Werken op hoogte: safety first!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Zelfs mensen die geen last hebben van hoogtevrees klimmen beter niet onbezonnen op een ladder of een steiger. Werken op hoogte is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. En vaak zijn de gevolgen niet te onderschatten: uit cijfers van Bouwen aan Vlaanderen blijkt dat 15% van de dodelijke arbeidsongevallen valpartijen vanop hoogte zijn. Maar om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen, volstaat voorzichtigheid alleen niet. Voor werken op hoogte heb je aangepast beschermingsmateriaal en betrouwbare arbeidsmiddelen nodig. We geven je graag een overzichtje van de regels en de beschikbare hulpmiddelen.

Het gebruik van ladders

Het gebruik van ladders is wettelijk geregeld om risico’s te beperken. Als je moet werken op minder dan vijf meter hoogte, is het oké om een ladder te gebruiken. Ga je aan de slag tussen vijf en zeven en een halve meter hoogte? Dan krijg je te maken met een belangrijk risico en moet je je werkwijze evalueren en bijkomende preventiemaatregelen nemen, zoals valbescherming dragen.

Hoe werk je veilig op een ladder?

  • Plaats de ladder onder een hoek van ongeveer 75°.

  • Ga wegglijden tegen door de boven- of onderkant van de ladderbomen vast te zetten of door antislipvoeten te gebruiken.

  • In het geval van schuifladders: de verschillende delen mogen niet onderling bewegen.

Werken op een hoogte van meer dan zeven en een halve meter houdt een hoog risico in. Je hebt er dan ook een andere werkmethode voor nodig dan een ladder, zoals bijvoorbeeld een steiger. Het verschil tussen een ladder en een steiger is dat het eerste voornamelijk bedoeld is om een hoge werkplek te bereiken, terwijl het laatste effectief als werkplek kan dienstdoen. Ook als de reikwijdte die je nodig hebt voor het uitvoeren van het werk meer dan een armlengte bedraagt, kies je beter voor een steiger.

Werken op hoogte: veilig met steigers

Wie werkt met steigers moet opgeleid zijn om de risico’s bij montage te kennen, om de steiger veilig te kunnen monteren en om de montageschema’s te begrijpen. Bovendien moet de nodige documentatie altijd aanwezig zijn. Denk aan opbouw-, ombouw- en demontageschema’s, of de voorwaarden voor de maximaal toegelaten belasting.

Waarop moet je letten?

  • De onderdelen mogen niet onderling bewegen.

  • Het draagvlak moet voldoende stevig zijn.

  • De steiger moet beschermd zijn tegen wegglijden of omvallen.

  • De afmetingen en vorm van de steiger moeten aangepast zijn aan de aard van de werkzaamheden.

  • Er mogen geen gevaarlijke openingen zijn.

Nog meer weten, of heb je een specifieke vraag? Contacteer gerust onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 november 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels