Het A-B-C van EHBO

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De ‘A’ staat voor aantal medewerkers, de ‘B’ voor benodigdheden en de ‘C’ voor cursus. Aan de hand van dit ABC’tje nemen we je mee in de wereld van EHBO. Zo ben je weer helemaal up-to-date over eerste hulp en alles wat erbij komt kijken.

Aantal medewerkers

We starten met de ‘A’ van aantal medewerkers. De werkgever bepaalt hoeveel aangewezen werknemers er moeten zijn om eerste hulp te verstrekken. Dit is afhankelijk van een aantal zaken, zoals het aantal medewerkers in de organisatie, het aantal medewerkers dat daadwerkelijk op de arbeidsplaats aanwezig is (let op invloeden door bijvoorbeeld ploegensystemen of flexibele werktijden) en de resultaten van een risico-analyse. In een risico-analyse wordt er gekeken naar het risico van de activiteiten van de onderneming. Bij een onderneming met 20-50 werknemers en met een beperkt risico (zoals een bank) zal één aangewezen persoon voldoen. Bij een onderneming tussen de 20-50 werknemers met een groot risico (zoals de bouwindustrie), moet je eerder denken aan 1 hulpverlener per 20 werknemers.

Benodigdheden

Eerste hulp is een veelomvattend begrip, waar veel verschillende benodigdheden voor nodig zijn. En daarmee zijn we aangekomen bij de ‘B’! Zo kan het om hulp gaan bij een klein ongelukje met een keukenmes, of een ernstig ongeval waar bijvoorbeeld een brancard of defibrillator nodig is. Producten voor EHBO’ers zijn in een aantal categorieën op te delen:

  • Bij kleine ongelukken en directe zorg: denk aan een EHBO koffer met diverse verbanden, kompressen, pleisters en desinfecterende middelen
  • Bij verwonding door chemische middelen: hierbij is het belangrijk om direct te kunnen spoelen. Speciaal voor de ogen zijn er oogdouches, voor het hele lichaam zijn er veiligheidsdouches met douchekop
  • Bij een hartstilstand: bij een hartstilstand is het zeer belangrijk om direct te starten met reanimatie. Binnen 6 minuten is namelijk de kans op overleven het grootste. Het belangrijkste product hiervoor is een defibrillator, maar denk ook na over een voorraad met batterijen en vervangingselektroden

Naast deze producten zijn er diverse medische meubels en voorzieningen voor de opslag van EHBO producten zoals apotheek- en medicijnkasten.

Cursus

Tot slot, de ‘C’ van cursus. Zoals al eerder vermeld is elke organisatie verplicht om bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Om adequaat te kunnen handelen als EHBO’er heb je natuurlijk bepaalde kennis en vaardigheden nodig. Er is geen specifieke wetgeving over bijscholing, maar het is aan te raden om een jaarlijkse herhalingscursus te volgen.

Wil je meer weten over eerste hulp op het werk? Neem dan contact met ons op, of bekijk ons ruime online assortiment.

Volg Manutan op