(Hand)hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie: de richtlijnen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De voedingsmiddelenindustrie is een van de branches waar hygiëne aan zeer strikte eisen gebonden is. De juiste faciliteiten en protocollen voor handhygiëne zijn dan ook onmisbaar. Maar waar moet je op letten en welke faciliteiten heb je nodig? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rij.

HACCP: voedselveiligheidsplan voor bedrijven

De voedingsmiddelenindustrie is gebonden aan een strikte wet- en regelgeving. Logisch, want slechte hygiëne kan al snel leiden tot onder andere kruisbesmetting, voedselvergiftiging of zelfs erger. De Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) speelt een centrale rol in de waarborging van de voedselveiligheid.

Deze HACCP is een methode om systematisch de voedselveiligheidsgevaren binnen bedrijfsactiviteiten te controleren en beheersen.

Belangrijke onderdelen in dit systeem zijn:

  • Product- en procesbeschrijvingen

  • Stroomschema’s

  • Gevarenanalyses met risicobepaling voor grondstoffen, halffabricaten en eindproducten

HACCP is verplicht voor alle bedrijven die met levensmiddelen werken, deze bewerken, bereiden, verwerken, verpakken en/ of transporteren. De overheid is verantwoordelijk voor de naleving en voert controles uit bij bedrijven. Meer weten? Lees dan meer over de HACCP regels.

Factoren voor een goede hygiëne op de werkplaats

Hygiëne is dus belangrijk. Om deze schone werkomgeving te bereiken zijn een aantal basisfaciliteiten nodig. Onderstaand een aantal aandachtspunten op een rij:

Hygiëneprotocollen & communicatie

Bewustwording en duidelijkheid over de na te leven voorschriften zijn het begin van goede hygiëne. Denk hierbij aan zaken zoals een schoonmaakplan, maar ook een helder beschreven hygiëneprotocol over de gestelde eisen. Daarnaast levert ook communicatie in de vorm van voorschriften of posters bij wasbakken een belangrijke bijdrage.

Sanitair & zeepdispensers

In een omgeving waar hygiëne essentieel is, dienen voldoende faciliteiten aanwezig te zijn. Centrale (en voldoende) plekken om bijvoorbeeld handen te wassen of ontsmetten zijn hierbij belangrijk. Zorg hier ook dat de juiste zeepdispenser aanwezig is. Zo is een automatische zeepdispenser een populaire keuze op plekken waar extra hygiëne wordt nagestreefd. Ook zijn RVS of stalen zeepdispensers hier handig vanwege het schoonmaak- en onderhoudsgemak. En vergeet natuurlijk de papieren handdoekjes en handdoekdispensers en/ of elektrische handdroger niet.

De juiste zeep

De ene soort vervuiling is de andere niet. Daarom is het belangrijk om te bepalen welk soort zeep of handgel gewenst is. Is antibacteriële handgel bijvoorbeeld voldoende of moet de zeep echt ontsmetten? Of gaat het om zwaardere vervuiling waarbij industriële zeep met microkorrels nodig is? Het zijn allemaal zaken om van tevoren te bekijken.

Echt propere handen? Bekijk onze blog Propere handen in zes stappen

Aangepaste kleding

Op sommige plekken binnen de voedingsmiddelenindustrie is het ook nodig om aangepaste kleding te dragen. Denk hierbij aan haarnetjes, schoenovertrekken of disposable gezichtsbescherming. Welke kleding nodig is komt vaak naar voren in de HACCP.

Meer weten over hygiëne op de werkplek?

Wil je meer weten over hygiëne in de werkomgeving? Bekijk dan onze blog of contacteer onze helpdesk op voor meer informatie. We vertellen je graag meer.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 december 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels