Zo vies is jouw kantoor (en dit doe je eraan)

Afval scheiden en sorteren

Wist je dat je bureau meer dan 400 x zoveel bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril? En dat veel andere dingen op je bureau er niet beter vanaf komen? Tijd dus voor wat extra aandacht voor hygiëne op de werkvloer! Lees in dit artikel meer over de voornaamste bronnen van bacteriën op kantoor en 5 tips om alles proper te houden.

Man vs. vrouw – wie zijn bureau is het vuilst?

Mannen hebben de reputatie dat ze hygiëne op de werkplek niet al te nauw nemen. Toch blijkt dat  vrouwelijke collega’s nog erger zijn! De reden hiervoor is onder andere dat ze meer contact hebben met kleine kinderen, vaker achter het bureau eten en er ook make-up gebruiken. Die mooie bureaus zijn dus vaak schone schijn…

De meest vieze plekken op de werkvloer

Afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar hygiëne op de werkvloer. De resultaten zijn op zijn minst opvallend. Zo blijkt een smerige werkplek niet enkel een ergernis, maar heeft dit ook een negatieve invloed op je productiviteit. Daarnaast weten we inmiddels ook wat de voornaamste haarden van bacteriën zijn in de kantooromgeving. Onderstaand de grootste ‘bacteriënverzamelaars’ op een rij:

 • Die ene mok die nooit afgewassen wordt
 • De telefoon
 • Het bureau
 • Het toetsenbord en de muis
 • Potloden en pennen waarop gekauwd is

5 tips om je bureau en werkplek schoon te houden

Begint het al te kriebelen? Ga dan aan de slag met onderstaande 5 tips om je bureau schoon te maken en houd de boel fris:

 1. Toetsenbord schoonmaken
  Je hebt het misschien niet door, maar je toetsenbord zit vol met bacteriën. Tijd dus om alles schoon te maken. Schud hiervoor het toetsenbord ondersteboven uit en reinig het vervolgens met een vochtig doekje of ontsmettingsmiddel voor het toetsenbord.
 2. Desinfecteer regelmatig je bureau en accessoires
  Haal ook regelmatig een doekje over je bureau. Er zijn verschillende antibacteriële middelen waarmee je direct een einde maakt aan die woekerende bacteriën. Vergeet ook niet je muis en beeldscherm schoon te maken.
 3. Laat geen eten slingeren
  Eten is een voorname bron van bacteriën. Laat dus geen eten slingeren en maak je bureau even schoon als je gemorst hebt.
 4. Was regelmatig je handen
  Een betere hygiëne op de werkvloer begint ook bij jezelf. Was eens wat vaker je handen en zorg dat er handzeep of zeepdispenser in de buurt is. Zo voorkom je dat je zelf degene bent die er een vieze boel van maakt.
 5. Zet afvalbakken neer
  Veel werknemers laten afval langer liggen omdat er geen prullenbak in de buurt staat. De oplossing is dus simpel: meer afvalbakken op het kantoor en deze ook regelmatig leegmaken.

Vraag het onze hygiëne specialist

Tot zover onze tips voor een proper kantoor. Wil jij meer weten over hygiëne op de werkvloer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs, wij kijken graag met je mee.

Volg Manutan op