Veilig op hoogte werken met een rolsteiger

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veilig werken op hoogte is een must als je op een rolsteiger aan het werk gaat. Maar waar moet je dan op letten? In dit artikel vertellen we je de belangrijkste zaken over veilig werken met een rolsteiger.

Veilig werken op hoogte

Een rolsteiger kun je flexibel inzetten voor werken op hoogte. De lichte materialen maken een vlotte montage mogelijk. Het is een veiliger hulpmiddel dan een ladder en een rolsteiger is bovendien gemakkelijk te verplaatsen. Een verkeerd gebruik houdt echter risico’s in. Een rolsteiger die niet stabiel is opgesteld of slecht gemonteerd, kan in elkaar storten of omvallen. Iets waar je natuurlijk liever niet over nadenkt. Ook valgevaar speelt een rol bij de veiligheid van steigers. Zorg daarom dat de veiligheid rondom het werken met rolsteigers goed is geregeld.

Controle van rolsteigers

Rolsteigers worden zowel binnen als buiten gebruikt en variëren in hoogte van 2,5 m tot 8 m (binnen) of 12 m (buiten). Voor rolsteigers geldt de Europese norm NEN EN 1004. De norm beschrijft de materialen, afmetingen, belasting veiligheid en prestatie-eisen. Deze norm vormt dus de basis om na te gaan of de rolsteiger in orde is en goed is opgebouwd.

De controle van een rolsteiger moet je trouwens verplicht overlaten aan een deskundig persoon. Die deskundige kijkt ook na of alle steigerdocumenten aanwezig en in orde zijn. Het gaat dan over documenten die de stabiliteit van de rolsteiger aantonen, informatie over de toelaatbare belasting, gebruiksaanwijzingen voor de montage en richtlijnen voor het onderhoud. Zo weet je zeker dat de veiligheidseisen rondom de rolsteiger gewaarborgd zijn.

Tip: veilig op hoogte werken? Lees dan ook onze blog Tips voor het kiezen van een ladder of steiger

Werken met rolsteigers: wat is wettelijk verplicht?

De verplichtingen inzake de technische constructie en de steigerdocumenten staan beschreven in het KB van 31/8/2005. Dat besluit legt verder ook een aantal verplichte opleidingen vast. Enkel opgeleide personen mogen een rolsteiger monteren, demonteren of ombouwen.

Rolsteigers stabiel opstellen

Een rolsteiger moet je op een vlakke ondergrond zetten. Ook de draagkracht van de ondergrond is belangrijk. Daarom moet je op sommige plaatsen zoals in de buurt van uitgravingen extra maatregelen nemen om de stabiliteit te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld met rijplaten of stalen U-profielen. Een rolsteiger is ook uitgerust met stabilisatoren of uitzetpoten die zorgen voor de stabiliteit.

Andere aspecten waarmee je rekening moet houden bij de opstelling zijn:

  • De nabijheid van bovengrondse stroomleidingen;

  • De aanwezigheid van naar buiten draaiende deuren of ramen of ook automatisch werkende zonwering;

  • Het gevaar voor aanrijding door werf- of andere voertuigen. Je kunt dit risico aanpakken door de ruimte rond de rolsteiger af te bakenen en signalisatie te plaatsen;

  • Windgevoelige plaatsen zoals de hoek van een gebouw of openingen tussen gebouwen. Werken bij hogere windsnelheden houdt immers extra gevaar in.

Belangrijk dus om je aan deze veiligheidsvoorschriften voor rolsteigers te houden en een veilige werkomgeving te creëren. En vergeet ook de nodige valbescherming niet.

Veilig werken op een rolsteiger

Voor je begint te werken met een rolsteiger moet je elke keer de staat van de onderdelen nakijken. In de frames mogen bijvoorbeeld geen deuken of gaten zitten; ze moeten goed recht zijn. Ook de werkvloeren moeten recht en vrij van vervuiling zijn. Kijk ook na of de rolsteiger stabiel staat en of de wielen geblokkeerd zijn.

Om te vermijden dat je van de steiger valt, moet er een doelmatige randbeveiliging zijn. Deze bestaat steeds uit een leuning op heuphoogte, een tussenleuning en een schoprand. De schoprand biedt bescherming als je wegglijdt en zorgt ervoor dat materiaal minder makkelijk naar beneden kan vallen.

Niet elke rolsteiger is trouwens geschikt voor het stapelen van materialen. Op de meeste rolsteigers mag je geen materialen zoals stenen stapelen. In de steigerdocumenten staat steeds aangegeven voor welke belasting de rolsteiger geschikt is. Overbelasting is uiterst gevaarlijk door de kans op instorten of omvallen. Daarnaast is valbeveiliging je laatste redmiddel. Zorg voor degelijk materiaal om te werken op hoogte.

Wat je beter niet doet op een rolsteiger

De volgende handelingen zijn onveilig en doe je beter niet met een rolsteiger:

  • Klim nooit langs de frames omhoog op de rolsteiger. Elke rolsteiger heeft ladders of trappen zodat je veilig tot op de werkvloer raakt;

  • Verrijd de rolsteiger nooit als er iemand op staat;

  • Zet geen trapjes of een verhoging op de werkvloer om hoger te komen;

  • Hang nooit materiaal of gereedschap aan de leuningen.

Hou je dus aan de veiligheidsinstructies van de rolsteiger en kies voor veilig werken op hoogte.

Vraag het onze veiligheidsspecialist

Meer weten over veilig werken op een rolsteiger of het creëren van een veilige werkomgeving? Bekijk dan ook onze andere blogs over Veiligheid op de werkvloer en ontdek ons assortiment rolsteigers en accessoires. Of neem vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk, we denken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 februari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels