signaal’ in te bouwen: als die taak voorbijkomt, is het tijd naar buiten te verhuizen. Een vaste tijd kan natuurlijk ook, buiten wandelen voor de lunch en daarna lekker buiten blijven doorwerken.

Buiten werken hoeft niet in je eentje. Brainstormsessies, vergaderingen of een dagelijks overleg kunnen ook buiten. Een functioneringsgesprek tijdens een wandeling? Waarom niet! Wie met klanten afspreekt, kan er zelfs zijn ‘kenmerk’ van maken: kennismaken is altijd lekker in de buitenlucht.

bedrijfsborrelMaar wat dan?

Papierwerk of een vergadering zijn bij uitstek geschikt om buiten te doen. Maar dat is niet het enige. Aangezien het bij veel bedrijven in de zomer toch net even wat rustiger is, is de zomer voor een derde van de werknemers ook het moment om op te ruimen en schoon te maken, zo blijkt uit onderzoek* van Manutan. Het buitenterrein krijgt van 35% van de werknemers extra aandacht in de zomer.

Het echt grote schoonmaak- en onderhoudswerk wordt bij veel bedrijven natuurlijk uitbesteed, maar waarom niet eens iets doen wat geheel buiten het gewone takenpakket ligt? Met de hele afdeling de ramen wassen bijvoorbeeld. Het fietsenhok opknappen. De rookruimte minder opvallend maken. De plantsoenen nog mooier maken. Of samen een perfecte buitenwerkplek inrichten, met goede wifi-ontvangst, lekkere werktafels en een buitenzitbank. Investeren in jezelf (19,5%), in je collega’s (11,6%) en in een prettige werkplek (28%), zijn volgens hetzelfde onderzoek* belangrijke redenen om samen de handen uit de mouwen te steken.

paar onlineMaar hoe dan?

Voor wie op de laptop of tablet verder wil werken, is de keuze voor een anti-spiegelfolie een aanrader. Zo kan er ook lekker doorgewerkt worden in het zonnetje, wat natuurlijk de allerfijnste omstandigheid is. De picknicktafels bij de kantine zijn een optie, maar die zitten rond lunchtijd vaak al bomvol. Spendeer de eerste keer wat tijd aan het vinden van een goede plek. Voor even een half uurtje buitenwerken is het natuurlijk het fijnst als je die vlakbij kantoor vindt. Maar voor een korte periode kan een plek in het gras tegen een boom ook al genoeg zijn. Dat is pas in contact met de natuur!

Vertrouwelijkheidsfilter Dicota - 17Manutan helpt je graag

Manutan heeft allerlei artikelen om het buiten- en binnenwerken in de zomer plezierig en productief te maken. Bekijk hiervoor onze online toolbox vol tips, checks en hacks voor je kantoor, magazijn en werkplaats. Zo ben je helemaal klaar voor een mooie productieve zomer. Lees ook al onze zomerblogs op manutan.be/blog of bel de helpdesk op 02-583 01 01 voor vrijblijvend advies.

[1]   Samenvatting Zomeronderzoek onder ruim 500 werkende Belgen
[2]   Onderzoek summerschool


Meer opvallende resultaten uit het onderzoek van Manutan:

Gebudereiniger
Zomer is tijd van aanpakken, volgens werknemers
Te warme werkplek is slecht voor de productiviteit
zomerschoonmaak
Opruimen is verschrikkelijk (bevredigend)

Volg Manutan op