In zomerse outfit op het werk verschijnen? Niet altijd een topidee!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De zomer is zonder twijfel een zalige periode, maar als er geen airco of ventilator aanwezig is op de werkplek, is het overdag vaak zweten geblazen. Te hoge temperaturen zijn bovendien niet bevorderlijk voor de concentratie en de productiviteit. Wil je het probleem oplossen door licht gekleed naar het werk te trekken? Zo’n zomerse outfit klinkt wellicht verleidelijk, maar is niet in alle omstandigheden een goed idee of zelfs toegestaan. Een overzicht van de regels.

Beschermende kleding en werkkleding

Werknemers zijn verplicht werkkledij te dragen, tenzij een risicoanalyse uitwijst dat dat niet nodig is. Niet elk type kledij dat je op het werk draagt, valt echter binnen de categorie ‘werkkledij’. Werkkledij dient namelijk om de eigen kleding niet te beschadigen of vuil te maken (denk bijvoorbeeld aan een overall), maar heeft ook een identificerende functie (het uniform van een agent of de kleding van hotelpersoneel zijn hier goede voorbeelden van). Beschermende kledij daarentegen behoort tot de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen, ontworpen om werknemers te beschermen tegen specifieke risico’s zoals een slechte zichtbaarheid.

Zomerse kleding in het magazijn …

Comfort is belangrijk op het werk en bepaalt zelfs mee of een werkplek duurzaam is of niet (want een duurzame werkplek is niet alleen een ‘groene‘, maar ook een aangename werkplek). Toch blijft comfort natuurlijk op elk moment ondergeschikt aan de veiligheid! Als er bijvoorbeeld heftrucks rondrijden in een relatief donker magazijn, zijn zomerse temperaturen géén excuus om geen hesje of T-shirt in reflecterend materiaal te dragen. Blijf ook je handen en vingers beschermen, want die raken op het werk het vaakst verwond, en vergeet je veiligheidsschoenen niet. Om de koelte te bewaren in die schoenen, kun je opteren voor verkoelende sokken of verkoelende inlegzolen.

Is een helm verplicht? Dan is de combinatie met een zweetband of een voorhoofdkoeler een goed idee. Dat laatste product bevat een speciaal koelweefsel dat na activering vier tot tien uur koel (zo’n veertien graden) blijft. Tot slot biedt een verkoelend vest wellicht soelaas in een warm magazijn.

… en op kantoor?

Spaghettibandjes, teenslippers, een korte broek, … Die kledingstukken zijn oké als je thuis werkt, maar staan niet meteen netjes op kantoor. Of zulke kledij door de beugel kan, hangt natuurlijk af van de sector waarin je werkt, en de mate van zakelijkheid die vereist is. Twijfels over je kledingkeuze? Sommige bedrijven hebben een kledingprotocol, dat bijvoorbeeld shorts verbiedt voor mannen, dus vraag zeker na of dat in jouw organisatie het geval is. De Belgische wetgeving laat kledingvoorschriften toe, al worden ze in de praktijk niet meer heel vaak toegepast.

Opteer bij zomerse temperaturen als vrouw eventueel voor een topje, maar neem een licht vestje mee wanneer je die dag bijvoorbeeld nog een presentatie geeft of naar een klant moet. Let op met kleuren (zo is een beetje zweet al meteen zichtbaar op een lichtgrijze T-shirt) en kies voor ademende stoffen zoals katoen of linnen. Kun je moeilijk inschatten hoe warm het op kantoor zal zijn, opteer dan voor laagjes!

Benieuwd naar ons aanbod? Neem gerust online een kijkje in ons assortiment. Als je meer informatie wil over bijvoorbeeld kleding voor het magazijn, dan kun je altijd bij onze helpdesk terecht.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels