Handen wassen: een betere hygiëne op het werk

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Regelmatig de handen wassen met handzeep of desinfecterende handgel is sowieso belangrijk voor elke werknemer, maar in sommige branches is het dat nóg een tikje meer. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie, de operatiekamer, zorginstellingen en kinderdagverblijven. Een goede handhygiëne voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen, en vormt dus een belangrijk onderdeel van hygiëne op de werkvloer. In dit artikel lees je hoe je je handen (extra) goed reinigt.

Desinfecterende handgel of antibacteriële zeep?

Antibacteriële handzeep en desinfecterende handgel worden vaak verward, maar hun werking verschilt wel degelijk:

  • Als je je handen wast met antibacteriële handzeep, idealiter uit een automatische zeepdispenser, verwijder je het vuil van je handen en de meeste van de zogenaamde ‘tijdelijke huidflora’. Dit zijn micro-organismen die op je huid zijn beland na contact met andere mensen of voorwerpen, en die virussen kunnen overbrengen of ziektes kunnen veroorzaken.

  • Als je je handen desinfecteert met handgel waarvan het alcoholpercentage minstens 70% bedraagt, dood je evengoed de meerderheid van de micro-organismen op je huid. Desinfecterende handgels zijn bijzonder efficiënt om komaf te maken met ziekteverwekkers, maar ze reinigen je handen niet. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist.

Als je de handelingen correct uitvoert (en daar komen we meteen op terug), zijn je handen wassen en je handen desinfecteren even geschikt om het risico op infecties te verminderen. Desinfectie met alcohol heeft wel een aantal praktische voordelen. Het gaat sneller en je hebt er geen wastafel voor nodig. Kies je voor zeep, dan hangt het type af van hoe vuil je handen zijn. Zo is industriële zeep met microkorrels de beste keuze als je handen enorm vuil of vet zijn.

Instructies handen wassen

Handen wassen kan toch iedereen? Je doet het tenslotte meerdere keren per dag. Maar wil je je handen écht goed schoonmaken, dan volg je het best deze vijf stappen:

  1. Hou je handen onder stromend water om ze nat te maken.

  2. Zeep ze in en wrijf ze gedurende tenminste twintig seconden grondig over elkaar. (Als je ‘Happy Birthday’ uitzingt, weet je dat je wasbeurt lang genoeg duurde.)

  3. Zorg dat je zeep over je hele hand hebt gewreven, ook tussen je vingers, op je handpalm en aan je nagelriemen.

  4. Spoel de handen grondig af, idealiter met lauw water om de laatste restjes vuil te verwijderen.

  5. Droog je handen aan een papieren handdoekje. Hoe droger je handen, hoe minder kans bacteriën en virussen hebben om erop te overleven.

Instructies handen desinfecteren

Ook om je handen te desinfecteren zijn er een aantal stappen die je idealiter volgt.

  1. Breng minimaal drie milliliter handalcohol op je droge handen aan. Die hoeveelheid komt ongeveer overeen met één pompje uit de dispenser.

  2. Verspreid de handgel over je volledige handen (denk aan je vingertoppen, duimen en de huid tussen de vingers), en neem ook je polsen en onderarmen mee.

  3. Wrijf je handen gedurende ongeveer dertig seconden zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn.

Wij helpen je graag

Op onze blog lees je meer over een gezonde en hygiënische werkplek. Zit je met vragen? Neem dan contact met ons op, of bekijk het ruime assortiment aan producten voor handhygiëne in onze webshop.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 oktober 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels