Te warm om te werken? Hou het draaglijk met deze tips!

Ergonomie op de werkvloer

Het kwik schiet weer de hoogte in en we nemen massaal onze toevlucht tot frisse dranken of zoeken verkoeling in zwembadjes in de tuin. Warm weer is leuk op je vrije dag, maar tijdens het werken is hitte minder aangenaam. Het mag dan ook niet verwonderen dat een te warme werkomgeving jou en je collega’s een stuk minder productief maakt. Tijd voor een paar handige tips om de temperatuur op het werk onder controle te houden – of je nu op een kantoor werkt, in een magazijn of buiten – én tijd voor een woordje uitleg over wanneer het      echt te warm is om te werken. Er bestaan namelijk precieze regels over de maatregelen die een werkgever dan moet nemen. Oorspronkelijk maakten die regels deel uit van het ‘Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming’ (ARAB), maar sinds juni 2019 is dat overzicht opgenomen in ‘Titel 1 betreffende de thermische omgevingsfactoren’ van boek V van de codex over het welzijn op het werk.

Hoe warmer, hoe minder productief

De temperatuur op de werkvloer is vaak een discussiepunt. Te koud is niet leuk, maar te warm ook niet. Daarnaast zorgt een te hoge werktemperatuur ervoor dat je een stuk minder productief bent en slechter presteert. Dat blijkt onder meer uit een studie van het Centrum voor Klimaat en Gezondheid van Harvard University. De onderzoekers vergeleken tijdens een hittegolf in Boston in 2016 de prestaties van studenten op een campus zonder airco (waar het kwik opliep tot 26,6°C) met die van een groep studenten die in een omgeving van 21,6°C vertoefden. Wat bleek? De eerste groep scoorde 13% slechter op basale rekentesten dan de tweede! Het is dus belangrijk om de temperatuur onder controle te houden. Maar wat is de ideale temperatuur op de werkvloer dan? Voor de meeste werknemers bedraagt die 21,75°C.

5 tips voor een koele werkomgeving

Een airco is natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing om binnen een koele werkomgeving te creëren. Maar zelfs zonder airconditioning kun je de hitte op het werk de baas blijven. De onderstaande tips zijn het overwegen waard:

  • Drink veel water, zo compenseer je het extra vochtverlies. Een waterkoeler garandeert hierbij lekker fris water.

  • Verplaats de vergadering of het werkoverleg naar buiten. De extra beweging stimuleert de bloedsomloop en verbetert ook je concentratie.

  • Plaats ventilatoren op de afdeling voor extra verkoeling en een fris briesje.

  • Leg even een vochtige handdoek in je nek of over je onderarmen

  • Schakel onnodige warmtebronnen zoals kopieerapparaten en printers uit als je ze niet gebruikt.

Zit je thuis te werken? Dan gelden deze tips natuurlijk evenzeer. Maar daarenboven kun je ook aan je werkgever vragen of je je werkuren mag verspreiden over de koelere momenten van de dag, en bijvoorbeeld net na de middag een pauze mag inlassen. Goede afspraken over je bereikbaarheid zijn in dat geval wel een must, net als een helder out-of-officebericht.

Wanneer is het té warm om te werken?

Zoals we in de inleiding al aanhaalden, bestaan er regels over de maximumtemperaturen op het werk. Of de temperatuur op de werkvloer over een bepaalde grenswaarde gaat, kun je evenwel niet nagaan met een gewone thermometer. Enkel een vochtige globethermometer of een thermohygrometer kan daarbij helpen. Zo’n toestel houdt namelijk rekening met de omgevingstemperatuur, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid, en dat zijn alle factoren die bepalen of een werkgever maatregelen moet nemen of niet. Met de thermohygrometer meet je een WBGT-waarde, wat staat voor ‘Wet Bulb Globe Thermometer’.

Leg het resultaat van je meting naast de geldende maximumwaarden, die je in onderstaande tabel vindt. Als die overschreden worden, moet je als werkgever namelijk passende maatregelen treffen, in samenspraak met de arbeidsgeneesheer.

Soort werk

Voorbeeld

Werkbelasting

Max. WBGT-waarde

Licht of zeer licht werk

Secretariaatswerk of handenarbeid aan een tafel

Tot 234 watt

29

Halfzwaar werk

Staande arbeid

235 tot 360 watt

26

Zwaar werk

Grondwerken

361 tot 468 watt

22

Zeer zwaar werk

Beklimmen van ladders en trappen

> 468 watt

18

De werkbelasting wordt berekend in watt van de per seconde te produceren energie, nodig om het werk uit te voeren. De werkbelasting in de tabel is de fysieke belasting voor een continu werk van acht uur.

Dit zijn voorbeelden van maatregelen die de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg aanraadt:

  • Geef werknemers die rechtstreeks aan de zon zijn blootgesteld de nodige beschermingsmiddelen (denk aan een zonnebril, zonnecrème of een hoofddeksel).

  • Zorg voor voldoende koel water (kosteloos).

  • Voorzie binnen de 48 uur kunstmatige verluchting in de werklokalen.

  • Pas de werkroosters aan.

  • Las voldoende pauzes in:

WBGT-waarde

Pauzes

Licht werk

Halfzwaar werk

Zwaar werk

Zeer zwaar werk

45 min werk – 15 min rust

29,5

27

23

19

30 min werk – 30 min rust

30

28

24,5

21

Samen gaan we de hitte te lijf

Tot zover onze tips voor een koele werkomgeving op hete zomerdagen. Meer hulp nodig om de hitte te lijf te gaan? Bekijk dan ons assortiment waterkoelers, mobiele airco’s en ventilatoren, lees onze andere blogs over een aangename werkomgeving of neem vrijblijvend contact op met de Manutan-helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels