Veiligheid op het terrein: waaraan moet je denken?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Bij veiligheid op het terrein komt heel wat kijken. Je moet je terrein veilig inrichten, maar ook denken aan beveiliging tegen ongenode gasten, zodat onder meer kostbaar materiaal en voertuigen beschermd zijn tegen diefstal. Verder zijn er eventueel nog gevaarlijke stoffen om rekening mee te houden, en doe je het best aan brandpreventie. We geven een handig overzicht van de aandachtspunten.

Een veilige inrichting van je terrein

Elk bedrijfsterrein heeft baat bij een veilige inrichting. Er komen namelijk heel wat verschillende weggebruikers samen: automobilisten die een parkeerplaats zoeken, vrachtwagenbestuurders die komen leveren, voetgangers die een luchtje willen scheppen, en ga zo maar door. Dankzij een verkeersplan kunnen al die verschillende groepen zich veilig op het terrein begeven.

Beveiliging tegen ongenode gasten

Om te vermijden dat dieven vrij toegang hebben tot je bedrijfsterrein of -pand, moet je de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Inbraakpreventie valt uiteen in verschillende acties, zoals een goede afsluiting van het terrein met behulp van slagbomen, maar ook onder meer een goede verlichting, een alarminstallatie, videobewaking en stevige sloten zijn een must.

Veilig omgaan met gevaarlijke stoffen

Komen werknemers bij jou op het terrein in contact met gevaarlijke stoffen? Dan moet je actie ondernemen om hen te beschermen, en om in orde te zijn met de REACH-verordening (waarbij REACH staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische Stoffen). Zo moet je gevaarlijke stoffen veilig opslaan en persoonlijke beschermingsmiddelen hanteren, zoals onder meer speciale handschoenen.

Brandpreventie: ook dat is veiligheid op het terrein

Tot slot moet je jezelf afvragen hoe het met de brandbeveiliging op je bedrijfsterrein gesteld is. Met andere woorden: zijn de juiste hulpmiddelen aanwezig, is er een ontruimingsplan en een duidelijk aangegeven vluchtroute? En wat als er werknemers gewond blijken? Elk van die vragen verdient de nodige aandacht.

Nog meer weten over veiligheid op het terrein? Onze helpdeskmedewerkers weten vast raad!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 21 februari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels