Hygiëne op de werkvloer: in 6 stappen propere handen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Goede handhygiëne door middel van handzeep of desinfecterende handgel is voor iedereen heel belangrijk en in sommige branches zelfs cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie, de operatiekamer, zorginstellingen en kinderdagverblijven. Door de juiste handhygiëne voorkom je verspreiding van bacteriën en virussen. Een belangrijk onderdeel van hygiëne op de werkvloer dus. In dit artikel lees je hoe jij je handen (extra) goed reinigt met ons handenwasprotocol.

|

Verschil tussen antibacteriële handzeep en desinfecterende handgel

Veel mensen denken dat antibacteriële handzeep en desinfecterende handgel dezelfde werking hebben. Toch is dat niet helemaal waar:

 • Handreiniging met (antibacteriële) handzeep zorgt voor het verwijderen van zichtbaar vuil en tijdelijke flora op de handen. De handen worden gewassen met water en vloeibare handzeep. Blijvende flora blijft echter op de handen aanwezig;
 • Handdesinfectie met desinfecterende handgel betekent het verwijderen van tijdelijke én blijvende flora die op de handen aanwezig zijn. Dergelijke gels zijn pas effectief tegen bacteriën en virussen als het alcoholpercentage erin minstens 70 % bedraagt. Belangrijk om te weten is dat deze gels je handen niet reinigen. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist.

Hoe reinig je je handen op de juiste manier?

Handen wassen kan toch iedereen? Je doet het tenslotte iedere dag. Maar wil je je handen echt goed schoonmaken, dan volg je best onderstaande stappen:

schoonmaak-schema

 1. Was je handen onder stromend water;
 2. Afspoelen met lauw water (lauw water helpt bij het verwijderen van vuil);
 3. Was de handen tenminste 20 seconden;
  – Het gebruik van zeep voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen en verwijdert vuil en vet.
  – Kies de beste soort (vloeibare) zeep afhankelijk van je werk en de ruimte waarin je werkt (dus voor zorginstellingen, professionele keukens, industriële omgevingen, openbare ruimtes enz.);
 4. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers, handpalm, nagelriemen en onder de nagels.
 5. Spoel de handen compleet af;
 6. Droog je handen aan een papieren handdoekje of gebruik een elektrische handdroger. Hoe droger de handen, hoe minder bacteriën en virussen kunnen overleven.

Hoe desinfecteer je je handen op de juiste manier?

 1. Breng minimaal 3 ml. handalcohol uit de dispenser op de droge handen aan;
 2. Belangrijk zijn de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers, de polsen en de onderarmen. Deze moeten uitgebreid met de alcohol worden ingewreven.
 3. Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot de handen droog zijn.

Manutan helpt je graag

Wil je meer weten over een gezonde werkplek en/of reiniging van handen en de werkomgeving? Kijk dan ook eens op manutan.be, onze blog boordevol tips of contacteer de helpdesk voor meer informatie over een gezonde werkomgeving.

Volg Manutan op